Sitter kvar. Det var efter Expressens järnrörssavslöjande som SD meddelade att Erik Almqvist skulle lämna sina förtroendeposter och i december gick Almqvist ut med att lämnar riksdagen. Trots det sitter han fortfarande kvar. Foto: Olle Sporrong
Sitter kvar. Det var efter Expressens järnrörssavslöjande som SD meddelade att Erik Almqvist skulle lämna sina förtroendeposter och i december gick Almqvist ut med att lämnar riksdagen. Trots det sitter han fortfarande kvar.  Foto: Olle Sporrong

Almqvist får fyra miljoner för att lämna

Publicerad

Erik Almqvist sitter kvar i riksdagen trots att SD-ledaren Jimmie Åkesson vill få bort honom.

Expressen kan nu avslöja prislappen för att köpa ut Almqvist - cirka fyra miljoner kronor.

Men det guldkantade avtalet har mött kritik i partiet och drabbats av försening.

För Almqvist är strategin enkel: Han sitter kvar till han får pengarna.

- Det är flera som är kritiska, säger en SD-källa om avtalet med Almqvist.

Dagen före nyårsafton gick SD ut med beskedet att Erik Almqvist lämnar partiet och riksdagen. Det skedde efter Expressens avslöjande i november - filmen från Kungsgatan sommaren 2010 där han gör rasistiska uttalanden, kallar en ung kvinna för hora och sedan beväpnar sig med järnrör.

"Avsägelsen kommer formellt att behandlas under vecka 3 när riksdagen återsamlas efter juluppehållet", skrev partiet i ett pressmeddelande om Almqvist.

Men någon formell avsägelse av riksdagsplatsen hade i går eftermiddag ännu inte inkommit till riksdagen. Expressen kan nu berätta att det beror på att den ekonomiska uppgörelsen kärvar.

Ett par dagar innan partiet skickade ut pressmeddelandet i nyårshelgen hölls ett extrainkallat partistyrelsemöte. Under mötet gavs det inte något större utrymme för diskussion. Den yttersta partitoppen meddelade att förhandlingarna med Erik Almqvist lett fram till att han ska lämna riksdagen och partiet, men också att han anlitas som konsult för medieprojekt via partiets bolag Samtid & Framtid AB.

- Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, sa partisekreteraren Björn Söder till TT den 30 december, och tillade:

- Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Har lett till intern kritik

På så sätt skulle partiledningen kunna säga att de inte lagt miljoner på att "köpa ut" Almqvist utan att de ingått ett affärsavtal som också gynnar partiet.

Partiet har inte velat avslöja summan som Almqvist ska få fakturera men enligt uppgifter till Expressen har den aktuella summan hittills varit cirka fyra miljoner kronor - pengar som väl täcker de cirka två miljoner kronor Almqvist skulle ha fått i vanlig lön och fallskärm från riksdagen från skandalen och fram till ett år efter mandatperioden.

Men pengarna till Almqvist har lett till intern kritik i partiet. Flera kritiker menar att miljonerna måste ses som en "muta" för att bli av med honom.

Pengarna skulle föras över till Samtid & Framtid AB för att sedan kunna slussas vidare till konsulten Almqvist, men processen har försenats, vilket skulle förklara varför Almqvist sitter kvar.

Bekostar lägenheten

Erik Almqvist anses inte ha någon brådska eller stark vilja att lämna riksdagen över huvud taget och dröjsmålet betyder inget ekonomiskt problem - snarare tvärtom. Han sitter kvar med en månadslön på 58 300 kronor - utan krav på närvaro eller prestation. Dessutom fortsätter riksdagen att bekosta hans riksdagslägenhet nära Stureplan i centrala Stockholm.

Från partiet vill man fortfarande inte berätta om den ekonomiska uppgörelsen med Erik Almqvist, eller kommentera orsaken till att han sitter kvar i riksdagen.

- Det har blivit försenat. Vi vill inte gå in på varför, men vi tror att det kommer att lösa sig inom de närmaste veckorna, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.

Om konsultavtalet med Almqvist säger Kinnunen:

- Jag kommenterar inga summor.

"Avträde inom kort nu"

Expressen sökte i går eftermiddag Erik Almqvist för att ställa frågor om riksdagsplatsen och summan för konsultuppdraget för partiet. Han svarade i ett skrivet meddelande:

"Du kan försäkra dig om att jag fortsatt verkar för sverige demokratiska intressen och även om det inte är avgörande för oss huruvida det har tagit ett par veckor mer eller mindre så kommer mitt avträde inom kort nu."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag