Så vill Stefan Löfven förbättra skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven höll presskonferens i Almedalen och fokuserade på skolan.

Almedalsveckans sista dag handlar om skolan.

På en pressträff på söndagsmorgonen presenterade S-ledaren Stefan Löfven partiets nya satsning: tre miljarder kronor som bland annat ska gå till mindre klasser och 1 000 nya speciallärare.

– Nu är det dags att vända utvecklingen, säger han.

Redan i söndags kunde Expressen berätta om Socialdemokraternas satsning på skolan - en fråga som väntas bli het i riksdagsvalet nästa år.

Klockan 11.00 kliver Stefan Löfven upp på scenen i Almedalen som veckans sista talare. Där presenterar han "Startpaketet" - tre miljarder kronor, varav 500 miljoner ska gå till att anställa 1 000 nya speciallärare och specialpedagoger - utöver de 4 000 nya lärare som partiet redan har utlovat.

– Vi vet att vi behöver tidiga insatser. Lärarna behöver ibland hjälp av både specialpedagoger och speciallärare - och då ska de finnas, säger han och fortsätter:

– De ska anställas så snabbt som möjligt om vi får igenom vår budget.

Var de nya speciallärarna ska komma ifrån vet Stefan Löfven inte, men verkar inte orolig för att de går att hitta.

– De ska komma ifrån de som finns färdiga. Om det saknas ska det naturligtvis utbildas nya, säger han.

Socialdemokraterna sätter också upp ett nytt mål för grundskolan. Alla elever som slutar årskurs ett ska kunna läsa och förstå enklare texter. Det blir det första steget mot Löfvens löfte att halvera andelen barn och unga som inte klarar sig vidare till gymnasieskolan.

– Det ska vi göra till 2020, säger han.

Tidigare under Almedalsveckan förklarade Folkpartiet att de kommer att satsa tio till tolv nya miljarder på skolan. Socialdemokraterna är ännu inte klara med sin budgetmotion inför hösten, men lovar tunga satsningar på skolan.

– Vi ska räkna ihop hela vår budget och återkommer i budgetpresentationen. Förutom det nya startpaketet har vi mer stöd vad det gäller de ungdomar som inte har gymnasieutbildning. När man lägger ihop allt det där får man se var vi landar. Men det kommer att bli en rejäl satsning.

Stefan Löfven sågar också folkpartiledaren Jan Björklunds förslag om lärlingsplatser. Tidigare försök som har gjorts med liknande system har inte fungerat bra och möter inte industrins krav i dag, menar S-ledaren.

– Hälften avslutar inte sin utbildning, säger han.

I stället vill Socialdemokraterna satsa på "yrkescollege".

– Det är mycket bättre, säger Löfven.

FAKTA

Starpaketet: mindre klasser – mer kunskap

# Mindre klasser, från förskoleklass till och med årskurs 3

#1000 fler speciallärare och specialpedagoger

# Obligatorisk förskoleklass för sexåringar

# Stärka skolor med tuffa förutsättningar

# Läxhjälp till alla elever

# Högre kvalitet i förskolan

# Forskningsinstitut för lärande, tre första uppdrag: tidiga insatser, nyanlända elever och läsförmåga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.