Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR har fått tillstånd att demonstrera i Almedalen

Nordiska motståndsrörelsen till Almedalen – ensklid person sökte
NMR-aktivisten Patrick Christensson har fått tillstånd att hålla ett torgmöte i Almedalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
NMR håller torgmöte på Hamnplan i Visby under Almedalsveckan 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

NMR-aktivisten Patrick Christensson har fått tillstånd att hålla ett torgmöte i Almedalen.

Christensson ges en plats på Holmen under en timme på tisdag.

– Utifrån vår bästa förmåga kommer vi att se till att ordning och säkerhet ska råda när den här allmänna sammankomsten hålls, säger Carina Skagerlind vid polisen.

Det var för tre dagar sedan som Expressen kunde avslöja att Patrick Christensson, aktivist inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, hade ansökt om tillstånd att hålla torgmöte i Almedalen.

NMR som organisation har inte formellt ansökt om att få demonstrera i år, utan anmälan kom från Christensson som enskild person.

Nu kan Expressen avslöja att Patrick Christenssons ansökan har beviljats.

– Den enskilda personens ansökan blev godkänd sent i går kväll, säger Carina Skagerlind som är pressansvarig för Almedalskommenderingen.

Håller torgmöte på tisdag

NMR-aktivisten ansökte om tillstånd för allmän sammankomst och begärde att få stå på Hamnplan mellan klockan 16.00 till 19.00. Riktigt så blev det inte.

– Det är väldigt svårt att säga nej när någon söker tillstånd till allmän sammankost. Men är platsen man söker upptagen så kan man inte få den. I det här fallet är Hamnplan helt fullbokad, det finns inga platser där, säger Carina Skagerlind.

Hon fortsätter:

– I tillståndsgivningen fick han förslag på en annan plats och det är något som heter Holmen och det ligger vid Kallbadhuset nästan, på sidan.

Tiden ändrades också från ansökan. I stället för tre timmar får Patrick Christensson en timme, mellan klockan 17.00 till 18.00 på tisdag.

Polisen redo med resurser

Förra året uppstod mycket tumult kring nazistiska Nordiska motståndsrörelsens medverkan vid Almedalen. Fem nazister anhölls misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit ”sieg heil” och vid tre olika tillfällen slogs kvinnor till marken av NMR-anhängare.

En visade en prideflagga och konfronterade en NMR-anhängare – då knuffades hon till marken. 

En annan kvinna visade också upp en prideflagga och skrek ”inga nazister på våra gator” – då knuffades hon och blev slagen, har hon berättat. 

En tredje kvinna drogs till marken när NMR-anhängare slet tag i en banderoll.

Enligt Carina Skagerlind kommer polisen att se över årets sammankomst och finnas på plats med goda resurser.

– Varje dag kommer vi att göra bedömningar. Vi går igenom vad som händer och vad som kommer att kräva extra arbete och uppmärksamhet från vår sida. Det kommer vi göra här också. Utifrån vår bästa förmåga kommer vi att se till att ordning och säkerhet ska råda när den här allmänna sammankomsten hålls, säger Carina Skagerlind.

De förnekar Förintelsen, vill kasta ut alla invandrare och avskaffa den parlamentariska demokratin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.