Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra M-politikern fick hjälp av Avpixlat – tack vare SD-toppen

Karlsson ville att Emilie Pilthammar skulle ”få lite stöd”.
Expressen kan nu avslöja hur Sverigedemokraternas relation med moderaten Emilie Pilthammar gått betydligt djupare än tidigare känt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mattias Karlsson gav i uppdrag till den SD-närstående hatsajten Avpixlat att försvara Pilthammar mot politiska motståndare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas Emilie Pilthammar och SD:s Louise Erixon står varandra nära.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skandalen runt förra M-kommunalrådet Emilie Pilthammar har skakat det SD-ledda styret i Sölvesborg.

Expressen kan nu avslöja att hon redan för flera år sedan hade omfattande mejlkontakt med SD-toppen Mattias Karlsson.

Han gav då i uppdrag till den SD-närstående hatsajten Avpixlat att försvara henne mot politiska motståndare och interna kritiker i Moderaterna.

– Att någon försvarar mig är ju dock snällt oavsett vem det är som gör det, säger Pilthammar.

Det har stormat om det SD-ledda styret i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg efter att M-kommunalrådet Emilie Pilthammar hoppade av sina poster och lämnade partiet i slutet av maj. 

Hon lämnade efter skarp kritik mot att hon på Facebook lagt ut en bild på sig själv i sexställning tillsammans med en partikamrat och en SD-politiker. I bildtexten förklarade hon att hon ville driva med ”lättkränkta” personer. Bilden var ett led i hennes kritik mot att SD:s toppnamn i EU-valet Peter Lundgren polisanmälts efter att Expressen avslöjat hans tafsande på en SD-kvinna.

Pilthammar hoppade av sina poster efter den kritiserade bilden.

Politisk comeback

Efter avhoppet tog hon nya politiska initiativ i början av juni när hon i en intervju i Svenska Dagbladet ifrågasatte varför M-ledaren Ulf Kristersson får sitta kvar, och tillade att hon kan tänka sig en politisk comeback.

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon - som är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg - gick efter avhoppet ut och försäkrade att SD-M-KD-styret, med hjälp av det lokala partiet SoL, inte var hotat av turbulensen. Detta trots att så kallade samstyret delvis förklarats med att Pilthammar och Erixon står varandra nära. I en DN-intervju i december berättade Erixon att de känner varandra sedan många år och umgås privat:

– Vi har ju barn i samma ålder. Vi brukar fira nyår hemma hos dem, faktiskt. Det har blivit lite av en tradition.

Just den speciella relationen mellan SD och M i kommunen är av stor vikt för Sverigedemokraterna. 

Det så kallade samstyret har delvis förklarats med att Pilthammar och Erixon står varandra nära.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick hjälp av SD:s högsta ledning

Det SD-ledda samstyret i Sölvesborg är historiskt. För första gången fick SD den högsta politiska posten i en kommun och det skedde tillsammans med M och KD - två partier som Jimmie Åkesson på riksplan pekat ut som önskvärda samarbetspartier.

Expressen kan nu avslöja hur Sverigedemokraternas relation med moderaten Emilie Pilthammar gått betydligt djupare än tidigare känt, att den sträcker sig till SD:s högsta ledning.

Redan 2012 hade Emilie Pilthammar omfattande kontakt med Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen. I flera mejl, som Expressen har tagit del av, framgår att Karlsson menar att de kan lära sig av varandra:

”Du kanske kan göra mig bättre på att ta lättare på saker och ting och att ´fånga dagen´ mer och jag kan kanske hjälpa dig att ibland tänka efter en extra gång och att på att se de mer allvarsamma sidorna av livet som man ibland måste stanna upp och begrunda.”

Karlsson fortsatte:

”Du verkar väldigt ansvarstagande, ha extremt många bollar i luften samtidigt utan att tappa någon”

Och han tillade:

”Jag respekterar dig och tycker du är intelligent, klok och beundransvärd på många sätt.”

Mattias Karlsson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jobbat så intensivt med budgeten”

Karlsson berättade också om arbetet i riksdagen för Pilthammar:

”Blev nästan lite ´bakfull´ på nåt sätt efter att ha jobbat så intensivt med budgeten under så många timmar som vi gjorde igår.”

”Ärligt talat så är det mest september och oktober som är riktiga jobbiga månader. Annars är min arbetsbörda oftast inte så himla farlig.”

Pilthammar berättade för Karlsson om sina sociala sammanhang där SD-toppen skulle gå hem politiskt:

”jag lovar att är det trettio personer där är det inte en enda röd människa. Tror du hade varit väldigt poppis ;)”

Karlsson berättade om arbetet i riksdagen.
Karlsson berättade om arbetet i riksdagen.
Pilthamar om sociala sammanhang där Karlsson skulle gå hem.

Pilthammar har fikat med Åkesson

I mejlkonversationerna framgår också att Pilthammar träffat Jimmie Åkesson. Hon berättade om mötet med SD-ledaren för Karlsson:

”Fikade med Jimmie och frågade hur du mådde. Han verkar väldigt lojal för han säger inte så mycket.”

Karlsson svarade om Åkesson:

”Jimmie är faktiskt väldigt lojal, men säger egentligen aldrig mer än han behöver och framförallt inte angående privata och känslorelaterade ämnen. Sånt får man dra ur honom med tång”.

Pilthammar berättade för Karlsson om mötet med Åkesson.
Karlssons svar om Åkesson.

Karlsson kontaktade Avpixlat-Kent

I oktober 2012 uppmärksammades också Pilthammars kontakt med SD när sajten Nyheter24 skrev om att bandet som hon spelar i, Irish Pitch, uppträtt på en SD-sammankomst där Jimmie Åkesson deltog. I artikeln listades också flera blogginlägg där Pilthammar bland annat visade förståelse för bensinmackar som vägrat hyra ut bilar till personer med romsk bakgrund, där hon tog ställning mot böneutrop och där hon skrev: ”Jag skulle vilja ge en eloge till Sverigedemokraterna som öppet vågar stå för sina åsikter”.

Publiceringen ledde till kritik mot Pilthammar, vilket i sin tur fick Mattias Karlsson att agera. Mindre än två timmar efter att Nyheter24 publicerat sin artikel hörde han av sig till dåvarande riksdagskollegan Kent Ekeroth för att han skulle koppla in hatsajten Avpixlat. 

Karlsson skrev till Ekeroth:

”Kan du fixa så att det här kommer ut på Avpixlat, så att Emilie får lite stöd? Just nu får hon bara skit, både från vänstermuppar och internt i Moderaterna.”

”Kan du fixa så att det här kommer ut på Avpixlat”, skrev Mattias Karlsson till Kent Ekeroth.

Dagen därpå lade Avpixlat ut en lång text av Mats Dagerlind till försvar för Emilie Pilthammar där han menade att hon fått ”löpa gatlopp i tidningen”. Dagerlind menade att sverigedemokrater behandlas som ”judar behandlades i 30-talets Tyskland” och att Nyheter24 med sin artikel om Pilthammar agerat som att man inte bör ”hälsa på dem på gatan utan byta trottoar och man bör definitivt inte frekventera samma nöjeslokaler som Sverigedemokrater.”

Träffas fortfarande på fester

Emilie Pilthammar skriver i en kommentar till Expressen om sin kontakt med Mattias Karlsson:

”vi hördes ett tag för länge sedan och vi träffas fortfarande på fester då vi ju har en hel del gemensamma vänner.”

Hon fortsätter:

”Vi delar inte samma syn på allt, precis som med övriga i SD eller andra partier heller för den delen, men har en del saker vi tänker lika om precis som med alla andra. Jag var den hösten lite svajig i om jag skulle vara en fortsatt del av moderaterna efter skriverierna om mig då jag kritiserat böneutrop i Sverige. Jag valde dock att stanna i det som då var mitt parti.”

Pilthammar skriver om att Karlsson gav Avpixlat i uppdrag att gå ut och försvara henne:

”Att någon försvarar mig är ju dock snällt oavsett vem det är som gör det.”

Mattias Karlsson skriver i ett sms till Expressen:

”Jag tror heller inte att jag påverkat hennes syn på politiken och SD på något sätt. Hennes syn på SD har varit väldigt konsekvent hela tiden, dvs hon delar vissa av våra åsikter, men inte andra.”

Karlsson skriver vidare om att han kopplade in Ekeroth för att Avpixlat skulle försvara Pilthammar eftersom han tycker att ”det är viktigt att musiker skall kunna uppträda inför människor som har andra åsikter än de själva”

Han fortsätter:

”Om det nu är så att Avpixlat då var ett av de organ som jag ville uttrycka min åsikt i frågan igenom, då berodde väl det sannolikt på att vi då hade svårare än nu att kunna förmedla vår syn på olika samhällshändelser via etablerad media och att högerorienterad alternativ-media, då var ganska ensamma om att ge principiellt stöd till människor som kritiserades och behandlades illa pga att de inte behandlat Sverigedemokrater illa.”

Mats Dagerlind skriver i ett mejl till Expressen:

”Den krönika du hänvisar till skrev jag helt på eget initiativ och jag har inte vare sig då eller annars haft kontakt med Mattias Karlsson eller någon annan ´högt uppsatt SD-företrädare´ inför mina publiceringar.”

Han fortsätter:

”Vad Karlsson och Ekeroth som partikamrater och riksdagsledamöter haft för diskussioner får du fråga dem om. Det har jag ingen kännedom om. Ekeroths roll som externt engagerad i Avpixlat har stötts och blötts så många gånger att jag väl inte behöver orda om det mer än att påminna om att det var ett personligt engagemang från Ekeroths sida, dvs inget som hade något med partiet att göra.”

Expressen har sökt Kent Ekeroth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.