SD:s jakt på läckor i partiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

VISBY. Högt uppsatta sverigedemokrater vill jaga "läckor" inom partiet.

Expressen kan nu avslöja interna diskussioner som visar att partiföreträdare och anställda vid SD:s riksdagskansli vill gillra fällor, kartlägga och registrera partikamrater som pratar med journalister.

"GÖR NÅGOT ÅT PROBLEMET!!!!!, skriver Robert Stenkvist, anställd vid partiets riksdagskansli, på ett internt SD-forum på nätet.

Interna diskussioner avslöjar: Sverigedemokraterna vill gillra

fällor och kartlägga partikamrater som pratar med journalister

Sverigedemokraterna, som i dag samlas för att lyssna till partiledaren Jimmie Åkessons tal i Almedalen, har haft en jobbig vår med infekterade bråk om uteslutningar och avslöjanden om intern kartläggning av politiska motståndare i partiet.

Expressen har nu tagit del av uppgifter från ett internt forum för sverigedemokrater. På forumet diskuteras enskilda fall och olika metoder för att sätta dit partikamrater som pratar med journalister om vad som händer inom partiet.

Diskussionen under rubriken "Ännu en läcka!" drogs i gång efter att den antirasistiska tidningen Expo i början av mars skrivit om dokument om den uppmärksammade uteslutningen av Patrik Ehn, då gruppledare för SD i Göteborg.

"Börjar bli pennibelt"

Robert Stenkvist, anställd som politisk sekreterare på SD:s riksdagskansli och ordförande för partiet i Stockholms län, skriver:

"Exakt hur har detta gått till? Det börjar bli lite pennibelt nu. Vi måste börja täppa till läckorna eftersom det blivit ett arbetsmiljöproblem."

En partikamrat hakar på:

"Fattar inte hur det kan ha gått till. Gäller att vi granskar alla som tagit del av dokumenten."

I tråden försöker man också spåra vem som lämnat uppgifter efter att Expressen.se den 6 mars avslöjade att en högt uppsatt SD-tjänsteman på riksdagskansliet petats från sitt jobb efter anklagelser om sextrakasserier mot kvinnor inom partiet.

"Jag blir förfärad"

En partimedlem kommer med ett förslag:

"Kan man inte gillra en fälla? Dvs. sprida intressant desinformation till några personer i taget och sedan se vad som läcker ut varifrån?"

Robert Stenkvist svarar:

"Självklart kan man gillra en sådan fälla, men inom ett politiskt parti är det svårt. Någon från partiledningen kan ju inte ge felaktig information hur som helst utan att förtroendet naggas i kanten, oavsett att det är en fälla."

Robert Stenkvist säger till Expressen:

- Nu har det här läckt till dig! Jag blir förfärad. Jag tycker att det är för jävligt.

- Det här var menat som ett internt forum. Jag tycker att det är bedrövligt. Vi måste få ha egna forum. Det är en mänsklig rättighet. Vi har väl också mänskliga rättigheter?

Stenkvist försvarar jakten på "läckor":

- Vi har som alla partier intern information som inte är offentlig. Det ska inte komma ut.

"Rimligt att man funderar"

Martin Kinnunen är pressansvarig hos Sverigedemokraterna. Han säger följande om diskussionerna om att jaga "läckor" i partiet:

- Om det publiceras saker som man tycker borde vara interna uppgifter som inte bör komma ut hursomhelst så är det ganska rimligt att man i partiet funderar på hur de här sakerna kunde komma ut.

Men misstron mot partikamrater inom Sverigedemokraterna handlar inte bara om påstådda "läckor" till pressen.

Expressen avslöjade den 30 maj att SD-riksdagsledamoten Markus Wiechel upprättat ett arkiv över partiets så kallade bunkerfalang, som anses företräda en mer nationalistisk inriktning och stå i opposition mot den nuvarande partiledningen. På hemliga bandupptagningar som Expressen kunde publicera framgick också att Wiechel kartlagt partikamrater i hemdistriktet Östergötland, inte sällan med negativa omdömen om dem.

"Inte åsiktsregistrering"

Vad säger det om partikulturen inom SD när det finns en riksdagsledamot som kartlägger sina partikamrater och en anställd vid SD:s riksdagskansli som vill bygga en databas för att jaga "läckor" i partiet?

- Jag förstår inte riktigt frågan. Om man tittar på de här två fallen så handlar det inte om några åsiktsregister, säger Kinnunen.

I ett avslutande inlägg i diskussionstråden "Ännu en läcka!" skriver Robert Stenkvist:

"Hitintills är väl diskussioner här det enda som INTE hamnat hos Baas" (Expressens reporter, reds anm).

Expressens tidigare avslöjanden om SD

13 november 2012: Expressen avslöjar att flera vittnen uppger att SD-toppen Erik Almqvist gjort rasistiska och sexistiska utfall under ett gatubråk på Kungsgatan i centrala Stockholm under valrörelsen 2010. Almqvist nekar.

14 november 2012: Expressen publicerar en film från Kent Ekeroths mobiltelefon från kvällen. Almqvist hörs kalla en kvinna "hora", komikern Soran Ismail för "babbe" och en berusad man för "blatteälskare". Almqvist tvingas avgå.

15 november 2012: Expressen publicerar nya mobilfilmer från Kent Ekeroths mobil som visar hur Almqvist, Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig med järnrör och gör sig redo för gatustrid med den berusade mannen.

16 november 2012: Nya filmer avslöjar att SD-topparna och partiledaren Jimmie Åkesson lämnat falska uppgifter om att Almqvist, Ekeroth och Westling beväpnade sig med järnrör för att de skulle ha känt sig hotade av OG.

29 november 2012: SD-riksdagsmannen Lars Isovaara tvingas avgå efter att Expressen avslöjat hur han utstött grisljud och uttryckt sig nedlåtande mot en riksdagsvakt med invandrarbakgrund.

12 februari 2013: Expressen avslöjar att partiet avsatt cirka fyra miljoner kronor för att täcka kostnaderna för avtalet med Erik Almqvist. Avtalet har internt beskrivits som en förutsättning för att Almqvist skulle lämna sin riksdagsplats.

25 april 2013: Expressen avslöjar att Sverigedemokraternas riksdagsman Markus Wiechel chattat grovt rasistiskt på Facebook. Bland annat beskriver han afrikaner som "aphelveten". Wiechel får stanna kvar i partiet.

29 april 2013: Expressens tv-program "Primetime" avslöjar att Erik Almqvist emigrerat och bosatt sig i Ungerns huvudstad Budapest. Utlandsflytten kan innebära ett skatteklipp på miljonavtalet med partiet.

30 maj 2013: Expressen avslöjar i tv-programmet "Primetime" dolda bandupptagningar där SD-ledamoten Markus Wiechel berättar att han upprättat ett arkiv över Jimmie Åkessons motståndare i partiet.

Inläggen där medlemmar diskuterar "läckorna"

"E-posten har gått över vårt säkra e-postsystem (något annat är ju tjänstefel). Exakt hur har detta gått till? Det börjar bli lite pennibelt nu. Vi måste börja täppa till läckorna eftersom det blivit ett arbetsmiljöproblem."

"Fattar inte hur det kan ha gått till. Gäller att vi granskar alla som tagit del av dokumenten."

"SD bytte till ett säkert e-postsystem och så händer detta. Måste vara en mullvad som förser Expo med information. Läckan måste tätas."

"Jag hade tänkt att vi lägger upp alla läckor här, samt en kommentar till detta."

"Kan man inte gillra en fälla? Dvs. sprida intressant desinformation till några personer i taget och sedan se vad som läcker ut varifrån?"

"Självklart kan man gillra en sådan fälla, men inom ett politiskt parti är det svårt. Någon från partiledningen kan ju inte ge felaktig information hur som helst utan att förtroendet naggas i kanten, oavsett att det är en fälla."

"Vilka har tagit del av vilken information. Exat vad har läckt ut och vad har inte läckt ut. Kör man detta genom ett datorprogram och samlar ihop tillräckligt många läckor i databasen skall det till slut gå att se vem/vilka läckorna är. Det finns andra metoder som bygger på psykologi som är mycket säkra och snabba också. Jag förordar nog i första hand dessa metoder."

"Dessa läckor sänker trovärdigheten för partiet, skapar ett intryck av amatörism, skadar enskilda partimedlemmar, förhindrar att vår politik kommer ut på ett adekvat sätt och sammantaget smutskastar det hela partiet."

"Så min enkla slutsats är följande: GÖR NÅGOT ÅT PROBLEMET!!!!!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.