Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppar vill sparka ut varandra ur partiet

SD:s Markus Wiechel skriver i ett mejl: "Olle har havererat vid så många gånger att det inte går att hålla räkningen, och han lever för att skapa konflikter."
Foto: Christian Örnberg
Olle Felten å andra sidan skriver bland annat: "Wiechel har en lång historia bakom sig där han försökt, och försöker, använda sig av personärenden av olika slag för att skrämma och göra sig kvitt personer som han inte gillar för tillfället."
Foto: Olle Sporrong

Här är den infekterade uteslutningsstriden mitt i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Expressen kan nu visa hur två av SD:s riksdagsledamöter - Markus Wiechel och Olle Felten - samlat material för att få varandra uteslutna ur partiet.

"Den här situationen måste lösas internt och inte via media eller polis", skriver Magnus Olsson, ordförande för SD:s medlemsutskott som hanterar uteslutningsärenden, i ett mejl.

I dag börjar Almedalsveckan och Sverigedemokraterna kan se tillbaka på ett riksdagsår med fortsatt höga opinionssiffror men även fortsatt intern turbulens. Expressen kan nu visa hur ett lokalt storbråk har flyttat in i SD:s riksdagsgrupp och tagit ny fart.

Bråket mellan riksdagsledamöterna Markus Wiechel och Olle Felten, båda från Norrköping, framskymtade redan inför valet i september 2014. Felten toppade SD:s kommunlista men några månader före valet hoppade han av sin kandidatur. Han förklarade sitt avhopp med interna meningsskiljaktigheter och att det inte gick att bedriva seriös politik.

Efter avhoppet trycktes en ny SD-valsedel men då ångrade sig Felten. Partiet gick till val med två valsedlar och Olle Feltens anhängare anmälde sedan Wiechels gäng för valfusk efter anklagelser om att Felten-valsedeln plockats bort från vallokaler.

SD:s succéval ledde till att Felten och Wiechel valdes in i både kommunfullmäktige och riksdagen.

Han bör uteslutas

Men valsedelbråket och valfuskanmälningen var bara det som syntes på ytan.

Expressen har tagit del av ett omfattande material som visar att bråket mellan Wiechel och Felten har fortsatt. Båda har engagerat grupper av lojala partikamrater för att samla material mot den andre - material som skickats vidare upp i partihierarkin för att sänka motståndaren.

Ett av de mejl som skickats från Felten om Wiechel.

Några dagar före valet diskuterade två partikamrater med Markus Wiechel via mejl hur de skulle "hantera situationen med Olle Felten" och ett förslag var att Felten "bör uteslutas på basis av partiskadlig verksamhet". I diskussionen skrev Wiechel:

"Det är dock ett helvete att bli av med någon, trots att han gör allt som kan tänkas skada partiet" och tillade: "Men vi får ta det efter valet."

En dryg vecka senare, när valdagen hade passerat, hade en grupp satts samman som skulle ta fram olika typer av material mot Olle Felten. Wiechel delade upp dessa i olika kategorier, som "Offentlig kommunikation och sociala medier", "Går emot styrelsen/partiet/gruppen" och "hemliga inspelningar".

Uttrycker sig riktigt otrevligt

I diskussionen förklarade Wiechel vilket Feltenmaterial som bland annat var av intresse:

"Det är värdefullt om man har en massa mejl där han uttrycker sig riktigt otrevligt. I övrigt klassas det bara som gnäll."

Samma dag som Wiechel och hans grupp mejlade om "hemliga inspelningar" och "en massa mejl där han uttrycker sig riktigt otrevligt" så kontaktade en dåvarande SD-politiker på Felten-sidan - som i dag lämnat politiken - partiledningen igen. I ett mejl skrev han: "Olle Felten och jag har skickat upp så mycket material om Markus Wiechel, men inget händer" och tillade: "Så man undrar om Markus wiechel skyddas av någon i partiet." 

Partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Ann Jonasson

Han fortsatte i mejlet om Wiechel:

"Det har varit Strul med Markus Wiechel i 5 år här i Östergötland. Vi är många som tycker det är väldigt konstigt att Markus wiechel aldrig blir utesluten. Vi har aldrig träffat en människa som ljuger så mycket som Markus gör. INGEN av partierna här i Norrköping vill samarbeta med Markus Wiechel och hans flickvän. INGEN. Det Markus Wiechel syslar med kan ge 4 års fängelse".

Nedvärderande jämtemot andra partivänner

Wiechel hade vid den tidpunkten inte tigit internt om problemen med Olle Felten. Några dagar före valet hade han kontaktat Stefan Jakobsson, då chef för partiets riksombudsmän och i dag riksdagsledamot, i ett långt mejl med många bilagor. Där skrev Wiechel att Felten bland annat gått emot partilinjen i flera frågor och att allt som Felten påbörjat har "blivit ett fiasko".

Wiechel skrev om Felten:

"Han har offentliggjort en konflikt som inte hade funnits om han bara respekterat andras åsikter och majoritetsbeslut, slutat provocera medlemmar, eller för den delen inte varit så nedvärderande jämtemot andra partivänner."

Och vidare:

"Jag får inget annat av honom än klagomål eller otrevliga mejl. Jag är så trött, att han försöker hitta fel och leta problem i precis allt man gör. Som om man inte hade bättre saker för sig. Det har resulterat i att jag bara läser en bråkdel av det han skickar, och har slutat svara på det. Han nöjer sig inte oavsett svar, utan vill bara skapa en ny konflikt."

Försöker använda sig av personärenden av olika slag för att skrämma

I slutet av september varnade distriktsstyrelsen för SD Östergötland Olle Felten för "överträdelser mot kommunikationsplanen".

Men varningen dämpade inte bråket, snarare tvärtom. Olle Felten anklagade de som undertecknat varningen för förtal och månaden efter varningen, i oktober 2014, så kontaktade han Magnus Olsson, ordförande för partiets medlemsutskott. I bland annat en 12-sidig inlaga skrev han att Wiechel "har en lång historia bakom sig där han försökt, och försöker, använda sig av personärenden av olika slag för att skrämma och göra sig kvitt personer som han inte gillar för tillfället." 

Mejl skickat från Felten.

Magnus Olsson svarade då genom att bolla över ärendet till partiets säkerhetsavdelning. När en person på Feltens sida i bråket hotade med polisanmälan skrev Olsson i ett mejl:

"Den här situationen måste lösas internt och inte via media eller polis." 

När säkerhetsavdelningen kopplades in konstaterade dåvarande säkerhetschefen Bengt Malmberg att distriktsstyrelsen i SD Östergötland inte hade rätt att varna Olle Felten - det är en åtgärd som bara medlemsutskottet kan vidta. I ett mejl till Malmberg klagade då Wiechel för Malmberg och sammanfattade situationen:

Andra bråk i SD:s riksdagsgrupp

* En tvist uppstod efter valet 2014 då SD skulle byta partisekreterare. Den tidigare partisekreteraren Björn Söder hade redan tidigare flaggat för att han skulle lämna posten men när partiledaren Jimmie Åkesson sjukskrevs ville Söder sitta kvar ett tag under den turbulenta tiden. Den tillträdande partisekreteraren Richard Jomshof och partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson ville däremot snabbt knuffa undan Söder. I början av 2015 skedde bytet.
* Margareta Larsson, riksdagsledamot sedan 2010 och Jimmie Åkessons svärmor, berättade för Expressen i höstas att hon lämnar partiet efter kraftigt missnöje med ledarduon Jomshof och Mattias Karlsson. Hon sitter kvar i riksdagen som politisk vilde.
* Riksdagsledamoten Jonas Åkerlund, partiveteran och fram till i höstas vice partiledare för SD, totalsågade partiets nye gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson i mejl som Expressen kunde avslöja i november. Åkerlund menade att interndemokratin under Karlsson håller på att avskaffas och att gruppledaren kommer att "haverera".
* SD:s nye gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson sågade sina partikamrater i riksdagen i mejl till andra i partiledningen. Där skrev han, som Expressen kunde avslöja i november, att SD-ledamöter ägnade sig åt "gnäll, konflikter och dåligt beteende" och han befarade att det kommer att bli "tufft att hålla ihop det här gänget".
* Tidigare i våras blev det känt att Hanna Wigh, som blev riksdagsledamot i valet 2014, polisanmält SD-ledamoten Anders Forsberg för ekonomiska oegentligheter. Hon anklagade sin partikamrat för att ha förskingrat tusentals kronor under tiden som kassör i SD Skaraborg. Forsberg avfärdade anklagelserna som grundlösa.

"Nästan hela valrörelsen har bestått av att vi blivit angripna av egna ´partikamrater´ som knappt gjort ett dugg för partiet. Likaså ska vi stå ut med att bli bandade, polisanmälningar, påhopp i media och trakasserier."

Lönar sig att vara haverist

Wiechel fortsatte:

"Jag får be om ursäkt att jag är frustrerad, men ärligt talat är jag trött på att det lönar sig att vara haverist och bryta mot varje punkt som finns i kommunikationsplanen." 

Bråket fortsatte också under förra året. I februari hörde Wiechel av sig till den nye partisekreteraren Richard Jomshof. I mejlet skrev han då:

"Olle har havererat vid så många gånger att det inte går att hålla räkningen, och han lever för att skapa konflikter." 

Richard Jomshof
Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: ALL OVER PRESS/PELLE T NI

Expressen träffade Olle Felten förra veckan under en paus i kommunfullmäktigemötet i Norrköping. Han förnekade då att han skulle ha bandat Wiechels gäng eller ägnat sig åt trakasserier. Men på frågor om varför han försökt få Wiechel utesluten och vad bråket egentligen grundar sig i svarade han gång på gång:

– Inga kommentarer.

Markus Wiechel säger nu att han inte försökt få Olle Felten utesluten:

– Det krävs ganska mycket för att en person ska uteslutas ur partiet.

Men vad var det då du ville ta upp med Magnus Olsson, ordförande för partiets medlemsutskott, som gällde Olle Felten?

– Ja, det har varit vissa samarbetssvårigheter som vi har haft. Sen tänker jag inte gå in i detalj vad jag tagit upp internt med dig.

I ett mejl till en partikollega skriver du "Det är värdefullt om man har en massa mejl där han uttrycker sig riktigt otrevligt." På vilket sätt vore det värdefullt?

– Ja, självklart så är det så att det varit interna bråk så behöver man ha nåt underlag för att visa varför de här bråken finns överhuvudtaget. Då har ju jag, och de som känner att de vill stoppa de här bråken, försökt sammanställa material som vi kan ge till de personer som ska hjälpa till att reda ut de problem som vi haft, säger Wiechel.

Partisekreteraren Richard Jomshof vill inte uttala sig om, och i så fall hur, han har hanterat bråket mellan Felten och Wiechel som han kallar "utagerat":

– Det är tråkigt att de hade den konflikten och jag har inget mer att säga om det faktiskt.

Magnus Olsson säger att partiets kommunikationsplan förhindrar honom att uttala sig om bråket. Expressen har sökt Bengt Malmberg.


För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen - följ vår bevakning här


LÄS FLER AVSLÖJANDEN AV DAVID BAAS:

Islamhatare skulle få jobb åt SD i smyg

Här hånar SD sina egna EU-politiker

SD:s plan för att tjäna på järnrörsskandalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.