"Ska vi ha råd att leva överhuvudtaget? Eller ska vi bli fattigpensionärer - det lutar åt det hållet", säger Schyman. Foto: Christian Örnberg"Ska vi ha råd att leva överhuvudtaget? Eller ska vi bli fattigpensionärer - det lutar åt det hållet", säger Schyman. Foto: Christian Örnberg
"Ska vi ha råd att leva överhuvudtaget? Eller ska vi bli fattigpensionärer - det lutar åt det hållet", säger Schyman. Foto: Christian Örnberg
Med på scenen i Visby fanns även Kommunals förra ordförande Annelie Nordström. Foto: Christian ÖrnbergMed på scenen i Visby fanns även Kommunals förra ordförande Annelie Nordström. Foto: Christian Örnberg
Med på scenen i Visby fanns även Kommunals förra ordförande Annelie Nordström. Foto: Christian Örnberg

"Pensionssystemet är en katastrof"

Publicerad

Gudrun Schyman är förbannad - över pensionerna.

Löneskillnader och deltidsarbete slår hårt mot kvinnliga äldre, enligt Fi-toppen.

– Det nya pensionssystemet är en katastrof - främst för kvinnor, säger hon.

Feministiskt initiativ tar plats i Almedalen trots att partiet inte har någon egen dag under veckan. Varje dag klockan 11 hörs däremot partiledaren Gudrun Schymans röst över Donners plats i olika ämnen - under tisdagen handlade det om pensioner, eller snarare ojämställda pensioner.

– Aldrig har så många kvinnor blivit beroende av män efter sin pensionering, säger Schyman och tillägger:

– Vi har enorma orättvisor.

"Mycket brutalt system"

En bov i dramat, enligt Schyman, är det nya pensionssystemet som ersatte ATP-systemet. Nu räknas den samlade livsinkomsten i stället för att fokusera på några år med högst inkomst. Det leder till att personer som är borta från arbetsmarknaden, gått ned på deltid och de som år efter år har lägre löner också får sämre pensioner än andra.

– Det är ett mycket brutalt system, säger Schyman.

När pensionssystemet förändrades satt Gudrun Schyman i riksdagen som V-ledare:

– Vi insåg att det nya systemet skulle bli en katastrof - främst för kvinnor.

– Ska vi ha råd att leva överhuvudtaget? Eller ska vi bli fattigpensionärer - det lutar åt det hållet, säger Schyman.

Rätt till heltid viktigt

Frågor som rätt till heltid och jämställda löner är därför centrala för att komma åt pensionsskillnader mellan män och kvinnor, enligt Schyman.

Med på scenen fanns också Kommunals förra ordföranden Annelie Nordström som lämnade sin post efter Aftonbladets Kommunalavslöjande tidigare i vår. Efter Kommunal ska hon nu ta på sig ett nytt uppdrag - att åka runt i kommuner och berätta för kommunpolitiker om vad deltid och låga kvinnolöner leder till i pensionskuvertet.

– Det är ni kommunpolitiker som måste ta ansvaret. Vill ni ha fattigpensionärer?, säger Nordström.

Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård, som var förra regeringens jämställdhetsutredare, pekade på att det fortfarande finns löneskillnader mellan män och kvinnor.

– Det går fortfarande väldigt långsamt. Det finns skillnader som inte går att förklara för kvinnor har mer utbildade, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG