Vänsterpartiet vill ändra grundlagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det ska bli svårare att sälja ut det som vi äger gemensamt. Det menar Vänsterpartiet som vill ändra i grundlagen.
Foto: Patrick Tragardh

Vänsterpartiet vill ändra grundlagen så att det inte ska vara lika lätt som i dag att sälja ut det vi äger gemensamt.

Det ska krävas tre femtedelars majoritet eller två likalydande beslut med mellanliggande val.

– Vi ska skydda det som vi äger gemensamt. I dag finns det ett starkt skydd för det privata ägandet i grundlagen, men det är fullt möjligt att sälja våra skolor och apotek till underpris, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens i Visby.

I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. I ett regnfyllt Visby samlade Jonas Sjöstedt till presskonferens i ett tält.

Beskedet var att det ska bli betydligt svårare att sälja ut det som samhället äger gemensamt. "Listan kan göras lång på sådant som har sålts ut från kommuner, landsting och stat. Många gånger har dessa privatiseringar skett långt under marknadspris och ofta har det inneburit att samhällsnyttiga funktioner slagits sönder", skriver Vänsterpartiet i pressmeddelandet som delades ut på pressträffen.

Rent konkret vill Jonas Sjöstedt ändra i grundlagen, närmare bestämt regeringsformen, så att det krävs tre femtedelars majoritet eller två likalydande beslut med mellanliggande val för att sälja ut gemensamt ägd egendom som överskrider en viss beloppsgräns. Man vill att en utredning tittar på hur detta skulle kunna uppnås.

Expressen pratade med Jonas Sjöstedt efter presskonferensen.

– Vi tycker det är orimligt att en politisk majoritet bara kan sälja av det som du och jag har byggt upp tillsammans. Det vi gör är att vi säger att det ska krävas en kvalificerad majoritet eller mellanliggande val för att sälja ut. Då blir det en paus för eftertanke, säger han.

Han vet inte om det har gjorts något liknande någon annanstans i världen.

– Det är jag osäker på, men vi har ju liknande skrivningar när vi överlåter mer makt till EU. Då krävs det också kvalificerad majoritet, just eftersom det är så svårt att ångra ett sådant här beslut, och det är samma logik här, säger Jonas Sjöstedt.

Han tar Moderaternas uppmärksammade försäljning av en vårdcentral i Stockholm som exempel.

– Moderaterna i Stockholms stad har sålt ut till underpris. De sålde till exempel en vårdcentral för 700 000, som sedan såldes vidare för 20 miljoner. Nu säger de själva att det var ett misstag. Med den här lagstiftningen hade de sluppit att göra det misstaget, säger V-ledaren till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.