Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skoprotest mot nazisterna i Almedalen

Skorna ska påminna om förintelsens offer – i en protest mot NMR. Foto: / SVEN LINDWALL
NMR vid demonstrationen i falun tidigare i år. Foto: SVEN LINDWALL
– Den här gången mpste vi protestera i tid, säger Krisitina Wicksell från stiftelsen Make Equal. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En manifestation mot nazisterna i Almedalen inleddes på måndagen.

Hundra par skor ska påminna om dem som miste livet i Förintelsen.

– Vi är flera här som känner sig rädda, säger Kristina Wicksell, projektledare för jämlikhetsorganisationen Make Equal, till SvD.

Nazistiska NMR:s närvaro under Almedalsveckan har fått stor uppmärksamhet. Expressen kunde under söndagen publicera en granskning av deras partiprogram där de bland annat vill inrätta ett rasbiologiskt institut för att kunna avgöra vilka som är "rasfrämlingar" och därmed ska sparkas ut ur landet, enligt NMR.

På måndagen inleddes en manifestation mot nazisternas organisering. En stor trälåda med hundratals skor har ställts i Almedalsparken. Tanken är att skorna ska påminna om alla dem som dödades i Förintelsen. Bakom manifestationen finns bland annat Make Equal, som inte kommer att vara kvar i Visby när nazisterna har hyrt sin plats i Visby på fredag till söndag.

– Då har vi redan lämnat Almedalen. Vi känner oss inte tillräckligt säkra för att vara kvar då, säger Kristina Wicksell, projektledare för jämlikhetsorganisationen Make Equal, till SvD.

"Uppmanar till förbud mot nazistisk organisering"

– Den här gången måste vi protestera i tid, säger Kristina Wicksell från stiftelsen Make Equal  till TT.

Även om installationen ligger lite undanskymt från den politiska cirkusen, för att inte bli bortkörda av vakter och polis, hoppas Kristina Wicksell att budskapet till framför allt politikerna ska hitta fram.

– Vi uppmanar till förbud mot nazistisk organisering, säger hon.

Protesterade mot Nordiska motståndsrörelsen

I exempelvis Tyskland är det förbjudet att vara med i liknande organisationer. Protesten ska också ses i ljuset av att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ska komma till Almedalsveckan, fast först senare i veckan.

Många av representanterna i den gemensamma protesten, runt 70 debattörer och organisationer, har bojkottat Almedalsveckan just av den anledningen.

Under måndagen kunde Expressen också berätta att JAG, en organisation för funktionshindrade, kommer att avbryta sitt deltagande i Almedalsveckan i förtid på grund av nazisterna. JAG:s tält står bara några meter i från platsen som NMR har hyrt nere i hamnen i Visby.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!