Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt vägrar backa – trots sprickan

Hoten irriterar Sjöstedt och hänger över Vänsterpartiets pågående budgetförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Foto: SVEN LINDWALL
I dag sparkar Vänsterpartiet i gång årets Almedalsvecka. Och även om det just nu går bra i opinionen, så finns anledning till oro för partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är spänt mellan S och V inför Vänsterpartiets dag i Almedalen.

Allianspartiernas hot om att spräcka delar av budgeten hänger över de pågående budgetförhandlingarna.

Samtidigt fortsätter Stefan Löfven flörta med Centern och Liberalerna. 

Men enligt Vänsterledaren är det inte aktuellt för regeringen att backa. 

- Det finns inga sådana planer, säger Jonas Sjöstedt.

I dag sparkar Vänsterpartiet i gång årets Almedalsvecka. Och även om det just nu går bra i opinionen, så finns anledning till oro för partiledare Jonas Sjöstedt.

Budgetpartnern Stefan Löfven pressas av allianspartiernas hot om misstroendevotum mot någon av hans ministrar om regeringen får vidare med tre specifika skattehöjningar: inkomstskatten, flygskatten och 3:12-reglerna för småföretag.

Hoten irriterar Sjöstedt och hänger över Vänsterpartiets pågående budgetförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.  

– De borgerliga vill sticka in en käpp i hjulet för regeringen, men de är inte beredda att förhandla eller att styra. Politiken går från att ha egna förslag till att bara sabotera för andra. Det är dåligt för Sverige och för borgligheten att bedriva den typen av destruktiv oppositionspolitik. 

Har du pratat med Löfven om det här? 

– Vi kan inte berätta vad vi säger till varandra i förhandlingsrummet. Men för oss är det viktigt att vi har en budget som gör Sverige mer jämlikt. 

Men om man till exempel backar på inkomstskattefrågan vad får det för konsekvenser för ert samarbete?

– Vi tycker inte att man ska backa.

Men vad händer då? 

– Det finns inga sådana planer. Så det är fel att spekulera.

Trots hoten fortsätter Stefan Löfven flörta ohämmat gånger över blockgränsen - framför allt med Centern och Liberalerna. Expressen träffade statsministern inför den resa runtom i landet han ska göra, i stället för att besöka Almedalen.

Han upprepade då att han gärna ser ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Stefan Löfven lämnade också öppet för vilka partier han ville bilda en eventuell regering med efter nästa val.

Varför samarbetar du hellre med Annie Lööf och Jan Björklund än Jonas Sjöstedt?

– Vi har ju ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet, så det är inget problem. Det pågår, och vi har lagt flera väldigt bra budgetar. Och vi håller på att diskutera budget nu också, säger Löfven. 

Hur ofta ses du och Jonas Sjöstedt?

– Några gånger ses vi naturligtvis. Det är inte varje vecka, det är det inte. Men ibland ses vi, ja, säger statsministern.

Efter att det blev känt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer till Visby protesterade allt fler vänsterpartister. Partiet har överklagat polisens beslut att ge NMR tillstånd. 

– De är en sorts terrorister. Deras syfte är att med våld och hot förändra samhällsordningen och de är fiender till vårt demokratiska system, säger Jonas Sjöstedt.   

Under ett partistyrelsemöte veckan före midsommar diskuterades om partiet skulle bojkotta Almedalen helt, precis som Feministiskt initiativ. Så blev det inte även om flera V-riksdagsledamöter, bland andra Rossana Dinamarca avstår.

– Det är viktigt att vi inte viker och därför är vi i Almedalen. Men vi har också många företrädare som har personliga erfarenheter av hot och till och med våld från nazister. Jag har full förståelse för att många av dem inte vill vara där. Nazisterna är ett direkt hot mot andras säkerhet, säger Sjöstedt.

Vad gör du om du möter NMR i Almedalen?

– Jag kommer att undvika att möta dem. Många av dem är dömda för våldsbrott. 

Är du rädd? 

– Nej, jag är inte rädd. Vi har en säkerhetsrutin. Men jag har stor förståelse för alla som är rädda.

Vänstern kommer att sluta upp i bland annat mångfaldsparaden som arrangeras av RFSL Gotland.  

I sitt tal på Almedalsscenen i kväll tänker Vänsterledaren prata mindre om motståndarna, och mer på den egna politiken med fokus på sjukvård. 

– Det kommer att bli ett ganska personligt tal. Mina egna erfarenheter och hur sjukvården speglar vilken sorts samhället vi har, säger Sjöstedt.

Jonas Sjöstedts dag

8:45 Gomorron i SVT

09 P1 Morgon

9.40 TV4

10.15 TT

12:00 Pressträff 

13.30 P4 Extra 

14:30 Dagens Nyheter

15 Svenska Dagbladet

15:35 Expressen 

16 Aftonbladet

19 Talar på Almedalscenen

19:45 TV4

20 SVT 

21 "Aktuellt" i SVT 

22-23 Sena samtal under domkyrkans val med Mats Hermansson domprost domkyrkan Visby.