Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: "Tar väldigt illa vid mig"

Carin Jämtin (S) och Annie Lööf (C) har kommenterat det Mona Sahlin (S) utsatts för. "Fruktansvärt", säger Jämtin. Foto: Cornelia Nordström, Sven Lindwall

Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin förföljdes i natt av män från nynazistiska Svenskarnas parti.

Partisekreteraren Carin Jämtin, S, förfäras över uppgifterna - liksom partiledaren Stefan Löfven.

– Det är fruktansvärt, säger hon i Expressen TV:s "Morgon i Almedalen".

Även C-ledaren Annie Lööf ger nu sin syn på saken.

Det var sent i går kväll som Mona Sahlin, tidigare partiledare för Socialdemokraterna, förföljdes av tre män från nynazistiska Svenskarnas parti när hon var på väg hem till sitt hotell i Visby. Mona Sahlin uppger att hon kände igen männen som medlemmar i partiet.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin intervjuades i Expressen TV:s program "Morgon i Almedalen" nu under morgonen och hon kallar händelsen fruktansvärd.

– Det är fruktansvärt. Mona Sahlin är en fantastisk person som står för alla människors lika värde och alla människors rätt att uttrycka sina åsikter, även om de inte tycker som henne.

Expressens politiska kommentator K-G Bergström, som blev vittne till händelsen, säger att han uppfattade händelsen som hotfull. Sahlin kallades bland annat för landsförrädare.

"Får leva med baksidan"

Även Centerpartiets Annie Lööf intervjuades under morgonen.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, om det här stämmer, att vårt öppna samhälle hotas. Att Almedalen som är vårt öppna påverkanstorg riskerar att bli slutet, sa hon i morgonens sändning av Expressen TV:s "Raka Svar".

Hon säger också att det är tufft att ge sig in i en position som offentlig politiker, men att "man vet" att det kan bli hotfulla situationer.

– Vi får leva med baksidan helt enkelt, sa hon.

Deltog vid manifestation

Mona Sahlin deltog under torsdagen i en manifestation med syftet att stoppa en demonstration som Svenskarnas Parti försökte anordna i Visby. Carin Jämtin tror att det är Mona Sahlins långvariga engagemang mot bland annat nazism och främlingsfientlighet som har lett till att många tycker väldigt illa om henne.

– Jag har svårt att förstå det, men det skapar ett sådant hat från människor som är helt obegripligt och fullständigt oförsvarligt, säger Carin Jämtin.

Hon tror också att Mona Sahlin, som en offentlig kvinna, blir extra utsatt.

– Jag tror att hon som kvinna blir extra hatad för att hon är så tydlig i sina åsikter

Saknade personskydd

Mona Sahlin saknade personskydd, enligt Säpo eftersom hon inte längre är riksdagsledamot. Carin Jämtin ville däremot inte ha några synpunkter på det.

– Det är upp till Säpo att avgöra, sa hon.

Stefan Löfven kommenterade i "Raka svar" med Niklas Svensson i Expressen TV det inträffade.

– Jag tar väldigt illa vid mig av sådana saker och det är mycket obehagligt, säger Löfven om det som drabbade Mona Sahlin i går.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!