Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schyman och Schulman om hot och hat i Politikpodden

Gudrun Schyman och Alex Schulman spelade in ”Politikpodden” på scen med Karin Olsson.Foto: SVEN LINDWALL

Hatet och hoten mot folkvalda är ämnet i nya avsnittet av Politikpodden som spelades in på Expressens scen i Almedalen.

Alex Schulman och Gudrun Schyman delar med sig av egna erfarenheter av utsatthet.

– Jag bestämde mig för att inte vara rädd, säger förra V- och Fi-ledaren.

Mer än var femte svensk politiker har utsatts för våld, hot eller trakasserier – det har Expressen berättat i granskningen #demokratihotet i veckan.

I Politikpodden tog programledaren Karin Olsson upp hoten mot svenska folkvalda. Och hur hoten kan påverka svensk politik och det politiska samtalet.

Gudrun Schyman, tidigare partiledare i Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, har en egen metod för att hantera utsattheten som politiker.

”Bestämde mig”

– Jag kom till en punkt där jag bestämde mig: ”jag är inte rädd”. Det går inte att jobba om man är rädd, säger Gudrun Schyman och refererar till sin egen tid i offentligheten och hur hon fått måla upp en bild av att vara skyddad.

– När jag lämnade riksdagen hade jag inte längre personskydd, men jag bestämde mig mentalt för att låtsas som att de fanns kvar där och sköter det där med att skydda mig, säger hon.

Schyman menar också att hoten kontinuerligt ökat sedan hon började som politiker på 70-talet.

– Med sociala medier och den ökade konfrontativa stämningen har det blivit mycket värre, säger Schyman

Fick livvaktsskydd efter en krönika

Expressens kolumnist Alex Schulman har ett annat förhållningssätt.

– Jag kan inte bestämma mig för att inte vara rädd på samma sätt som Gudrun. Jag är fortfarande rädd, säger han och berättar om en krönika han skrev som handlade om Facebook-gruppen Stå upp för Sverige.

Texten ledde till att en person sände ett mordhot via sociala medier.

– Man tänker att det där är säkert ingen som gör slag i saken, men polisen förklarade att personen var tidigare straffad och att de inte visste var han var någonstans men att han setts i Stockholm, säger Schulman som fick livvaktsskydd vid ett publikt evenemang.

”Vill få folk att backa”

Gudrun Schyman påpekar att det stora hotet mot demokratin är att hot kan få opinionsbildare och folkvalda att bli mer försiktiga. Något som också tagits upp i Expressens granskning #demokratihotet. 713 politiker – av 4 126 som svarat på Expressens enkät – uppger att de under de senaste fem åren undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro. 

– Man vill få folk att dra sig tillbaka, att få folk att backa. Att få hela rörelser att backa, säger hon.

Hela avsnittet av Politikpodden och med Alex Schulman, Gudrun Schyman och Expressens kulturchef Karin Olsson hittar du här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.