Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya direktlinjen har använts i skarpt läge

ÖB Micael Bydén säger att direktlinjen till ryska försvarshögkvarteret har använts i skarpt läge.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Den svenska Försvarsmakten har under det senaste året använt den nya ”heta linjen” till det ryska försvarshögkvarteret.

Direktlinjen testas regelbundet för att missförstånd inte ska leda till förödande konsekvenser i Östersjön.

– Den har använts i skarpt läge, säger Sveriges ÖB Micael Bydén.

Under kalla kriget inrättades ”heta linjen” mellan Washington och Moskva. Syftet var att undvika att ett kärnvapenkrig skulle startas av misstag. På den krypterade direktlinjen mellan de två stormakterna kunde missförstånd snabbt redas ut.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén efterlyste redan 2016 en direktlinje till Moskva för att kunna reda ut missförstånd som riskerar att eskalera till en skarp konflikt.

Svenskt behov av direktlinje efter incidenter i Östersjön

Bakgrunden var flera incidenter över Östersjön där svenskt flyg uppvaktats av ryskt stridsflyg. Ryska plan har bland annat uppvaktat svenska plan som de tyckt kommit för nära Kaliningrad i Östersjön och i juni förra året flög ett ryskt jaktplan bara några meter från ett svenskt signalspaningsflyg.

– Det ryska agerandet är oacceptabelt, konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist då.

Ryska jaktplan bara några meter från ett svenskt signalspaningsplan vid en incident i Östersjön 2014.Foto: Försvarsmakten

Den spända situationen runt Östersjön har ökat behovet av en ”het linje” mellan försvarshögkvarteren i Sverige och Ryssland och sedan ett år tillbaka är den på plats och används, uppger den svenska överbefälhavaren Micael Bydén.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

– Vi behövde en säkerställd telefonlina, ett telefonnummer där vi vet vem som svarar, från ett operativt militärt högkvarter i Sverige till en motsvarighet på den ryska sidan om något händer, förklarar han.

Direktlinjen har använts för hemliga samtal med Ryssland

ÖB bekräftade på ett seminarium om säkerhetsläget i Östersjön under Almedalsveckan att direktlinjen till Ryssland använts under året som gått i samband med incidenter. Men han vill inte gå in på hur många gånger det handlar om eller bakgrunden till samtalen med Ryssland.

– Det kan vara en incident eller olyckshändelse som vi kan ha olika uppfattning om och som man kan förklara om man har en direkt kommunikation. Då minimerar vi risken för att vi ska ha olika uppfattningar och för att det ska eskalera, säger Micael Bydén.

– Vi prövar och säkerställer funktionen kontinuerligt men vi har också använt den på riktigt.

Sveriges ”heta linje” till Ryssland etablerades lägligt i samband med den stora försvarsövningen "Aurora" då läget bedömdes som extra kritiskt.

– Vid övningar blir det stora samlingar av militära enheter och ju fler som är på samma ställe är risken för en incident större och då är det viktigt för oss att kunna prata, säger Micael Bydén.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!