Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schyman sågar Göran Hägglunds tal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman talar i Almedalen.
Foto: Sven Lindwall

När Fi:s Gudrun Schyman och Linnéa Bruno granskade KD-ledaren Göran Hägglunds tal med genusglasögonen på var det inte mycket som föll dem på läppen.

Mest kritik fick familjepolitiken som visade på "avsaknad av insikt och kunskap" och säkerhetspolitiken med antydningarna om ett Nato-medlemskap.

– Man borde satsa pengarna på reella säkerhetsproblem som våld i nära relationer snarare än att ägna sig åt infantila fantasier som att ryssen kommer, säger Linnéa Bruno.

Gudrun Schyman möttes av ett ordentligt jubel när hon inledde sitt tal på Donnerplatsen med att konstatera att Feministiskt initiativ inte behöver någon egen dag eftersom "varje dag är Fi:s dag". Den nyligen omvalda talespersonen var tydlig talet igenom med att lyfta fram partiets nya valparoll "ut med rasismen, in med feminismen".

– Framför allt oroar jag mig över det klimat som råder nu och bäddar för fascism. Den ökade segregationen som i sin tur leder till en ökad vardagsrasism mot både etnicitet, sexualitet och funktionalitet, sa Schyman under talet.

"Pratar bara om familjen"

En av Fi:s satsningar under Almedalsveckan är att varje dag plocka på de rosa "genusglasögonen" där de granskar partiledartalet från föregående kväll. Kristdemokraternas Göran Hägglund fick en hel del kängor. Orden jämställdhet, kvinnor och män saknades helt.

– Man pratar bara om familjen, där flera individer klumpas ihop till en person. När de säger nej till en delning av föräldraförsäkringen säger de samtidigt nej till individen, sa Linnéa Bruno.

Schyman gick steget längre med att kalla deras motsättning till kvotering som ett tecken på "avsaknad av insikt" och en "humankapital förstöring" då den kompetens som kvinnor har pluggat sig till inte kommer till nytta.

Även säkerhetspolitiken med öppningen mot ett Nato medlemskap kritiserades hårt.

– I stället för det här rustningsvansinnet vill vi se att man lägger pengarna på ett reellt säkerhetsproblem, sa Gudrun Schyman och syftade på våld i nära relationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.