Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oväntade rådet – för att rädda Östersjön

Se intervjun med Peter Wiwen-Nilsson från Almedalen
Peter Wiwen-Nilsson på Expressens scen. Foto: SVEN LINDWALL
Peter Wiwen-Nilsson. Foto: SVEN LINDWALL

VISBY. Börja äta mört – och rädda Östersjön.

Det är ett av tipsen från Peter Wiwen-Nilsson, vd för insamlingsstiftelsen ”Race For The Baltics”, som arbetar hårt för att sätta fokus på ett av världens mest förorenade hav.

– Om du äter karpfisk tar du fosfor ur Östersjön.

Övergödning anses i dag vara Östersjöns mest akuta miljöproblem.

– Det läcker ut 16 000 ton gödningsmedel i Östersjön varje år, berättar Peter Wiwen-Nilsson, som leder IT-miljardären Niklas Zennströms stiftelse ”Race for the Baltics”.

Havet mår sämre och sämre, även om den negativa utvecklingen bromsats upp på senare år.

Om växtnäringsämnena kväve och fosfor i Östersjön minskar så kan Östersjön på sikt ”reparera sig själv”, hävdar Wiwen-Nilsson.

– Vi fokuserar på att göra det som gör mest skillnad på varje spenderad krona.

Det handlar bland annat om att få människor att äta – karpfisk.

– Då tar du nämligen fosfor ur Östersjön, säger Peter Wiwen-Nilsson.

Mörtburgare – en storsäljare

I till exempel Finland och Baltikum äter man sedan länge ”skräpfisk” som braxen och mört.

– Där finns fiskburgare på mört. En storsäljare.

”Race for the Baltics” arbetar i dag med flera olika projekt som har fokus på övergödningen i Östersjön. Det handlar bland annat om att få hästägare att ta hand om hästskiten.

– Varje år läcker 80 ton fosfor ut från hästarnas avföring. Det finns i dag fler hästar än mjölkkor i Sverige, men det är bara kornas marknad som är reglerad. Att äga en häst är som att äga en hund, vilket är orimligt, menar Peter Wiwen-Nilsson.

Han menar att det är viktigt att politikerna fortsätter ha ett stort fokus på Östersjön och att det arbetas på många håll med att stoppa övergödningen.

– Detta är inte ett problem man löser över dagen, konstaterar han.

Recept på mörtbiffar

600 gram mörtfilé-

4 deciliter grädde

1 ägg

skorpsmulor

12 gram salt

Mal mörtfilén i matberedaren. Tillsätt salt och peppar. Häll i grädden lite i sänder medan du mixar färsen. Blanda i äggen. Forma färsen till biffar, panera biffarna i ströbröd och stek dem i smör i stekpanna tills de fått en fin färg.

Servera gärna mörtfärsbiffarna med skaldjurssås och potatispuré eller sockerärter.

Källa: Svenska YLE