Säpo ingrep mot högerextremist under Jonas Sjöstedts presskonferens

Bechir Rabani från Megafonerna. FOTO: Tor Gasslander/Flamman
Foto: Tor Gasslander/Flamman
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bechir Rabani - som står bakom hatkampanjen mot journalister som granskar högerextremism - avvisades av Säpovakter från Vänsterledaren Jonas Sjöstedts presskonferens.

Säpo bekräftar ingripandet:

– Jag kan bekräfta att det skedde en incident. Det rörde sig om en person som ville komma nära en av våra skyddspersoner. Det handlar om att ta en individ åt sidan och att prata, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.

Det var under Jonas Sjöstedts presskonferens under söndagen som Bechir Rabani, från organisationen Megafonerna, försökte närma sig Vänsterledaren. Enligt tidningen Flamman blev det en upprörd stämning när en högljudd Rabani vägrade att följa turordningen i intervjukön.

Två civilklädda Säpovakter förde då Rabani åt sidan för ett snack. Efter det så avlägsnade sig Rabani från platsen.

Från Säpo bekräftar man händelsen:

– Jag kan bekräfta att det skedde en incident. Det rörde sig om en person som ville komma nära en av våra skyddspersoner. Det handlar om att ta en individ åt sidan och att prata, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.

SÄPO: "Ingriper proaktivt"

Begicks det något brott? 

– Inte vad jag har information om. Det är inget ovanligt att vår personal vidtar proaktiva åtgärder för att se till att en situation inte leder till något annat.

Borde inte personen ha stoppats innan den hann fram till Jonas Sjöstedt? 

– Det är alltid svårt att spekulera på det sättet. Man ingriper proaktivt för att situationen inte ska eskalera, säger Bynert.

I nära anslutning till incidenten sade Jonas Sjöstedt till Flamman:

– Ja jag uppfattade det inte riktigt, men jag förstod att det var någon högerextrem grupp som började gorma lite. Det är ju oroväckande hur rasistiska grupper försöker ta för sig.

Söka upp journalister som granskar högerextremism

Bechir Rabani skriver i ett sms till Expressen:

"All pr är zexy pr. Ha det eller Peace som vi säger i orten."

Bechir Rabani skapade uppmärksamhet när han, tillsammans med Sanna Hill från den högerextrema tidningen Nya Tider, tidigare i våras inledde ett projekt för att söka upp journalister, som granskar högerextremism, i deras hem. Rabani har också spridit judehat och stöttat nazister.

Granskning Sverige och Megafonerna

* I februari granskade Eskilstuna-Kuriren det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige som satt i system att lura till sig "intervjuer" med politiker, journalister och andra. Samtalen klipps sedan ihop för att framställa den "intervjuade" i dålig dager.

* Efter att den liberala debattören Malin Lernfeldt i en debattartikel i GT hade benämnt Granskning Sverige som en "trollhärd" blev hon kontaktad av pseudonymen "Erik Johansson" från Granskning Sverige. Men i kontakten med Lernfeldt råkade han avslöja sin riktiga identitet - Fabian Fjälling.

* Expressen granskade i början av mars Fabian Fjällings roll i det främlingsfientliga nätverket. Publiceringen ledde till starka reaktioner i högerextrema kretsar. Nybildade "Megafonerna" drog då i gång en kampanj för att söka upp journalister, som bevakar högerextremism, i deras hem. Sanna Hill, en av grundarna av den högerextrema tidningen Nya Tider, deltog också i kampanjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.