Magdalena Andersson höll tal i Almedalen. Foto: / Lisa Mattisson exp
Magdalena Andersson höll tal i Almedalen.  Foto: / Lisa Mattisson exp

"Tjejer ska kunna klä sig som de vill"

Publicerad

Finansministerns tal blev en fackla mot hat och hot på nätet. 

Mest applåder fick hon för sitt ställningstagande mot mäns våld mot kvinnor.

Unga tjejer ska kunna dansa hela natten lång, sa Magdalena Andersson och höjde rösten:

– Mäns våld mot kvinnor ska stoppas!

Statsminister Stefan Löfvens stand-in i Almedalen som värmde upp inför sitt premiärtal med att 14 månader kvar till valet leverera Socialdemokraternas löfte: 20 miljarder extra till välfärden, började med att hälsa välkommen till ön där "en av världens bästa stridvagnar rullar igen".

Hon berättade om en resa till Leipzig i sin ungdom där hon hamnade mitt i början av revolutionen, och gick över till att prata om hot och våld. 

– Journalister, författare och konstnärer utsätts för hot och våld. Trollfabriker går på högvarv med falska nyheter, sa Magdalena Andersson. 

Kvällens högsta applåder 

Hennes ställningstagande för unga kvinnors rätt att röra sig fritt i samhället utan att behöva vara rädd, drog ner högst applåder.

– I mitt Sverige ska unga kvinnor kunna röra sig fritt. De ska kunna klä sig som de vill och de ska kunna dansa hela natten lång, i frihet och trygghet. Med hårdhet och fasthet ska vi bekämpa sexuella trakasserier och övergrepp, mässade Magdalena Andersson, som också delade ut en rejäl känga mot Moderaternas partiledare. 

– Det enda genuint nya som faktiskt har kommit från den forna alliansen är att Anna Kinberg Batra den här våren bjudit in Sverigedemokraterna att få ett avgörande inflytande i svensk politik. 

Löftet: 20 miljarder till välfärden

Magdalena Andersson hade tidigare på Socialdemokraternas dag levererat vallöftet om 20 miljarder mer till vården, skolan och omsorgen.

– Vi ser att det finns tydliga behov inför nästa mandatperiod när vi blir både fler äldre och fler barn samtidigt. Vi måste prioritera de här verksamheterna, för oss är det viktigare än att sänka skatten, sa hon vid eftermiddagens pressträff i Visby.

– Vår bedömning är att vi kommer att klara finansiera detta. Detta är ett löfte.

Tillbakavisade uppgifter om slopat vinsttak 

Hon började dock sin dag med att tillbakavisa uppgifterna i Dagens Industri om att regeringen är beredd att släppa förslaget om vinsttak för företag i välfärden för en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna om tuffare kvalitetskrav.

– Det har uppfattats som att vi höll på att göra upp med alliansen, men vi för de här förhandlingarna med Vänsterpartiet. De borgliga har kämpat för att riskkapitalister ska kunna tjäna pengar på våra barn i skolan och på våra äldre, sa Magdalena Andersson och gav lugnande besked till Jonas Sjöstedt.

– Han är väl införstådd med att vi sitter och diskuterar de här frågorna med Vänsterpartiet. 

 

Retorikbetyg – 4 getingar

Vilket välskrivet tal! Jag rös när Magdalena Andersson inledde med berättelsen om järnridån.

Hon varierar rösten bra, men det låter ibland som hon läser innantill. Chockeffekten blir dock desto mer effektiv när den annars så kontrollerade finansministern skriker att mäns våld mot kvinnor ska stoppas. Dessutom lyckades Andersson vara rolig när hon spelade på rollen som rikshushållare. En sensationellt bra debut som talare i Almedalen.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG