Socialdemokraternas ras bromsat i ny mätning

Raset för S har stannat upp, visar Expressen/Demoskops nya mätning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter tio månaders nedgång har raset för Socialdemokraterna stannat upp. 

Det visar Demoskops julimätning som gjorts på uppdrag av Expressen.

– Nu har debatten rört sig i riktning mot frågor kring välfärd och vinst, och det är mark som passar S bättre, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. 

Det är drygt två månader kvar till valet och Socialdemokraterna har haft en tuff vår. 

Partiet har backat i opinionen under de tio senaste månaderna och krisen har under våren och försommaren fördjupats.  

Men nu ser tappet ut att ha avstannat. Enligt Demoskops julimätning hämtar S in en stor del av föregående månads nedgång. Partiet samlar 25,9 procent av opinionen vilket är en ökning med 2,8 procentenheter mot mätningen i juni. Siffran är dock inte statistiskt säkerställd.

– Upptakten på valrörelsen har passat Socialdemokraterna illa, med det stora fokus som legat på migrationsrelaterade frågor. Nu kan visserligen inte ens ett parti som Socialdemokraterna välja dagordning, men S lade själva sitt fokus i den riktningen och det ser ut som ett taktiskt misstag, säger Peter Santesson, opinionschef, Demoskop.

Skillnaden mellan blocken liten

Enligt Demoskop är skillnaden mellan blocken liten. De rödgröna partierna har ett övertag mot alliansen med 2,7 procentenheter. De rödgröna samlar 39,2 procent, vilket är en ökning med tre procentenheter jämfört med allianspartierna som får 36,5 procent och påvisar en nedgång med två procentenheter. 

För tre riksdagspartier syns ingen förändring från tidigare mätning. Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna ligger kvar på samma nivå i opinionen som i juni. 


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

”Det låga stödet för KD är bekymmersamt för partiet”

Kristdemokraterna samlar i opinionen 2,5 procent.  

– Det låga KD-stödet är klart bekymmersamt för partiet när vi nu börjar närma oss valet. Vid det här laget skulle man förvänta sig att mer allmänborgerliga sympatisörer började mobiliseras. De stora frågetecknen kring alliansens sammanhållning och framtid är ett rejält problem för KD. Allmänborgerliga väljare får inga starka skäl att stödrösta på Kd om det inte finns ett tydligt och trovärdigt alliansalternativ som hänger på just KD:s medverkan, säger Peter Santesson, opinionschef, Demoskop


Demoskops julimätning

Socialdemokraterna 25,9 (+2,8)


Vänsterpartiet 9,1 (+0,8)


Miljöpartiet 4,2 (-0,7)


Moderaterna 19,9 (0,0)


Liberalerna 4,3 (-0,8)


Kristdemokraterna 2,5 (-1,3)


Centerpartiet 9,8 (0,0)


Sverigedemokraterna 21,0 (0,0)


Feministiskt initiativ 1,9 (-0,4)


S, V, MP 39,2  (+3,0)


M, L, KD, C 36,5 (-2,0)Osäkra 10,7 (-0,3)


Övriga 1,3 (-0,6)

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten


Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)


Undersökningsperiod: 25 juni–3 juli 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad  självrekrytering, är inte möjligt.


Antal genomförda intervjuer: 1 615 intervjuer varav 1000 per telefon och 615 via webb.


Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.


Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar sedan föregående månad.


Beställare: Expressen.


Mätinstitut: Demoskop


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.