Ulf Kristersson gick hårt åt SD i sitt tal

”Jag inser att det sannolikt kommer att bli en minoritetsregering”, sa Ulf Kristersson i sitt tal i Almedalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Publiken under Ulf Kristerssons tal i Visby.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Här går Ulf Kristersson till angrepp mot Sverigedemokraterna.

M-ledaren räknade i sitt debuttal från Almedalsscenen upp problemen han ser med SD: 

– Inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker som i Sverigedemokraterna, sa Kristersson.

Klockan sju på söndagskvällen klev M-ledaren Ulf Kristersson upp i talarstolen för sitt debuttal från Almedalsscenen. Han började med att fokusera på de hot mot demokratin som finns i Sverige, enligt M-ledaren.

Han pekade på nazister, vänsterextremister, islamister, antisemiter och muslimhatare. Hatet plågar också de som engagerar sig politiskt och Kristersson räknade upp citat från ordföranden från de politiska ungdomsförbunden som vittnade om hot, hat och att de tvingas hemlighålla möten och lokaler.

I publiken under Ulf Kristerssons tal fanns bland andra Tobias Billström och tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt på plats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tidigare partiledarna Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Bo Lundgren med Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Först blir man omskakad, sen blir man ursinnig. Hur kunde det få bli på det här sättet?

”Djupt kränkande”

Kristersson berättade också hur han blivit störd av nazister när han höll tal nyligen. Ännu mer utsatt är allianskollegan, C-ledaren Annie Lööf som nyligen fick en boksignering störd av nazister.

– Det är djupt kränkande och jag blir djupt upprörd å hennes vägnar.


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 


Kristersson föreslog i sitt tal därför att det ska bli förbjudet att vara engagerad i organisationer som använder våld som medel.

Ulf Kristersson gick bland annat till angrepp mot gängkriminaliteten i sitt tal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nästa del i sitt tal riktade Kristersson ljuset mot barn som inte har de bästa utgångspunkterna i livet. Han pekade bland annat på barn som växer upp i familjer som präglas av utanförskap, missbruk och våld.

– Det här måste vi bryta, sa Kristersson och pekade bland annat på insatser som språkförskola till nyanlända barn och mer förskola till barn vars föräldrar är social utsatta.

Knäcka gängkriminaliteten

I den tredje delen av talet gick Kristersson till angrepp mot gängbrottsligheten. M-ledaren sa sig vara trött på att bara prata om problemen.

– Den här gängkriminaliteten måste vi knäcka. Det räcker inte med att säga självklarheter som att det här är helt oacceptabelt. Det krävs långsiktiga reformer.

Kristersson tog då upp det nya M-förslaget om dubblade straff för brott som begås inom ramen för kriminella gäng.

Allra sist gick Kristersson in på den ständigt återkommande frågan: Hur ska Sverige regeras efter valet i september? M-ledarens mål är att bilda en alliansregering.

Minoritetsregering

– Jag inser att det sannolikt kommer att bli en minoritetsregering, sa Kristersson och tillade senare:

– Vi kommer inte att regera med eller regeringsförhandla med Sverigedemokraterna.

Kristersson broderade sedan ut sig om vilka problem han ser med SD:

– Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker som i Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer är svenskar, sa M-ledaren och tillade också att SD hyllar ledare som ifrågasätter grunden för det liberala Europa.

Expressens kulturchef Karin Olsson betygsätter Ulf Kristerssons (M) tal

Förväntningarna på Ulf Kristerssons första Almedalstal var skyhöga. Han är känd för att ha ett smort munläder och nog märktes det att han älskar att stå i talarstolen. Han bjöd på sympatisk självironi, höll ett skönt tempo och rörde sig ledigt mellan humor och allvar. Av retoriken kommer jag särskilt att minnas de kreativa allitterationerna om att varken ”kön, klass eller klan” ska hindra en människas utveckling och att 19-åringar i juni ska ”bära studentkavaj, inte skottsäker väst”. Tråkigt blir det bara då det pliktskyldiga moderatlingot till kärnväljarna ska levereras, inte minst de oengagerade sosseattackerna. Jan Björklund har i många år varit det borgerliga/liberala blockets bästa talare bland partiledarna. Nu har han fått konkurrens.


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

Se hela Ulf Kristerssons tal här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.