Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V-kravet: möjliggör fria resor för unga och äldre – hela året

Vänsterpartiet vill satsa sex miljarder på kollektivtrafiken.
Jonas Sjöstedt (V) bjöds på jordgubbar när han besökte TROTS kvinnojour på Gotland. Foto: Daniel Ingmo
Sjöstedt i Almedalen. Foto: SVEN LINDWALL
Sjöstedt i Almedalen. Foto: SVEN LINDWALL

Vänsterpartiet har underskattat det hedersrelaterade våldet i Sverige och Jonas Sjöstedt vill fokusera mer på det framöver.

Det berättar vänsterledaren inför partiets dag i Almedalen där fokus kommer ligga på jämlikhet och mäns våld mot kvinnor.
Under tisdagsmorgonen höll Jonas Sjöstedt även en presskonferens. Där berättade han att Vänsterpartiet vill satsa sex miljarder på kollektivtrafiken, som bland annat ska kunna möjliggöra fria resor för unga och äldre under hela året.
– Det är en kombination av en jämlikhetssatsaning och en klimatsatsning, säger han. 

Tisdagen är Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets dag i Almedalen. På en presskonferens under förmiddagen berättade han att de vill satsa sex miljarder på en billigare kollektivtrafik. Bland annat fria resor för unga och äldre under hela året, och inte bara under sommaren som Vänsterpartiet tidigare var med att driva igenom. 

– Vi förväntar oss, i samband med att höstbudgeten läggs, att man återinför Vänsterpartiets reformer, säger Sjöstedt. 

– Det är en kombination av en jämlikhetssatsaning och en klimatsatsning. 

Jonas Sjöstedt började morgonen med en utfrågning i SVT. 

Där berättade vänsterledaren varför han inte har fällt regeringen än:

– Det är lite som en atombomb. Det är ett stort vapen. Vi vill inte ha Kristersson som statsminister. Vi vill inte att Åkesson ska hålla i trådarna. Utan vi tycker att Löfven är det minst dåliga alternativet, men vi tycker att han får skärpa sig och bedriva en bättre politik, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Därför har vi dragit fram några gränser för honom. Inte röra anställningstryggheten, inte införa marknadshyror och så går vi med krafter emot andra saker. Men vårt mål är inte att fälla regeringen. Utan att få regeringen att ändra sin politik.

”Komma tillbaka utan de där förslagen”

Om Löfven ändå skulle gå emot Vänsterpartiet, då är V-ledaren beredd att väcka misstroende.

– Då är vi beredda att använda misstroendet. Men då kan ju han komma tillbaka utan de där förslagen. Jag tror att de inser att det inte blir några marknadshyror och det blir ingen sönderslagen anställningstrygghet, säger Sjöstedt i SVT. 

Sjöstedt träffade Expressen

Dagen före var Vänsterledaren på plats på kvinnojouren TROTS, en bra bit utanför Visby, där Expressen möter honom.
– Jag tycker att kvinnojourer behöver lyftas fram, säger Jonas Sjöstedt.

– De har en livsviktig verksamhet och gör enorma, ofta ideella insatser för att hjälpa och rädda familjer, barn och oftast kvinnor som har råkat ut för misshandel. Ibland hedersrelaterat och ibland inte. De förtjänar verkligen dels ekonomiskt stöd och även att de får veta i god tid i förväg att de får fortsätta, säger Jonas Sjöstedt.

På kvinnojouren utanför Visby kommer ungefär en tredjedel av de boende från en bakgrund med hedersrelaterat våld, ett samhällsproblem som Jonas Sjöstedt säger att han vill satsa mer på.

– Det behövs en väldig tydlighet om vilka lagar som gäller i Sverige. Vad vi accepterar och vad vi inte accepterar. Och här är det så att varenda person, varenda ung tjej, varenda hbtq-person har rätt att leva med vem man vill och gifta sig med vem man vill.

”Släkten som kontrollerar” 

Tidigare har Vänsterpartiet inte velat prata så mycket om hedersförtryck, ni har sagt att det handlar om mäns våld mot kvinnor i alla skikt i samhället – men nu så vill du göra satsningar mot hedersförtrycket. Varför denna vändning?

– Det har vi gjort i flera år, både pratat om det och haft speciella förslag. Hedersförtrycket är naturligtvis ofta mäns våld mot kvinnor. Det som utmärker hedersförtrycket är att det är familjen, släkten som kontrollerar och förtrycker. Och det gör det också värre för att man riskerar att förskjutas från hela sin familj om man ställer sig emot de kraven som ställs. Därför behövs det särskild kunskap, särskilda insatser och särskild lagstiftning. Polisen måste veta vad det handlar om och socialtjänsten måste veta vad det handlar om. Sen finns det mycket annat som är mäns våld mot kvinnor men det här är en del av det och det förtjänar särskild uppmärksamhet.

När Amineh Kakabaveh lyfte de här frågorna möttes hon av motstånd från partiledningen. Är det här nytt alltså att ni vill fokusera på hedersvåldet?
– För mig är det här helt självklart. Det här är en del av Vänsterpartiets politik och har varit det under lång tid och det ska fortsätta vara det. Jag tycker det är viktigt att lyfta upp det här och göra det igen och igen och igen. Annars pågår det här förtrycket i någon sorts tysthet och det kan vi inte acceptera.

”Bra att vi pratar”

Riskerar man något om man fokuserar för mycket på hedersrelaterat våld?
– Nej, jag har väldigt svårt att se det. Jag tycker tvärtom att det är bra att vi pratar mer om det här i hela det svenska samhället. Jag tror att många har underskattat de här problemen.
Har ni underskattat det?

– Ja, jag tror att vi och många andra också har gjort det. Jag tycker att vi ska lära av det och vi ska fokusera på det här framöver.

För en vecka sedan rapporterade Ekot att det finns en majoritet i riksdagen för att införa ett utreseförbud för barn som riskerar att föras ut ur landet för att giftas bort eller könsstympas. Vid en rundringning svarade Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ja till förslaget medan Vänsterpartiet inte hade tänkt klart.

Nu har Vänsterpartiet närmat sig ett svar, säger Jonas Sjöstedt:

– Vi är öppna för det. Vi vill se det lagförslag som kommer och alla rättssäkra förslag som är effektiva de kommer vi att stödja.

Så ni lutar åt ett ja?

– Ja, alltså – vi ser det positivt och sen ska vi titta på det särskilda förslaget. Men jag tycker att det verkar rimligt.

”Jag hoppas bara det är försvaret som övar”.