Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlin: "Jag är arg, men jag mår bra"

Mona Sahlin är arg, men inte rädd, efter gårdagens händelse då hon blev förföljd av nynazister från Svenskarnas Parti.

Hon berättar att Stefan Löfven ringde i morse efter att han tagit del av Expressens rapportering.

– Stefan har ringt. Han frågade hur det var. Jag är arg, men jag mår bra, säger den tidigare S-ledaren.

Expressen rapporterar i dag om att Mona Sahlin i går kväll blev förföljd av tre män från det nynazistiska partiet Svenskarnas Parti. En av männen väste "landsförrädare" till den förra S-ledaren, sedan följde de efter henne till hotellet.

K-G Bergström, som blev vittne till händelsen, beskriver det hela som "riktigt obehagligt".

Expressen träffade Sahlin på förmiddagen i dag, då hon berättade om sina känslor efter händelsen.

– Det sade de ju från talarstolen också, att jag är den största landsförrädaren i Sverige. Det stolta epitetet vet jag ju att jag har, att de inte gillar mig. Jag tror de pinpointar politiker som de kan komma nära, för det kan de inte göra med alla här, men det kan de göra med mig.

Hur ser du på att de kan komma dig så nära?

– Så är det. Det är inget val som Säpo har gjort. De har ett uppdrag att skydda riksdag, regering och kungahus. När man inte sitter i riksdagen eller regeringen så har man inte Säpo, så enkelt är det. Jag har haft hjälp till och från av den vanliga polisen.

Blev du rädd?

– Jag blev mest arg, men kände att jag behövde hjälp därifrån.

Känner du dig trygg i din vardag?

– 99 gånger av 100 så känner jag mig trygg, men allt är relativt. Det gällde även innan jag hade Säpo och medan jag hade Säpo. Man måste anpassa sitt liv efter saker och ting, antingen efter att man har folk omkring sig hela tiden eller att man inte har det. Jag gör inte riktigt allt jag vill göra i dag.

Det låter som att du fortfarande är begränsad.

– Det räcker väl att se vad som hände i går. Jag tänker mig för, vart jag går och när jag går. Det måste en sådan som jag göra. Det har jag gjort i många år.

Tänker du på Anna Lindh efter sådana här saker?

– Det är klart jag tänker på Anna, men det gör jag varje dag, inte bara i dag. Det har dessbättre hänt väldigt mycket med skyddet sedan mordet på Anna.

Vid evenemang som detta, informerar du polisen om hur ditt schema kommer se ut?

– Det vill jag inte berätta, men det finns en avdelad grupp på Stockholmspolisen som hjälper sådana som mig till och från. Här får jag sköta mig själv, sedan försöker jag gå på upplysta gator och så.

Du deltog i en protestaktion i går, där du vände ryggen mot Svenskarnas Parti. Kan det ha haft betydelse för vad som hände?

– Nä, de hatade mig redan innan den demonstrationen, så det spelar ingen roll.

Har Stefan Löfven hört av sig i dag?

– Ja, Stefan har ringt. Han frågade hur det var. Jag är arg, men jag mår bra.

Men ingen från Svenskarnas Parti har hört av sig?

- Nänä.

Ingen ursäkt?

– Nä, och jag vill inte ha någon ursäkt.

Mona Sahlin berättar att det här är mer eller mindre vardag för henne - och även för flera andra.

– Jag jobbar på Expo. För många där är det här verkligen vardag. De högerextrema har ögonen på sådana som oss. De har en strategi, att skrämma, och det vet vi, och därför blir vi arga, men inte skrämda, när sådant här händer, även om det är obehagligt.

Men dig lyckas de inte skrämma till tystnad?

– Så här har jag haft det i många år och jag har inte blivit tyst hittills. Det tänker jag inte bli nu heller. Men jag blir arg, för jag har också mött antirasister som verkligen blir så rädda att de lägger av. Så tyvärr är det ofta en effektiv metod, att skrämma människor. Det gör mig förbannad och då står jag upp i stället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.