Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tysta diplomatin har nått vägs ände"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var fullt i Expressens valstuga när frågan om fängslade journalisten Dawit Isaak diskuterades.

Kampanjen "Sitt med Dawit" har blivit en nytändning för den rörelse som kämpar för att den fängslade journalisten Dawit Isaak ska bli fri.

– Den tysta diplomatin har nått vägs ände, sa Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, under ett seminarium om kampanjen i dag.

I över 11 år har den svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång för att ha startat en regimkritisk tidning. Under Almedalsveckan har en kopia av cellen som Dawit Isaak sitter fängslad i ställts upp i Visby, och i den kan intresserade känna hur det är att leva fängslad som Dawit.

Med den nya kampanjen vill de som kämpar för Dawit Isaaks frigivning ta frågan till en ny nivå.

– Även för oss i stödkommittén har det här varit ett sätt att väcka nytt liv i frågan. Även vi behöver nytt hopp, och vi kan enas i att säga att den tysta diplomatin har nått vägs ände, sa Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter under en paneldiskussion om kampanjen i Expressens valstuga i Almedalen.

Riksdagsledamöter besökte cellen

Flera riksdagsledamöter har under veckan besökt cellen, och först ut av alla var KD:s Caroline Szyber.

– Hon var den första som skrev upp sig på listan och gick in. Efteråt sa hon att hon kände sig väldigt bortglömd och att det var det värsta. Hur är det inte då för de som sitter där utan rättegång och suttit där i tolv år, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna till Expressen.se.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besökte cellen, innan han under sitt tal i Almedalen fick hela publiken att ropa "Free Dawit".

– Enskilda politiker kan göra jättestor skillnad och påverkar enormt, det visar sig bland annat i Gustav Fridolin som fick publiken att göra detta, säger Jeanette Gustafsdotter.

Samtliga under diskussionen var eniga om att enskilda politikers engagemang betyder mycket för att frågan ska synas.

– Uppmärksamheten är kanske det som gör att hans öde även är i fokus för den eritreanska regimen, för de följer varje steg här. Det är uppenbart, sa Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Bakom kampanjen "Sitt med Dawit" står Stödkommiten Free Dawit, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna och Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.