Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD om Björn Söders uttalande: ”Det här kan skada partiet”

Björn Söder.Foto: SVEN LINDWALL
Upprinnelsen till inlägget mot C-ledaren var att Lööf fört Söders uttalande från december 2014 på tal i partiledardebatten i juni i år.Foto: Skärmdump

”Det här har potential att skada oss.”

Kritiken mot SD-toppen Björn Söders resonemang om judars svenskhet har blossat upp igen.

Expressen kan nu visa att han backats upp internt – men att det funnits kritik mot att föra resonemanget i offentligheten.

”Vi betraktas som kufiska med många av dessa resonemang”, skrev SD-riksdagsledamoten Martin Kinnunen till partiledningen.

Än en gång har det stormat runt SD-toppen och riksdagens andre vice talman Björn Söders uttalanden om judars och andra nationella minoritetsgruppers svenskhet. För drygt två veckor sedan skrev han på Centerpartiets Facebooksida:

"Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dess grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!"

Björn Söders inlägg om Annie Lööf.

 

Inlägget möttes av stark kritik.

– Det är vidrigt, det är så fruktansvärt, sa statsminister Stefan Löfven, S, till Aftonbladet.

– Det är anmärkningsvärt och det är ett fruktansvärt uttalande, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, till samma tidning.

Söder backades upp av partikollegan och gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson som på Facebook bland annat skrev om kritiken.

"Det är direkt pinsamt och löjeväckande att ledande politiker och samhällsdebattörer i det här landet inte förstår skillnaden mellan så enkla och grundläggande statsvetenskapliga och folkrättsliga begrepp som nationstillhörighet och medborgarskap."

 

LÄS ÄVEN: Upprörd diskussion i interna M-mejlet efter nya beskeden

 

Mattias Karlssons mejl.

Krishanteringen

Upprinnelsen till inlägget mot C-ledaren var att Lööf fört Söders uttalande från december 2014 på tal i partiledardebatten i juni i år. Söder hade då intervjuats av Dagens Nyheters Niklas Orrenius:

ORRENIUS: Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

ORRENIUS: Komikern Soran Ismail brukar säga att han är 100 procent svensk och 100 procent kurd. Kan man inte vara det?

– Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet, sa Söder.

Uttalandena ledde då bland annat till att amerikanska Simon Wiesenthalcentret placerade Söders uttalande på sjätte plats på sin lista över de tio mest antisemitiska händelserna i världen under 2014.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

Kritiken ledde till krishantering från SD-ledningens sida. Expressen har tagit del av den interna diskussionen i partiledningen, som visar att Söder backades upp av flera tongivande partiföreträdare.

Mattias Karlsson var ändå bekymrad när han skrev till kollegerna:

"Det här har potential att skada oss. Tror man måste behandla den här frågan med varsamhet trots att alltihop bara är trams i grunden."

 

Mattias Karlsson.Foto: SVEN LINDWALL

LÄS ÄVEN: Artisternas kupp mot SD i sändning

 

SD-ledamoten: ”Vi betraktas som kufiska”

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen svarade:

"Denna debatt är skadlig som jag ser det. Den här diskussionen förs inte bland vanligt folk och vi betraktas som kufiska med många av dessa resonemang. Vi bör diskutera en betydligt enklare kommunikation rörande dessa frågor."

Kinnunen fortsatte:

"Speciellt blir det märkligt för den judiska gruppen. Jude är man oavsett man vill eller inte pga blodsband. Nationstillhörighet är också inte alls självklart för många judar. Jag tycker att vi ska understryka att det inte behöver vara några konflikter alls mellan att vara jude och ha en svensk identitet. Det samma när vi talar om tornedalsfinnarna. Denna identitet är oftast inte starkare än för en smålänning."

Martin Kinnunens mejl.

Mattias Karlsson hittade också ett till argument för partiets linje i frågan:

"Även den judiska staten Israel gör ju skillnad på svenskar och judar i Sverige genom att det t ex är mycket lättare för en svensk jude att bli medborgare i Israel än vad det är för mig som enbart har en svensk identitet och kulturell bakgrund."

Kinnunen var skeptisk:

"Att hänvisa till staten israels regler för medborgarskap är för övrigt inget starkare argument då det finns väldigt utbredd kritik mot deras lagstiftning på området."

Martin Kinnunen.Foto: SVEN LINDWALL

”Tacksamt för motståndare till partiet”

Martin Kinnunen skriver nu i en kommentar till Expressen:

"Den typen av debatt gör det tacksamt för motståndare till partiet att medvetet missförstå vilket jag säkert påpekade. Samtidigt kan det såklart finnas en politisk vinst i att slå fast grunden till de nationella minoriteternas särställning och att SD vill arbeta för att stärka dem."

Björn Söder, som berättar att han känner ett stort stöd från partiledningen, håller med om att debatten kan skada partiet:

"Angående den senaste debatten så tror jag absolut att på kort sikt är det inte bra för partiet. De som vill feltolka och missförstå att jag står upp för våra erkända nationella minoriteter gör det och det skadar givetvis. Men jag märker en stor skillnad från debatten för fyra år sedan. Folk har börjat förstå på ett annat sätt och själva resonerar kring dessa frågor. Jag kan dock konstatera att kunskaperna är bristfälliga hos många - särskilt ledarskribenter. Men några skribenter, t ex Johan Hakelius, har ju greppat någorlunda vad det handlar om", skriver han till Expressen.

Mattias Karlsson skriver i ett sms:

"Det Björn har försökt säga har medvetet missuppfattats, förvrängts och vantolkats av våra politiska motståndare. Det finns också en utbredd allmän okunskap och ovana att förhålla sig till skillnaden mellan nationstillhörighet/kulturell identitet och statstillhörighet/medborgarskap. Om delar av allmänheten tror på dessa förvrängningar och missuppfattningar som spridits, så är det klart att debatten potentiellt kan skada oss. Detsamma gäller ju dock många andra frågor också."

 

LÄS ÄVEN: Åkessons kupp mot Löfven – släpper bok i Almedalen 

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.