Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Almqvist får fyra miljoner för att lämna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sitter kvar. Det var efter Expressens järnrörssavslöjande som SD meddelade att Erik Almqvist skulle lämna sina förtroendeposter och i december gick Almqvist ut med att lämnar riksdagen. Trots det sitter han fortfarande kvar.
Foto: Olle Sporrong

Erik Almqvist sitter kvar i riksdagen trots att SD-ledaren Jimmie Åkesson vill få bort honom.

Expressen kan nu avslöja prislappen för att köpa ut Almqvist - cirka fyra miljoner kronor.

Men det guldkantade avtalet har mött kritik i partiet och drabbats av försening.

För Almqvist är strategin enkel: Han sitter kvar till han får pengarna.

- Det är flera som är kritiska, säger en SD-källa om avtalet med Almqvist.

Dagen före nyårsafton gick SD ut med beskedet att Erik Almqvist lämnar partiet och riksdagen. Det skedde efter Expressens avslöjande i november - filmen från Kungsgatan sommaren 2010 där han gör rasistiska uttalanden, kallar en ung kvinna för hora och sedan beväpnar sig med järnrör.

"Avsägelsen kommer formellt att behandlas under vecka 3 när riksdagen återsamlas efter juluppehållet", skrev partiet i ett pressmeddelande om Almqvist.

Men någon formell avsägelse av riksdagsplatsen hade i går eftermiddag ännu inte inkommit till riksdagen. Expressen kan nu berätta att det beror på att den ekonomiska uppgörelsen kärvar.

Ett par dagar innan partiet skickade ut pressmeddelandet i nyårshelgen hölls ett extrainkallat partistyrelsemöte. Under mötet gavs det inte något större utrymme för diskussion. Den yttersta partitoppen meddelade att förhandlingarna med Erik Almqvist lett fram till att han ska lämna riksdagen och partiet, men också att han anlitas som konsult för medieprojekt via partiets bolag Samtid & Framtid AB.

- Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, sa partisekreteraren Björn Söder till TT den 30 december, och tillade:

- Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Har lett till intern kritik

På så sätt skulle partiledningen kunna säga att de inte lagt miljoner på att "köpa ut" Almqvist utan att de ingått ett affärsavtal som också gynnar partiet.

Partiet har inte velat avslöja summan som Almqvist ska få fakturera men enligt uppgifter till Expressen har den aktuella summan hittills varit cirka fyra miljoner kronor - pengar som väl täcker de cirka två miljoner kronor Almqvist skulle ha fått i vanlig lön och fallskärm från riksdagen från skandalen och fram till ett år efter mandatperioden.

Men pengarna till Almqvist har lett till intern kritik i partiet. Flera kritiker menar att miljonerna måste ses som en "muta" för att bli av med honom.

Pengarna skulle föras över till Samtid & Framtid AB för att sedan kunna slussas vidare till konsulten Almqvist, men processen har försenats, vilket skulle förklara varför Almqvist sitter kvar.

Bekostar lägenheten

Erik Almqvist anses inte ha någon brådska eller stark vilja att lämna riksdagen över huvud taget och dröjsmålet betyder inget ekonomiskt problem - snarare tvärtom. Han sitter kvar med en månadslön på 58 300 kronor - utan krav på närvaro eller prestation. Dessutom fortsätter riksdagen att bekosta hans riksdagslägenhet nära Stureplan i centrala Stockholm.

Från partiet vill man fortfarande inte berätta om den ekonomiska uppgörelsen med Erik Almqvist, eller kommentera orsaken till att han sitter kvar i riksdagen.

- Det har blivit försenat. Vi vill inte gå in på varför, men vi tror att det kommer att lösa sig inom de närmaste veckorna, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.

Om konsultavtalet med Almqvist säger Kinnunen:

- Jag kommenterar inga summor.

"Avträde inom kort nu"

Expressen sökte i går eftermiddag Erik Almqvist för att ställa frågor om riksdagsplatsen och summan för konsultuppdraget för partiet. Han svarade i ett skrivet meddelande:

"Du kan försäkra dig om att jag fortsatt verkar  för sverige demokratiska intressen och även om det inte är avgörande för oss huruvida det har tagit ett par veckor mer eller mindre så kommer mitt avträde inom kort nu."

Expressen avslöjade skandalen

Kallade kvinna för hora

Expressen avslöjade i november i fjol en film med Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist, partiets rättspolitiske talesman Kent Ekeroth och SD-mannen Christian Westling från Kungsgatan i Stockholm en sommarnatt 2010. På filmen, som filmades av Ekeroth, strör Almqvist rasistiska kommentarer kring sig och kallar en ung kvinna för hora. Kent Ekeroth knuffar in en annan kvinna i en bil. Alla tre syns också beväpna sig med järnrör.

Lämnade sina poster

Efter avslöjandet tvingades Almqvist och Ekeroth lämna sina förtroendeposter. Kent Ekeroth meddelade att han tar timeout och Almqvist skulle fundera över sin framtid. Den 30 december gick partiet och Almqvist ut med att han lämnar riksdagen.

Har inte avsagt sig platsen

I förra veckan skrev Svenska Dagbladet att Ekeroth fått nya uppdrag i riksdagen, som partiets suppleant i näringsutskottet och EU-nämnden. Erik Almqvist har fortfarande inte avsagt sig sin riksdagsplats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.