Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR försöker få makt i små kommuner

På nazisternas lista i Ludvika finns flera tongivande nazister. Här demonstrerar NMR i Ludvika på första maj i år.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Här är Sveriges mest nazistiska kommuner.

Listan toppas av Ludvika där NMR storsatsar på kommunvalet i höst.

– Det handlar om grupper som vill att samhället ska byggas efter en vit etnicitet eller ras, alltså grovt rasistiska och oftast antidemokratiska grupper, säger Daniel Poohl, vd och chefredaktör för Expo, som tillsammans med Segerstedtinstitutet sammanställt listan.

Klockan 16 i dag håller nazistiska NMR tal vid Hamnplan i Visby. Nazisternas närvaro i Almedalen är ett led i deras valsatsning där de i höst ställer upp i riksdagsvalet och i kommunvalen i Boden, Kungälv och Ludvika. 

Den antirasistiska tidskriften Expo presenterar i dag, tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, en lista över de kommuner som utmärkt sig för vitmaktaktiviteter.

Bland aktiviteterna finns allt från uppsättning av klistermärken och flygbladsutdelning till interna föredrag och kampsportsträning. Aktiviteterna har sedan viktats och hänsyn har tagits till befolkningsmängden i de olika kommunerna. Sammanlagt finns 72 kommuner, där vitmaktmiljö ägnat sig åt propagandaspridning i stort sett hela det senaste decenniet, på listan. 

 

Simon Lindberg, 33, ledare för NMR i Sverige. I flera kommuner ställer nazister upp i riksdagsvalet och i kommunvalen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Nazistisk strategi

Med på toppen av listan finns flera Dalakommuner som Borlänge, Mora och Säter, men överlägsen etta är Ludvika där NMR nu storsatsar inför valet. På nazisternas lista i kommunen finns flera tongivande nazister – som Pär Öberg, Pär Sjögren. Haakon Forwald och Markus Nordh.

– När man nu är i ett läge där flera personer bor där, då lutar man sig mot en strategi som funnits i andra länder. Där har väldigt radikala nazistgrupper tänkt sig att revolutionen börjar i det lilla, att de ska ta över en by, kvarter eller ta över en kommun genom att koncentrera sina aktivister på ett och samma ställe. Så blir organisationen stabilare och den blir mer vital, säger Daniel Poohl.

– Det här är en trend man sett i Tyskland där små byar plötsligt blir centrum för den tyska extremhögern när en massa människor väljer att flytta dit.

 

LÄS ÄVEN: Nazisternas grova våldsbrott: ”Dö kommunistjävlar, dö” 

 

"Många tycker att det är olustigt"

Anette Andersson är Ludvika kommuns samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremister. Hon säger att NMR syns alltmer i kommunen: 

– Det har blivit mer och mer av offentliga aktioner. De syns i stadsbilden oftare. Nu har de sina jackor, märken och tröjor på sig och oftast är de i grupp. De ställer upp i valet här i Ludvika och då är det klart att de vill synas och samla röster.

– Förra helgen så hade vi en stadsfest, Ludvikafesten, och då hade de ett torgmöte i samband med att det var mycket folk ute. Då höll sex av deras åtta kandidater på listan tal, sen kom det hit aktivister från andra orter också, bland annat från Stockholm. Då blev de ganska många.

Är folk oroliga?

– Det är olika hur man uppfattar det, men många reagerar i alla fall och blir arga eller tycker att det är olustigt, säger Andersson.

 

NMR:s Pär Sjögren talade under Almedalsveckan i Visby förra året. I dag håller nazistiska NMR tal vid Hamnplan i Visby.Foto: SVEN LINDWALL

 

Nazistkluster

Daniel Poohl på Expo berättar att vitmaktgruppernas aktivitet inte låter sig begränsas av kommungränsen utan att det handlar om kluster, som det i Dalarna.

– Tittar man på det större urvalet så är Småland ett sådant. Vi har också trestadsregionen – Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla, säger Poohl och tillägger att också Stockholms kommun och Stockholms län sticker ut.

Poohl om vilka lärdomar som samhället kan dra av listan:

– Den strategin som används i dag handlar mycket om att hitta individerna som radikaliseras men det är egentligen inte förrän de verkar i en större miljö som det blir extra intressant.

 

 

Den antirasistiska tidskriften Expo presenterar i dag, tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, en lista över de kommuner som utmärkt sig för vitmaktaktiviteter. Siffran rangordnar kommunerna. Listan toppas av Ludvika.

 

Sveriges mest nazistiska kommuner

1. Ludvika

2. Borlänge

3. Vaggeryd

4. Mora

5. Grums

6. Emmaboda

7. Säter

8. Värnamo

9. Hammarö

10. Södertälje

11. Filipstad

12. Söderhamn

13. Vimmerby

14. Karlstad

15. Kalmar

16. Vänersborg

17. Kristinehamn

18. Tierp

19. Säffle

20. Ystad

21. Stockholm

22. Kristianstad

23. Skara

24. Uddevalla

25. Luleå

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.