Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succé-Jonas om nya boken: Reinfeldt med

Firade. Niclas Lövkvist och Jonas Jonasson firade nya boken i går.
Foto: Fredrik Sjöshult

Succéförfattaren Jonas Jonasson blev i går klar med sin nya bok "Analfabeten som kunde räkna".

Han firade på Kallis ett stenkast från Almedalen och avslöjade för Bekantas bekanta att Fredrik Reinfeldt finns med i boken.

Jonas Jonassons debutbok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" har sålts i fem miljoner exemplar och översatts till 35 språk. Uppföljaren har dröjt i fyra år men nu är den klar - i september släpps den i Sverige.

– När jag i dag hade rättat tre kinesiska tecken var den helt klar, säger Jonas Jonasson.

Viktig deadline för författaren

Faktum var att sista dagen för boken att bli klar var just på onsdagen. Den ska översättas för flera länder och för att de skulle klara av höstutgivning fick inte Jonasson bomma deadline.

Han bor själv på Gotland sedan några år tillbaka och på Kallis i Visby träffade Jonasson i går Niclas Lövkvist från pr-byrån Agency, som tillsammans med Piratförlaget och Pontas, sköter lanseringen av den nya boken.

Hundraåringen Allan Karlsson finns inte längre med i handlingen. Nu kretsar allt kring en ung svart sydafrikansk kvinna.

– Men i övrigt är allt sig likt. Osannolika men fullt möjliga möten, samhällssatiren och glimten i ögat, säger Jonasson.

– En annan likhet är att man tycker om huvudkaraktären och att det på så vis är en feelgood-bok.

Delar inte ut sparkar

Även den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt, som talade i Almedalen samma dag som boken blev klar, och kung Carl Gustaf finns med i berättelsen. Men exakt på vilket sätt går inte att avslöja utan att röja för mycket av handlingen.

- Men jag sparkar inte på Reinfeldt, förtydligar Jonasson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.