Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalbankens chef: ”Vi har varit lite naiva”

Berit Behring efterlyste bland annat bättre samarbete mellan bankerna. Foto: LISA MATTISSON
Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige, ställdes mot väggen av CNN-stjärnan Robyn Curnow i programmet ”CNN Talk”. Foto: Lisa Mattisson

VISBY. Penningtvättskandalen i Danske Bank var i fokus när CNN-stjärnan Robyn Curnow på måndagsförmiddagen ställde Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige, mot väggen i programmet ”CNN Talk” i Expressens lounge i Almedalen.

– Jag tror att vi har varit lite naiva eftersom Skandinavien inte har någon historia av ekonomisk brottslighet. Vi är vana vid att betala våra skatter, sa Behring. 

Det var den danska tidningen Berlingske som i mars 2017 avslöjade en rad hårresande detaljer om hur ryska maffian använt Danske Banks estniska filial som tvättmaskin av svarta pengar.

I dag var skandalen i fokus när Berit Behring gästade Robyn Curnow och programmet ”CNN Talk” hos Expressen.

Berit Behring efterlyste bland annat bättre samarbete mellan bankerna.

– Vi behöver bli bättre på att utbyta information. Det finns en del bra exempel i Storbritannien och USA. Vi behöver också hjälp från polisen och experter på kriminella och terrorister.

Hon konstaterade också att mycket arbete återstår innan allt är klarlagt kring den stora skandalen, men lovade öppenhet och transparens.

– Vi har mer att göra, men vi har också gjort väldigt mycket och vi kommunicerar fortlöpande med myndigheterna.

Investerat i IT-system

Danske Bank Sverige har investerat mycket i nya IT-system och har anställt en rad experter sedan penningtvättskandalen, enligt Berit Behring.

– Men det viktigaste är utbildningen av våra anställda inför mötena med våra kunder, säger hon.

Robyn Curnow frågade Behring vilka lärdomar hon har dragit av arbetet med härvan kring penningtvätthärvan. Svaret:

– Vi måste hela tiden arbeta med företagets värderingar – och diskutera dem. Vi kan inte säga att nu har vi gjort det. Det måste vara en ständigt pågående diskussion som förs.