På onsdag hålls ”China Day” i Almedalen. Arrangerar gör Kinesiska handelskammaren i Sverige och förutom bolag som Air China och Bank of China så kommer också Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.
Den starka kinesiska närvaron har lett till kritik. GT:s ledarskribent Csaba Bene Perlenberg pekar bland annat på att bokförläggaren och den svenske medborgaren Gui Minhai sitter fängslad i landet sedan snart fyra år, när han skriver:
”Kommunistdiktaturen Kina har ingenting att göra i ett demokratiskt forum som Almedalsveckan.”
Jojje Olsson är författare, journalist och expert på Kina. Han säger om Kinaarrangemanget:
– Sannolikt känner kinesiska representanter i Sverige att man har fått allmänheten emot sig, eller åtminstone mycket dålig publicitet i den allmänna debatten. Detta på grund av allt från kidnappningen av Gui Minhai, till den kinesiska ambassadens målmedvetna ambition att tysta svenska röster som är kritiska mot den repressiva utvecklingen i Kina. Att närvara i Almedalen är dels ett vis att framföra sin egen bild av Kina som en ansvarsfull aktör.
”Kidnappar svenska medborgare”
Olsson tycker att Almedalsveckans arrangör Region Gotland borde ta sig en funderare.
– Vill man att det ska vara en plats för alla slags politiska organisationer och inriktningar, inklusive diktaturer, att marknadsföra sig själva, ja då är det förståeligt varför man låter Kina vara där. Vill man däremot att det ska vara ett demokratiskt forum, så har företrädarna för en regim som låser in miljontals muslimer i politiska fångläger och kidnappar svenska medborgare givetvis inget där att göra, i alla fall inte på egna villkor.
Den PR-byrå som står som kontakt för ”China Day” är svenska Scandhof AB, som drivs av Adam Hofmann, vilket sajten Dagens opinion tidigare berättat. Hofmann är före detta lokalpolitiker för M i Nacka. Han förklarar att hans bolag fick uppdraget eftersom han är medlem i kinesiska handelskammaren.
På frågan om han har förståelse för att det är kontroversiellt att främja kinesiska intressen säger han:
– Om ett företag gör affärer med Danmark så finns det kontroversiella saker där, och i Ryssland, och i USA. Ja i alla länder som Sverige gör affärer med som inte har en exakt identisk ideologi eller synsätt som svenskar.
”Kina, vad är det för nånting?”
Kina är en diktatur. Det kanske är det som folk tycker är det jobbiga?
– Ja eller jobbiga va? Säg det till alla de tusentals anställda på Volvo som ägs och drivs tillsammans med Geely. Ska vi inte ha det samarbetet? Kanske inte. Vad vet jag? Jag tror att man från medias sida får vara lite noggrannare med hur man ställer frågor.
Vad tänker du på då?
– Ibland får man frågan: Hur är det att samarbeta med Kina? Ja Kina, vad är det för nånting?
Ja, en diktatur.
– Är det bara det?
Det råder statskapitalism där hela näringslivet lyder under ett politiskt system som är en diktatur. Och det är intressen som du hjälper till att främja.
– Så skulle jag verkligen inte se det. Är Kina bara en diktatur? Nej, det är det väl inte.
– Man har ett annat sätt att bedriva näringsliv än man har i Europa, säger Hofmann och tillägger:
– Man ska ställa sig frågan, vad är Kina i dag? Kina är kinesiska folket, det är en… stat. En samling lagar. Man gör det lite för enkelt för sig när man säger ”samarbetar med Kina”. Det vi gör här är okontroversiellt egentligen.
Är ”China Day” också en dag att ta upp mänskliga rättigheter i Kina?
– Ja, Gud ja. Man har sagt att man är väldigt öppen för att ta emot frågor.
Så man får ställa sina Gui Minhai-frågor till ambassadören?
– O ja, Gud ja, jajaja, herregud, man har till och med sagt rakt ut att man är öppen för att ta emot… vad som från Sveriges sida anses vara kritiskt, säger Hofmann.