Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny katastrofmätning för Löfven – Sjöstedt går om i förtroende

Jonas Sjöstedt efter sitt tal i Almedalen på måndagen. Nu går han om Stefan Löfven i Demoskops förtroendemätning.
Foto: LISA MATTISSON
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

VISBY. Nya stjärnsmällen för statsminister Stefan Löfven: 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt går om honom i Expressens och Demoskops förtroendemätning. 

– Debatter har aldrig varit Löfvens starkaste gren, och under våren ser han ut att ha haft allt svårare med tonträffen, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.  

Bara 68 dagar före valet kommer en ny katastrofmätning för Stefan Löfven och Socialdemokraterna. 

Statsministern fortsätter att tappa i förtroende. Bara 32 procent av de tillfrågade svarar nu att de har ganska eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven. För ett år sedan var siffran för hans del 42 procent. 

– Det är ett bekymmersamt tecken för S att förtroendet för partiledaren minskar samtidigt som valrörelsen börjar ta fart, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. 

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.
Foto: SVEN LINDWALL

”Förtroendet för Sjöstedt ökar för fjärde mätningen i rad”

Löfvens huvudmotståndare, Moderatledaren Ulf Kristersson, är den partiledare som har högst förtroende hos väljarna – 36 procent. 

I julimätningen, som Expressen i dag kan presentera, har både Annie Lööf och Jonas Sjöstedt högre siffror än statsministern. 34 procent av de tillfrågade svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende för Centerledaren respektive Vänsterledaren.  

– Förtroendet för Jonas Sjöstedt ökar för fjärde mätningen i rad. Sedan i mars har hans förtroende ökat med 10 procentenheter och nu lyckas han med ett par tiondelars marginal passera Annie Lööf i förtroendeligan och ta andraplatsen, konstaterar Peter Santesson, och fortsätter: 

– Sjöstedt är tillbaka uppe på samma nivåer som syntes när han hade medvind för ett år sedan. Både han och Vänsterpartiet har en position i den här valrörelsen som passar dem bra. Sjöstedt får en exklusiv roll där han kan angripa regeringen från vänster.


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Väljarnas fem viktigaste frågor just nu

Socialdemokraterna har, enligt väljarna, den bästa politiken i sakfrågor som rör jobben (27 procentandelar), skola och barnomsorg (18), vården (21) och äldreomsorgen (18).  

Samtidigt säger väljarna att Moderaterna är det parti som har bäst politik på områden som företagande (31 procentandelar), försvar (21), lag och ordning (23).

När det gäller Sveriges ekonomi anser väljarna att S och M är lika bra. De får 26 procentandelar vardera. 

Enligt väljarna har Sverigedemokraterna den bästa politiken när det kommer till invandring (29 procentandelar) och integration (25). 

De fem frågor som väljarna anser är viktigast just nu: 

Invandring, 19 procent. 

Sjukvård, 16 procent. 

Lag och ordning, 12 procent. 

Integration, 12 procent. 

Skola och barnomsorg, 12 procent.

– Toppen på väljarnas dagordning är tämligen välbekant. Invandring ökar på nytt efter att dippat något i förra mätningen, men bilden förblir densamma. Det är i vid mening migrationsrelaterade frågor samt sjukvård som är huvudnumren i den här valrörelsen. Socialdemokraterna har försökt att föra upp vinstfrågorna den senaste tiden, och nu ökar skolfrågan på dagordningen, konstaterar Peter Santesson. 

”Får den här valrörelsen att sticka ut”

Ekonomifrågornas och jobben fortsätter att ligga långt ner på väljarnas dagordning.

– En situation som får den här valrörelsen att sticka ut. Det missgynnar framför allt de två traditionellt stora partierna S och M som brukar äga de tunga ekonomiska frågorna. Men nu är det migration som står i centrum, och SD:s förtroendefördel i den frågan har visat sig vara väldigt svår att rå på. 


Förtroende för partiledare

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 21-27 juni 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 019 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.