Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens vapen mot nazisterna: Övervakningskameror och hästar

Christer Birgersson och Anette Haag. Foto: Lisa Mattisson

Med hjälp av hästar, fler kameror och en specialgrupp med utredare ska polisen se till Almedalsveckans besökare känner sig tryggare än tidigare. 

Under Almedalsveckan i fjol uppstod det vid flera tillfällen tumult i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro. Bland annat anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit ”sieg heil” och vid tre olika tillfällen slogs kvinnor till marken av NMR-anhängare.

Under en presskonferens på söndagen var polisen självkritisk till hur de hanterat situationen. 

I år kliver de därför in i Almedalen med en betydligt mer resurser är tidigare år: fler synliga poliser, hästar, mer kameraövervakning och en särskild utredningsgrupp speciellt utformad för att utreda hatbrott. 

– Väldigt många människor kände sig otrygga när de vistades i Almedalen under Almedalsveckan förra året. För oss är det väldigt viktigt att jobba med den upplevda tryggheten. Med anledning av det tittade vi på vilka förmågor och kompetenser vi behöver få med oss för att minska otryggheten, säger Anette Haag, biträdande kommenderingschef.

Uppges bli färre

Samtidigt uppges nazisterna bli färre än i fjol, säger Christer Birgersson, kommenderingschef och ansvarig för polisens insats i Almedalen 2019. 

– Ingen organisation av vit makt-rörelsen har sökt tillstånd. Vi räknar dock sannolikt och troligen med att det kommer att dyka upp personer som vill uttrycka de åsikterna. Vi har en god kunskap om vilja som befinner sig på ön och vilka som kommer att komma till ön.

En av Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens anhängare, Patrick Christensson, sökte tillstånd till Almedalen som enskild person. Den ansökan är godkänd, har Expressen kunnat rapportera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.