Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tjejer ska kunna klä sig som de vill"

Magdalena Andersson höll tal i Almedalen.
Foto: / Lisa Mattisson exp

Finansministerns tal blev en fackla mot hat och hot på nätet. 

Mest applåder fick hon för sitt ställningstagande mot mäns våld mot kvinnor.

Unga tjejer ska kunna dansa hela natten lång, sa Magdalena Andersson och höjde rösten:

– Mäns våld mot kvinnor ska stoppas!

Statsminister Stefan Löfvens stand-in i Almedalen som värmde upp inför sitt premiärtal med att 14 månader kvar till valet leverera Socialdemokraternas löfte: 20 miljarder extra till välfärden, började med att hälsa välkommen till ön där "en av världens bästa stridvagnar rullar igen".

Hon berättade om en resa till Leipzig i sin ungdom där hon hamnade mitt i början av revolutionen, och gick över till att prata om hot och våld. 

– Journalister, författare och konstnärer utsätts för hot och våld. Trollfabriker går på högvarv med falska nyheter, sa Magdalena Andersson. 

Kvällens högsta applåder 

Hennes ställningstagande för unga kvinnors rätt att röra sig fritt i samhället utan att behöva vara rädd, drog ner högst applåder.

– I mitt Sverige ska unga kvinnor kunna röra sig fritt. De ska kunna klä sig som de vill och de ska kunna dansa hela natten lång, i frihet och trygghet. Med hårdhet och fasthet ska vi bekämpa sexuella trakasserier och övergrepp, mässade Magdalena Andersson, som också delade ut en rejäl känga mot Moderaternas partiledare. 

– Det enda genuint nya som faktiskt har kommit från den forna alliansen är att Anna Kinberg Batra den här våren bjudit in Sverigedemokraterna att få ett avgörande inflytande i svensk politik. 

Löftet: 20 miljarder till välfärden

Magdalena Andersson hade tidigare på Socialdemokraternas dag levererat vallöftet om 20 miljarder mer till vården, skolan och omsorgen.

– Vi ser att det finns tydliga behov inför nästa mandatperiod när vi blir både fler äldre och fler barn samtidigt. Vi måste prioritera de här verksamheterna, för oss är det viktigare än att sänka skatten, sa hon vid eftermiddagens pressträff i Visby.

– Vår bedömning är att vi kommer att klara finansiera detta. Detta är ett löfte.

Tillbakavisade uppgifter om slopat vinsttak 

Hon började dock sin dag med att tillbakavisa uppgifterna i Dagens Industri om att regeringen är beredd att släppa förslaget om vinsttak för företag i välfärden för en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna om tuffare kvalitetskrav.

– Det har uppfattats som att vi höll på att göra upp med alliansen, men vi för de här förhandlingarna med Vänsterpartiet. De borgliga har kämpat för att riskkapitalister ska kunna tjäna pengar på våra barn i skolan och på våra äldre, sa Magdalena Andersson och gav lugnande besked till Jonas Sjöstedt.

– Han är väl införstådd med att vi sitter och diskuterar de här frågorna med Vänsterpartiet. 


Retorikbetyg – 4 getingar

Vilket välskrivet tal! Jag rös när Magdalena Andersson inledde med berättelsen om järnridån.

Hon varierar rösten bra, men det låter ibland som hon läser innantill. Chockeffekten blir dock desto mer effektiv när den annars så kontrollerade finansministern skriker att mäns våld mot kvinnor ska stoppas. Dessutom lyckades Andersson vara rolig när hon spelade på rollen som rikshushållare. En sensationellt bra debut som talare i Almedalen.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.