Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S skattesänkningar gynnade rika

Under Göran Perssons tid som statsminister sänkte Socialdemokraterna skatten med nästan 20 miljarder kronor - för de som tjänar mest, enligt en intern M-rapport.
Foto: Leif Hallberg

ALMEDALEN. Under Göran Perssons tid som statsminister sänkte Socialdemokraterna skatten med nästan 20 miljarder kronor - för de som tjänar mest.

Samtidigt var svenskarnas förtroende för det svenska skattesystemet väldigt lågt.

– De har prioriterat skattesänkningar som är speciellt gynnsamma för höginkomsttagare, säger Henrik von Sydow (M), ordförande för riksdagens skatteutskott.

Expressen har tagit del av en intern M-granskning av Socialdemokraternas skatteprioriteringar under sin tid vid makten åren 1999 till 2006. Omfattande skattesänkningar - nästan 20 miljarder kronor - gynnade framför allt de som tjänar riktigt bra.

– Sänkningen av förmögenhetsskatten, fåmansbolagsbeskattningen och arvs- och gåvobeskattningen har gynnat människor med höga inkomster, säger Henrik von Sydow.

Även Socialdemokraterna har faktiskt vid flera tillfällen sänkt skatten även för vanligt folk med lägre inkomster. Men samtidigt växlade man bort samma sänkningar genom höjda miljöskatter på bland annat bensin och energi.

– Det finns ingen idé som stör Socialdemokraterna så mycket som att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Moderaterna sänker skatterna nerifrån och upp, inte tvärtom. Granskningen visar att när S har haft regeringsmakten så prioriteras de som har mest, säger Henrik von Sydow.

Moderaterna och alliansregeringen har ofta kritiserats för att gynna den lilla del av den svenska befolkningen som redan har det riktigt gott ställt.

Ligger det inte något i den kritiken?

– Verkligheten motbevisar det de säger. Vanligt folk känner igen sig i att marginalerna har blivit större och man har fått mer pengar i plånboken efter skatt, säger Henrik von Sydow.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson tar M-granskningen med ro.

– Det är bra att Moderaterna lyfter fram att vi socialdemokrater sänkte fastighetsskatten och skatten för småföretagare under vår tid vid makten. Det är helt riktigt och helt i linje med våra förslag i dag. Vi har inga förslag om skattehöjningar för vanligt folk och vi tänker inte röra fastighetsskatten. Den här rapporten visar att Moderaterna känner till detta, trots ett helt annat tonläge i debatten, säger hon.

Siffror från skatteverket som Expressen har tagit del av visar också på en tydlig trend att förtroendet för skattesystemet har ökat bland svenskarna. När Socialdemokraterna lämnade makten 2006 sade hela 42 procent att de tyckte illa om skattesystemet och bara 24 procent att de tyckte bra om det.

När Skatteverket gjorde samma mätning förra året hade siffrorna förändrats dramatiskt - bara 22 procent svarade "illa" och 35 procent "bra".

Så mycket sänkte S skatterna för höginkomsttagare

2006:

# Reformerade beskattningsregler för ägare i fåmansföretag (3:12-regler), -1,15 mdr

2005:

# Sänkt förmögenhetsskatt, -1,10 mdr

# Slopad arvs- och gåvoskatt, -2,60 mdr

# Ytterligare lättnader i 3:12-reglerna, -0,43 mdr

2004:

Höjd klyvningsränta för fåmansföretag (3:12-regler), -0,57 mdr

# Begränsning av förmögenhetsskatt, -0,10 mdr

# Slopad arvsskatt mellan makar, -0,30 mdr

2001:

# Sänkt fastighetsskatt för småhus till 1,2 %, -2,87 mdr

# Sänkt fastighetsskatt för småhus till 1,0%, -2,01 mdr

# Höjt fribelopp för förmögenhetsskatten, -2,86 mdr

# Uppjustering av skiktgränser i inkomstbeskattningen, -3,50 mdr

2000:

# Uppjustering av skiktgränser i inkomstbeskattningen, -2,30 mdr

# Sänkt skatt för utländska experter, -0,04 mdr

1999:

# Ej omräkning fastighetsskatt, -0,10 mdr

Socialdemokraternas skattesänkningar speciellt gynnsamma för höginkomsttagare åren 1999 till 2006. Summorna är den beräknade varaktiga nettoeffekten efter skattesänkningen.

Så tycker svenskarna om skattesystemet

Svenskarnas inställning till skatter har förbättrats markant, visar siffror från skatteverket.

Vad tycker du i stort om skattesystemet, dvs skatternas storlek och reglernas utformning?

(urval av år)

1989:

Illa: 65 procent

Varken bra eller illa: 16 procent

Bra: 10 procent

Ingen uppfattning: 10 procent

1996:

Illa: 48 procent

Varken bra eller illa: 26 procent

Bra: 16 procent

Ingen uppfattning: 9 procent

2006:

Illa: 42 procent

Varken bra eller illa: 24 procent

Bra: 24 procent

Ingen uppfattning: 10 procent

2012:

Illa: 22 procent

Varken bra eller illa: 30 procent

Bra: 35 procent

Ingen uppfattning: 14 procent

Källa: Skatteverket 2012

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.