Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen ger nya tillstånd för nazistiska NMR i Visby

Polisen har gett NMR nya tillstånd redan från tisdagen. Bilden är tagen vid förra årets Almedalsvecka.Foto: SVEN LINDWALL

Nazisterna i NMR kommer tidigare till Almedalen än väntat.

Polisen har gett dem nya tillstånd redan från i morgon tisdag, rapporterar Sveriges radio P4 Gotland. 

Nazistiska NMR, som i höstens val ställer upp i riksdagsvalet och kommunvalet i tre kommuner, har sedan tidigare fått tillstånd att hålla tal på Hamnplan i centrala Visby mellan klockan 16 och 17 under torsdag, fredag och lördag under den pågående Almedalsveckan.

Nekades hyra mark

De nya tillstånden ger nu nazisterna rätt till allmän sammankomst på Södertorg i Visby från och med i morgon till fredag mellan klockan 11 till 16. 

De nya tillstånden har överklagats av RFSL som har sina lokaler i närheten av där NMR ska samlas.

– RFSL Ungdom valde omgående att ställa in vår närvaro helt. Vi visste att NMR skulle vara på plats under veckan, och var redo för det, men kan inte kompromissa så här mycket med vår säkerhet. Som unga och normbrytande kan vi inte acceptera att polisen prioriterar nazisters närvaro över vår, säger Frank Berglund, förbundsordförande RFSL Ungdom, enligt ett pressmeddelande.

RFSL tänker däremot fortsätta att vara på plats i Almedalen.

– Vi uppmuntrar alla att komma på våra programpunkter och tillsammans med oss visa att vi är fler som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Sandra Ehne i pressmeddelandet.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

Nazisterna ville först också, precis som förra året, också hyra mark i Visby men nekades av Region Gotland som arrangerar Almedalsveckan.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!