Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vidareutbildning krävs – annars slås jobben ut

Seminariet i Expressens lounge leddes av programledare Lisah Silfwer (till vänster).Foto: SVEN LINDWALL

Kraven på kompetensutveckling ökar snabbt och stora delar av de anställda måste vidareutbildas för att kunna behålla jobbet. 

Det framgick på ett seminarium som var ett samarrangemang mellan Expressen och Newton utbildning.

Oscar Stege Unger, direktör och senior rådgivare för Wallenberg Foundation, har låtit undersöka hur stora behoven är av kompetensutveckling på ett antal större företag. 

Och resultatet, som blev utgångspunkten för det välbesökta seminariet, visar att över hälften av alla anställda i de undersökta företagen behöver kompetensutveckling de kommande tre-fem åren. 

– Och 25 procent av de som jobbar i dag kommer inte kunna jobba kvar. Det här är en stor förändring som bolagen redan är i, säger Oscar Stege Unger. 

Joakim Karlsson, konsult på Newton utbildning, pekade även han på den mycket snabba omvandlingen av svensk arbetsmarknad. 

– Om jag har en utbildning som är färsk i dag så kommer merparten av den hunnit skrivas av om tio år, säger han.

”Stor skillnad”

Starkt bidragande till den snabba omvandlingen är digitaliseringen. 

Med på seminariet var också den tidigare Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson, som i dag är ordförande för branschorganisationen Visita. 

– Problemet är att det är en så stor skillnad mellan de som inte har någon utbildning alls och de med en väldigt hög utbildning, säger hon.

– Jag jobbar i besöksnäringen där vi rekryterar många med låg utbildning och blivit väldigt duktiga på att kompetensutveckla dem i våra företag, säger hon vidare. 

Och just näringslivets ansvar för kompetensutvecklingen var något flera lyfte fram. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.