Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven får bakläxa av alliansen

Stefan Löfven.
Foto: Christian Örnberg

VISBY. S-ledaren Stefan Löfven vill satsa tre nya miljarder på skolan.

Utspelet i Almedalen sågas nu hårt av alliansen - med nya krav på besked i regeringsfrågan.

– Det är dags att sluta mörka! Hur ser en gemensam rödgrön skolpolitik ut? säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Stefan Löfven ägnade en stor del av sitt tal i Almedalen åt skolan.

– Skolan har blivit ett vilda västern. Fullt med lycksökare och guldgrävare och i mitten står en folkpartistisk sheriff som hela tiden skjuter från höften, sade han i sitt tal och lovade att satsa tre miljarder kronor på bland annat mindre klasser.

Efterlyser gemensamt besked

Men utbildningsminister Jan Björklund, är inte imponerad.

– Det är dags att sluta mörka! Hur ser en gemensam rödgrön skolpolitik ut? MP och V vill avskaffa betygen. V vill avskaffa läxor. Blir betygen kvar? Ska läxor förbjudas? När ska de börja ge gemensamma besked? säger han.

FP-ledaren går därmed in med full arsenal i den ordstrid som har rasat mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt - med allt högre intensitet under Almedalsveckan.

Även Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé skjuter in sig mot värdet i Löfvens skollöften.

"Ett grupparbete"

- Skolpolitik är inte ett enskilt läxförhör utan ett grupparbete. Löfven ger inget besked om de splittrade rödgröna förslagen, säger han.

Stefan Löfven pressades hårt om regeringsfrågan i Visby i går, men vill fortfarande inte ge något besked om vem han vill regera med.

– Väljarna kan bara rösta på parti. Det låter ibland som om väljarna kan rösta på block, men det kan man inte, säger Löfven och utlovar åter ett besked före valet.

"Det tar tid att läka såren"

Tomas Tobé, som också är ordförande i riksdagens utbildningsutskott, passade på att ge Stefan Löfven en extra känga för hans förslag att anställa 1 000 nya speciallärare.

- Löfven verkar inte veta om att S avskaffade speciallärarutbildningen som alliansen återinförde 2008. Det tar tid att läka de såren i skolan, säger han.

Inte heller från lärarhåll är det bara ljuva toner efter att Stefan Löfven presenterat sitt sjupunktspaket. Frågan är var man ska hitta alla nya speciallärare.

Lönen - vassaste verktyget

- I nuläget finns inte 1000 speciallärare att tillgå. Även om förslaget och därmed intentionen är god så måste man börja i rätt ände. Lönen är det vassaste verktyget för att locka fler till läraryrket och där måste Löfven ge tydligare besked, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till Expressen.

STEFAN LÖFVENS "STARTPAKET"

1 Mindre klasser, från förskoleklass till och med årskurs 3.

2 1 000 fler speciallärare och specialpedagoger.

3 Obligatorisk förskoleklass för sexåringar.

4 Stärka skolor med tuffa förutsättningar.

5 Läxhjälp till alla elever.

6 Högre kvalitet i förskolan.

7 Forskningsinstitut för lärande, tre första uppdrag: tidiga insatser, nyanlända elever och läsförmåga.

Kostnad: 3 miljarder kronor, varav 500 miljoner kronor för att anställa speciallärarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.