Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya S-satsningen: ”De har rätt till trygg ålderdom”

Finansminister Magdalena Andersson.Foto: SVEN LINDWALL
Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi presenterar nyheten i Almedalen.Foto: Lisa Mattisson
Ardalan Shekarabi.Foto: Lisa Mattisson
Magdalena Andersson.Foto: Lisa Mattisson

VISBY. Regeringen vill stärka välfärden med en välfärdskommission - där staten, kommuner, regioner och fackförbund tillsammans ska utreda hur framtidens välfärd ska fungera.

– Ta bort de tidstjuvar som finns i verksamheten i dag, så att vi har färre administratörer och fler undersköterskor, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen inrättar en välfärdskommission för att stärka välfärden.

Det presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid en pressträff på Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan.

– Den stora 40-talistkullen börjar närma sig 80 år. De har byggt upp det här landet och har så klart rätt till en trygg ålderdom, säger Magdalena Andersson om inrättandet av en välfärdskommission.

– Vi kommer behöva skjuta till resurser till kommunsektorn och vi ska göra allt vi kan för att göra det, säger Ardalan Shekarabi.

Regeringen inrättar välfärdskommission

Befolkningen lever längre och föder färre barn än tidigare. När färre svenskar är i arbetsför ålder uppstår ett finansieringsgap om cirka 90 miljarder kronor år 2026, enligt finansministern.

– Det är den demografiska bakgrunden som skapar detta finansieringsgap, som kommer inträffa om vi sitter still i båten och inte gör något.

Välfärdskommissionens arbete inleds i höst och arbetet ska slutredovisas senast den 31 december 2021.

– Men vi ska inte vänta med att vidta åtgärder tills dess, det ska vara ett kontinuerligt arbete, säger Magdalena Andersson.

– Vad händer om vi inte gör något alls utan sitter still i båten? Då står kommunpolitikerna inför två val: En kraftigt försämrad kvalitet i välfärden eller att genomföra omfattande kommunalskattehöjningar. Inget av det är en attraktiv framtid.

”Klassiskt svenskt vis”

Vägen framåt handlar om tydliga ekonomiska prioriteringar, smartare användning av resurser och samverkan mellan stat, landsting och kommun, enligt finansministern.

– Ta bort de tidstjuvar som finns i verksamheten i dag, så att vi har färre administratörer och fler undersköterskor, säger Magdalena Andersson.

Kommuner, regioner och fackföreningar ska delta i arbetet. 

– Vi gör det på ett klassiskt svenskt vis – tillsammans.