Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nooshi Dadgostars kritik – efter Nato-avtalet med Turkiet

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
”Vi lovar inte allt till alla. Men det vi lovar kommer vi att genomföra”, sa V-ledaren Nooshi Dadgostar (V) under sitt tal i Almedalen.
Foto: Lisa Mattisson

Nooshi Dadgostar markerar hårt mot den turkiske presidenten.

Enligt henne försöker han ”tysta svenska befolkningens stöd för mänskliga rättigheter”.

– Sverige kan så mycket bättre än det avtal som Magdalena Andersson skakat hand med despoten Erdoğan om, säger V-ledaren i Almedalen.

På måndagsförmiddagen höll Ulf Kristersson (M) tal i Almedalen. Senare samma dag var det dags för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Även hennes tal spände över flera olika ämnen. Hon inledde med Sveriges äldre – och hur de har byggt vårt samhälle.

Nooshi Dadgostar pratade om hur Vänsterpartiet nyligen var med och drev igenom en höjning av garantipensionen med 1 000 kronor.

Talet i Almedalen: ”Ska ha respekt”

– Människor som byggt upp vårt land ska ha respekt. Sveriges äldre förtjänar det bästa. Det är ett sådant land vi ska vara, säger V-ledaren.

Hon fortsatte med att prata historia och om hur välfärden i Sverige byggdes upp. Hur det skapades sammanhållning ”mellan tvätterskor och folkskollärare, mellan industriarbetare och tjänstemän”.

– Sverige gick från att vara Europas fattigaste land till ett av världens rikaste. Landet byggdes inte främst upp i maktens korridorer, utan på pappersbruk och järnverk. Av truckförare och butiksbiträden.

Nooshi Dadgostar: Samhället urholkat

Nu menar hon dock att det samhället har holkats ur. Hon gav en känga till höger, om hur det ska tjänas pengar inom sjukvården och hur personer med privata sjukförsäkringar kan gå före i kön.

– De flesta i Sverige vill ha en starkare välfärd. Trots det har regeringar under många år gått i motsatt riktning. De har sålt ut, skurit ned, låtit förfalla. Men nu inleder vi förändringen, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar.
Foto: Lisa Mattisson

Ett genomgående tema var att Vänsterpartiet inte bara pratar, utan också agerar. V-ledaren tryckte på vad hon menar partiet har åstadkommit: stoppat marknadshyror, höjt grundnivån i sjukersättningen samt infört höjning av garantipensionen.

– Allt är omöjligt tills det är genomfört. Ingen talar om för en vänsterpartist att det är omöjligt att höja pensionerna.

”Alla skolor ska vara bra skolor”

Nooshi Dadgostar gick sen vidare till att prata om skolan, om dagens problem och om vikten av gemenskap.

– Alla skolor ska vara bra skolor. Det finns inte bra barn och dåliga barn. Det finns bara barn. Det är politikens ansvar att alla ska få den bästa tänkbara skolgången, säger hon och kräver att Socialdemokraterna lever upp till sitt löfte om vinstförbud i skolan.

– Marknadsskolan ska avskaffas. Vi ska ta tillbaka kontrollen över den svenska skolan.

Attacken mot Turkiet

Nooshi Dadgostar pratade vidare om att V alltid kommer att arbeta för att skydda Sverige och för att trygga människors liv i Sverige. Hon nämnde det ryska anfallskriget i Ukraina, Högsta domstolens beslut om abort i USA och om hur Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ”försöker tysta den svenska befolkningens stöd för mänskliga rättigheter”. 

– Avtalet med Turkiet har skapat så mycket oro. Sverige kan så mycket bättre än det avtal som Magdalena Andersson skakat hand med despoten Erdoğan om. 

V-ledaren avslutade talet:

– Jag är vänsterpartist för att jag vill bygga ett starkare Sverige. Vi vet att det går. Människors trygghet är politikens ansvar. Din trygghet är vårt ansvar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.