Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svantesson: ”Förslaget kommer höja bensinpriset”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elisabeth Svantesson på Expressens scen.
Foto: SVEN LINDWALL
Niklas Svensson frågar ut Elisabeth Svantesson.
Foto: SVEN LINDWALL

Elisabeth Svantesson blev inte finansminister – i stället inledde C och L ett samarbete med de rödgröna.

Nu sågar Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson regeringsuppgörelsens förslag om grön skatteväxling.

– Det kommer att höja bensinpriserna, säger Svantesson.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, gästade Expressens scen i Almedalen på måndagseftermiddagen.

Hon vill inte sia för mycket om vad Liberalernas partiledarbyte kan komma att innebära för alliansen.

– Vi har haft ett bra samarbeta också med Jan, hur det blir med Nyamko får framtiden utvisa. Jag tror att hon kommer att bli en utmärkt partiledare. Jag hoppas på ett borgerligt samarbete åren framöver, definitivt.

Elisabeth Svantesson om bensinpriset

Samtidigt sågar Elisabeth Svantesson regeringsuppgörelsens gröna förslag inför de stundande skatteförhandlingarna.

– Regeringen och stödpartiernas förslag om grön skatteväxling kommer att höja bensinpriserna. Det är inte något jag tror på. Vi får se hur vi ställer oss till skatter på plastpåsar. När vi nu jobbar med en skattereform kommer vi att vända och vrida på alla stenar. Vissa skatter kommer behöva höjas - men framför allt behöver de sänkas, säger Svantesson.

Fredrik Reinfeldt var den som inledde utredningen om höghastighetståg. Men det vore fel att satsa nu, efter att de kalkylerade kostnaderna dragit i väg, enligt Svantesson.

– Det är inte ett lönsamt projekt. Det tränger undan andra infrastruktursprojekt och välfärdssatsningar. Vi kan inte försvara att man ska komma fram lite snabbare mellan Stockholm och Malmö när det innebär sådana bortprioriteringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.