Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskarna uppskattar militärövningar med USA

USA:s försvarsminister Jim Mattis vid en konferens i slutet av ett möte för NATO i Bryssel. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sveriges närmande till Nato och USA uppskattas av svenskarna slår en mätning som SvD och Sifo gjort fast.

En klar majoritet – 56 procent – tycker det är bra att det svenska försvaret övar tillsammans med det amerikanska.

– Det är ett tydligt resultat i mätningen, uppfattningen om att det är bra med övningar finns i alla partier utom Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Miljöpartisterna är tveksamma, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

SvD/Sifos mätning visar att det försvarspolitiska närmandet till USA uppsattas av de svenska väljarna.

Frågan som ställdes undersökningen var: ”Tycker du det är bra eller dåligt att Sveriges försvar övar tillsammans med USA:s försvar?” 

En klar majoritet, 56 procent, svarar att det är bra att Sverige övar med USA, endast 11 procent att det är dåligt. 

– Det är ett tydligt resultat i mätningen, uppfattningen om att det är bra med övningar finns i alla partier utom Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Miljöpartisterna är tveksamma, man vet inte helt enkelt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

 

LÄS MER: Nära hälften av svenskarna vill inte gå med i Nato enligt ny mätning

 

Identiska siffror hos S

I försvarsminister Peter Hultqvists eget parti, Socialdemokraterna, är siffrorna nära nog identiska med genomsnittet: 53 procent är positiva till övningar med USA, 12 procent är negativa, medan 35 procent är tveksamma.

– Bland socialdemokrater är stödet för att öva med USA väldigt högt jämfört med stödet för medlemskap i Nato, förklarar Toivo Sjörén i SvD.

I det borgerliga blocket ligger stödet för övningar med USA mellan 84 och 64 procent, med ett genomsnitt på 72 procent och bara tre procent negativa.

Sjörén:

– Även i det borgerliga blocket är det fler som tycker övningar med USA är bra, än som är för medlemskap i Nato, särskilt i Centerpartiet.