Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyttedal till angrepp mot allianskollegorna

”Det är dags att L och C lämnar tydligt besked om vad som händer efter valet”, säger Sara Skyttedal (KD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Liberalernas partiledare Jan Björklund när han anlände till Visby.
Foto: Lisa Mattisson exp
Centerpartiets Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Skyttedal (KD) är inte övertygad om att C och L verkligen kommer göra allt för att bedriva en allianspolitik och går nu till hårt angrepp mot allianskollegorna. 

– C och L måste sluta bete sig som amatörer.

Kommunalrådet och riksdagskandidaten Sara Skyttedal (KD), tidigare ordförande för KDU, var den som drev linjen om att bryta upp Decemberöverenskommelsen (DÖ) hårdast och skålade i champagne när den sprak. 

Nu går hon till hårt angrepp mot allianskollegorna L och C efter bråket om att ge ordförandeposter i utskotten till SD efter valet – vilket alltså C och L sedan backade ifrån. 


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Sara Skyttedal: ”Dags att L och C lämnar tydligt besked”

– C och L måste sluta bete sig som amatörer, säger hon och fortsätter: 

– Det är dags att L och C lämnar tydligt besked om vad som händer efter valet. Kommer de rösta på alliansens statsministerkandidat och göra Ulf Kristersson till statsminister? Kristdemokraterna kommer att rösta på Ulf oavsett, frågan är om Centerpartiet och Liberalerna kommer det. Jag undrar om de kommer göra vad de kan för att bedriva en allianspolitik eller om de kommer att bli stödpartier till S, säger hon.

Hon tycker däremot inte att KD och M ska lämna alliansen.
– Nej, jag tycker att alliansen är den starkaste värdegemenskapen i svensk politik. Jag är inte alls på det spåret. 

– Däremot är det klart att jag och många med mig känner mig lite oroad efter det som hänt i veckan. Det jag framför allt är orolig för stabiliteten i mina liberala allianskollegor och framför allt undrar jag hur starkt Annie Lööfs ledarskap egentligen är, eftersom man först går ut med ett besked som uppenbart alla fyra är överens om och det ser ganska amatörmässigt ut när gruppledaren säger en sak och bara timmar senare blir helt överkörd av partiledaren i medierna. 

På Twitter svarar Annie Lööf på påhoppet. Hon skriver: "Ja, ledarskapet är mycket stabilt efter sju år med starkt stöd internt, i förtroendesiffror och opinion /.../ vi söker stöd för att byta ut Stefan Löfven och bilda en alliansregering med Ulf som statsminister. Men vi förhandlar eller samarbetar inte med SD". 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.