Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöräddningssällskapets krav på Stefan Löfven

Stefan Löfven ville på söndagen inte svara på huruvida man kommer att förmedla SOS Alarms och SSRS uppmaning till utredningen, som ska presenteras vid årets slut. Foto: / MIKAEL BERGLUND 10343 TEL. 0709691300 0
Under besöket lovade Stefan Löfven utökade befogenheter till kustbevakningen - men undvek frågan om Sjöräddningssällskapet kommer behöva betala för att få larm av SOS Alarm i framtiden. Foto: / MIKAEL BERGLUND 10343 TEL. 0709691300 0
Stefan Löfven klev i land på sitt första stopp på Sverigeresan på Tjörn utanför Stenungsund på söndagen. Foto: / MIKAEL BERGLUND 10343 TEL. 0709691300 0

TJÖRN/STENUNGSUND. Stefan Löfven klev i land på sitt första stopp på Sverigeresan på Tjörn utanför Stenungsund på söndagen.

Han lovade utökade befogenheter till kustbevakningen - men undvek frågan om Sjöräddningssällskapet kommer behöva betala för att få larm av SOS Alarm i framtiden.

– Vi måste få till en helhet som fungerar, säger statsministern.
Under Stefan Löfvens tal på söndagskvällen manifesterade många för ensamkommandes rätt till amnesti.

Stefan Löfven åkte i land med kustbevakningens ribbåt när han inledde sin Sverigeresa på temat trygghet i Skärhamn på Tjörn. Sen fick han bevittna en sjöräddningsövning, av Sjöräddningssällskapet, SSRS. 

Det är en organisation som baseras på frivilliga insatser, och det fick därför mycket uppmärksamhet när SOS Alarm tidigare i år ville börja ta betalt för att förmedla vissa larm till SSRS. Till slut kom man överens om att fullfölja tidigare avtal året ut - men därefter är det oklart vad som gäller. 

Förra veckan uppmanade därför SOS Alarm och Sjöräddningssällskapet regeringen att se till att den 112-utredningen som pågår också behandlar frågan om frivilliga resurser och finansieringsdelen. 

På plats vid statsministerns besök fanns bland annat Carl-Ian Bissmark, räddningschef på södra Bohusläns räddningstjänst, som intygade hur viktig sjöräddningen varit på ön sedan kustbevakningen flyttade 2014.

– Sjöräddningssällskapet är vår enda möjlighet till att det ska funka. Det är en garanti för oss att kunna ge hjälp på alla vatten, säger han.

Stefan Löfven: "Låt utredningen jobba klart"

Men Stefan Löfven ville på söndagen inte svara på huruvida man kommer att förmedla SOS Alarms och SSRS uppmaning till utredningen, som ska presenteras vid årets slut.

– Vi måste titta på helheten, så att det fungerar. Då får man ta hänsyn till vilka olika aktörer det finns naturligtvis. Men vi måste låta utredningen jobba klart först. Vi ska ha en bra verksamhet, inklusive sjöräddningen givetvis, säger Stefan Löfven.

Tycker du att någon verksamhet bör betala för att få larm av SOS Alarm?

– Vi ska låta utredningen arbeta klart. Men vår ambition är väldigt klar. Vi måste få till en helhet som fungerar, och i den finns det olika aktörer. En av dem är en frivilligaktör (Sjöräddningssällskapet) och de måste också finnas med i detta. De har 110 000 medlemmar i sjöräddningen, de gör ett fantastiskt jobb runt hela vårt land. De ska också ha möjlighet att finnas med i den här helheten.

Gav besked om kustbevakningen

Stefan Löfven talade även på kajen i Skärhamn på Tjörn om att han vill se över möjligheten till utökade befogenheter till kustbevakningen.

– Vi vill titta på tullen, kustbevakningen och polisens samarbete, hur det kan förbättras, säger Löfven.

Som orsak till utspelet lyfte Stefan Löfven fram en aktuell händelse från vattnet utanför Tjörn. Där hade kustbevakningen larmats till en båtstöld, men när de kom fram till den stulna båten saknade de befogenheter att ingripa, eftersom det är en polisiär uppgift. 

Satsningen på kustbevakningen ska vara med i höstbudgeten.

Positiv till dygnet runt-vårdcentraler

Om Vänsterpartiets utspel i Almedalen angående dygnet runt-öppna vårdcentraler säger Stefan Löfven:

– Det är rätt inriktning men hur man organiserar det är upp till landstingen och regionerna.

Moderaternas tidigare chefsstrateg och partisekreterare Per Schlingmann anser att det är taktiskt smart drag av statsminister Stefan Löfven att välja bort Almedalen i år. 

– Människor gillar nog det här att han ser hela Sverige, säger Per Schlingmann.

Talade i Stenungsund – möttes av manifestation

Senare under söndagskvällen höll Stefan Löfven ett tal i Stenungsund. Inför några hundra besökare talade han, och svarade på frågor, under 45 minuter, innan lika mycket tid lades på "selfies" med publiken.

I publiken under talet märktes framför allt flera personer som höll upp plakat med uppmaningen "Amnesti nu " och "Låt mina vänner stanna", med anledning av utvisningarna av ensamkommande.

– De som kom blev mottagna med öppna armar. Ett år senare är det nästan ingen som bryr sig om dem. Jag blir så förbannad, säger Birgit Lövkvist, aktiv i Vänsterpartiet, som var en av de som manifesterade under talet.

– Jag tror att den här frågan kommer att uppmärksammas överallt under Stefan Löfvens resa. Vi är många fler än vad de tror att vi är, sa Denny Gustafsson. 

Stefan Löfven fick också en fråga efter talet om just utvisningen av ensamkommande.

– Jag tror att de allra flesta människor i vårt land tycker att vi ska ha en reglerad invandring. Har man skyddsbehov ska man få stanna. Men anser myndigheten att man inte har skyddsbehov så kan man överklaga. Vi följer den ordningen, och jag är övertygad om att det är den rätta. Vi ska komma ihåg att de allra flesta får stanna, sa Stefan Löfven, och möttes av ett rungande nej från delar av publiken.