Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vill höja pensionerna ytterligare

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson under pressträffen i Roma.Foto: Lisa Mattisson EXP
Höjningen skulle enligt Socialdemokraterna på sikt ge en höjning av den allmänna pensionen med 1 000 kronor i månaden för en genomsnittspensionär.Foto: Lisa Mattisson EXP
Foto: Lisa Mattisson EXP

ROMA. Socialdemokraterna vill stärka pensionssystemet.

Målet är att den samlade pensionen för "vanliga löntagare" på sikt ska motsvara 70 procent av slutlönen.

– Vi går till val på att höja pensionen för vanligt folk, säger Magdalena Andersson, finansminister.

– Utan förändring riskerar många att hamna på hälften av slutlönen när de jobbade, säger Stefan Löfven, S, och anser att det inte håller.

Socialdemokraterna lovar att driva en höjning av de så kallade pensionsavgifterna i pensionsgruppen i riksdagen, som består av S, de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet.

Pension: 70 procent av slutlönen

Målet är att den samlade pensionen för "vanliga löntagare" på sikt ska motsvara 70 procent av slutlönen.

– Vi går till val på ett omfattande förslag för att stärka pensionerna, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas förslag bygger på att höja ålderspensionsavgiften med, i ett första steg 1,29 procentenheter. I dag ligger avgiften på, i praktiken, 17,21 procent.

Höjning med 1 000 kronor i månaden

Höjningen skulle enligt Socialdemokraterna på sikt ge en höjning av den allmänna pensionen med 1 000 kronor i månaden för en genomsnittspensionär, tillsammans med de förstärkningar som riksdagens pensionsgrupp redan har kommit överens om.

Annika Strandhäll, socialminister, om Stefan Löfvens nya löfte om pensionerna:

– Jag kommer ta upp det här i pensionsgruppen. Vi ser alla behovet och att vi över tid inte kan ha ett pensionssystem som urholkas, så jag hoppas att vi kan ta snabba steg vidare.

Magdalena Andersson: "Rimlig pension"

Hur kommer arbetsgivarna att ta detta tror du? 

– Jag tror att väldigt många som är på arbetsmarknaden är bekymrade över att pensionerna blir så låga och att många arbetsgivare också ser behovet av att deras anställda får en rimlig pension den dagen de jobbat klart, säger finansminister Magdalena Andersson. 

Kan det inte bli kostsamt för små arbetsgivare att betala denna extra summa? 

– Det är en marginell förändring samtidigt som man får arbetstagare som blir betydligt tryggare.

När är det här på plats? 

– Det kommer dröja. Det kommer bli stegvis i takt med ju fler år man jobbar. De som är lite yngre är de som kommer att kunna ta del av det här fullt.

Så hur gamla är de som kommer få ta del av det här helt?

– De som är i 20–30-årsåldern, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna är kritiska till Socialdemokraternas pensionsförslag – men säger inte absolut nej.

– Effekten av just det här förslaget visar sig ju inte förrän om 20 eller 30 år. Dessutom är det ju tveksamt vad effekterna blir, det blir dyrare för arbetsgivarna att anställa och det kan påverka löneutrymmet, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson enligt TT.

K-G Bergström: ”Det sätter press på alliansen”

Expressens politiske kommentator K-G Bergström säger att vallöftet sätter press på alliansen.

– Det är ett klassiskt socialdemokratiskt vallöfte som ansluter väl till den socialdemokratiska valstrategin, säger K-G Bergström.

Enligt K-G Bergström finns en del frågetecken kring vallöftet.

– För det första: Varför har man inte aktualiserat detta under de fyra år man regerat? För det andra: Kommer alliansen ställa upp på detta?

En svaghet med förslaget är att det dröjer väldigt lång tid innan det kan genomföras, säger K-G Bergström.

– Det sades att det är dagens 20-30-åringar som kommer att få hela effekten av det här. Det är lite långt fram, säger K-G Bergström.

Förslaget

”Pensionssystemet är en bärande del i den svenska modellen. Det har försvagats över tid och är i dag för låga pensioner. Socialdemokraterna vill höja pensionerna genom att stärka den allmänna pensionen”, skriver partiet i sitt löfte.

”Vi sätter nu upp målet att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen. Därför kommer vi driva en höjd ålderspensionsavgift o Pensionsgruppen. För en genomsnittspensionär kommer det motsvara höjd pension med över 1 000 kronor i månaden i dagens penningvärde. Detta går Socialdemokraterna till val på. Det ska vara en självklarhet för alla att få en bra pension, inte bara för höginkomsttagare som har råd att spara privat.”

Löfven om NMR: Vi håller klaffen när andra pratar

Statsminister Stefan Löfven får frågor om nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen, bland annat om vad han skulle göra om de störde kvällens tal.

– I Sverige håller vi klaffen när andra pratar, blir Stefan Löfvens svar.

– Det som är problematiskt är att man förstör det demokratiska samtalet, säger Magdalena Andersson om NMR:s närvaro i Almedalen.

Efter att NMR försökt störa Annie Lööfs tal i Almedalen på onsdagen har statsministern varit i kontakt med henne.

– Jag sms:ade Annie Lööf i går och gav henne mitt stöd, säger Stefan Löfven.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.