Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niklas Svensson är viktigast i Almedalen

Niklas Svensson intervjuar Stefan Löfven på Expressens scen under Almedalsveckan förra året.
Foto: Cornelia Nordström
Niklas Svensson tillsammans med Jonas Sjöstedt under vänsterpartiets dag i Almedalen förra året. Hälsar på Niklas Svensson.
Foto: Sven Lindwall
Även Expressen-profilen Sakine Madon finns med på listan, hon kammar hem plats 24.
Foto: Fredrik Sandberg/ TT NYHETSBYRÅN

Här har ni Almedalens viktigaste person:

Expressens Niklas Svensson.

Makthavare.se placerar politikreportern i listans absoluta topp.

Här är hela Twitterlistan – personerna

1. Niklas Svensson, @niklassvensson

"Kungen över Almedalen! Oavsett åsikt går det inte att förneka att det är Niklas Svensson som sätter agendan i Almedalen och där han är befinner sig alla. Det vill säga på Donners brunn eller sittandes omgiven av Expressengetingar i Skandias trädgård. Det är där det händer."


2. Brit Stakston, @britstakston

"Om Niklas Svensson är kungen över Almedalen så är Brit Stakston drottning över samma vecka. Med bakgrund inom JMW är hon nu vd för utrikesreportagesajten Blank Spot project. Och expert på en av årets hetaste frågor: digitalisering!"


3. Ida Karlbom, @IdaKarlbom

"Från Moderaterna till regnkappor, men för Almedalsbesökaren är hon mest känd som dörrvakt på Skandias mingel. Och även som trendsetter och veteran i Almedalen."


4. Agnes Wold, @AgnesWold

"Hela Sveriges älskade professor som har lärt oss att vi inte dör av lite skit under naglarna. Med en allmän vettig attityd diskuterar Agnes det mesta. Visst var det svårt att inte hoppa ett glädjeskutt när hon aviserade att hon gör en kortvisit i Almedalen?"


5. Somar Al Naher, @somaralnaher

"Ledarskribent på Aftonbladet och dessutom exilgotlänning, vilket är ett stort plus i detta sammanhang. Syns överallt hela tiden, inklusive på Politism. Välformulerad."


6. Anders Pihlblad, @Pihlblad

"Att det är journalisterna som påverkar opinionen i Almedalen är ingen nyhet. Där spelar Anders en stor roll, vilket återigen är värt att hylla genom en plats på denna lista!"


7. Jonas Hinnfors, @JonasHinnfors

"En rolig och inspirerande professor i statsvetenskap, och sådana ska inte underskattas i Almedalen. Flitig debattör och minglare. Ses på Statsvetarminglet och de flesta andra mingel."


8. Gudrun Schyman, @gudschy

"Almedalens högljuddaste besökare som ger all sin energi för att både störa Sverigedemokraterna till att hålla torgmöten på Donners plats. Cred."


9. Owe Nilsson, @owenil

"Cyniker som inte älskar Almedalen, men är ändå där varje år. En vecka utan gnäll från Owe är ingen riktig Almedalsvecka."


10. Eric Rosén, @detljuvalivet

"Kommer vi att glömma Politisms feta grillfest fest förra året? Nej, det kommer vi inte att göra. Vi kommer inte heller glömma att följa Eric på Twitter. Han är bäst."


11. Hampus Brynolf, @hampusbrynolf

"IT-guru som löser Almedalsbesökarens problem genom Almedalsanmälan (länk). Mannen bakom Twittercensus, Almedalsbrevet och andra allmänt coola saker."


12. Fredrik Wass, @fredrikwass

"Makthavarredaktionens egen älskling som twittrar fanatiskt och säger fantastiska saker. Syns på DI Digital, Berghs och fram till sommaren på Rebel and Bird. Och självklart i Almedalen."


13. Stina Morian, @stinamorian

"En riktig Almedalsveteran som på senare år har levlat upp till Almedalsproffs. Det gör det extra värt att följa Stina på Twitter."


14. Victor Harju, @VictorHarju

"Ygemans vänstra (ja, ni förstår referensen) hand som gör allt och lite till i Almedalen. Trevlig minglare!"


15. Hanif Bali, @hanifbali

"En av Moderaternas mest kontroversiella företrädare. Får alltid igång diskussion på Twitter, med egen stil. En av högerns största sociala medier-profiler."


16. Jonas Morian, @promemorian

"Erkänd Almedalsguru och superminglare . Vidare presentation är överflödig."


17. Carl Göransson, @CarlGoransson

"Juniorkonsult på Paues Åberg, moderat och jurist. Han är även alumn från Timbros Digitala Akademi, vilket märks väl i twittrandet som får Sveriges unghöger att jubelskratta."


18. Markus Uvell, @markus_uvell

"Freestylande PR-konsult som har varit i blåsväder under årets gång, men som ständigt bekräftar att han är proffs på Twitter, påverkan och Almedalsveckan."


19. Jacob Möllstam, @JacobMollstam

"Lärare som enligt rykten ska äga Lärarförbundets nya TV-satsning i rollen som programledare. Ett lärarmåste i Almedalen. Dessutom bekräftar Jacob att myten om att lärare enkom håller sig till OH-maskiner inte är annat än just en myt."


20. Anders Sundell, @AndersSundell

"Statsvetare som röjer politiska diskussioner med sina grafer. Bloggar på Politologerna."


21. Mia Odabas, @MiaOdabas

"Grundare av Smarta Samtal och en av Almedalens mest anlitade moderatorer, som i år tar Almedalen till nya poddhöjder. Det ser vi fram emot att följa."


22. Samuel Somos, @somosam

"Mannen som gjorde ett nyktert Almedalen till ett coolt Almedalen. Det är en välbehövlig merit som är värt att hylla. Ses i gränderna smuttandes på årets drink: #Almedalsdrinken."


23. Johanna Jaara Åstrand, @JohannaJAstrand

"Ordförande för Lärarförbundet, vars hjärtefråga ofta toppar snackisarna i Almedalen."


24. Sakine Madon, @Sakine

"Liberalen som alla tycker om, vissa utan att riktigt kunna erkänna det. Sakine krönikör på Expressen och politisk redaktör på VLT. Och flitig besökare i Almedalen!"


25. Max Entin, @maxentin

"Lärare och tecknare som vi på Makthavare även i år har förmånen att samarbeta med. Han ser det ingen annan ser. Har du ännu inte blivit avbildad? Första steget är en following på Twitter."

Källa: Makthavare.se.

Hela Twitterlistan – organisationerna

1. Unibet, @Unibet_Sverige

"Vad är oddsen för att det blir en bra Almedalsvecka? Högra tror vi, men vi vet att Unibet vet. Därför är vi glada för att vi har dem."


2. Ratio, @Ratio_Institute

"De anordnar inte bara ett av Almedalens fränaste mingel med den bästa ölen, utan de tagit forskningen till Almedalen. Tack för det!"


3. Almedalsguiden, @almedalsguiden

"Makthavares bästa kompis som är officiell leverantör för Almedalsveckans officiella kalendarium. Bästa!"


4. Almega, @AlmegaAB

"Arbetsgivarorgranisation som har mingel och lättsamma event i Almedalen. På deras mingel finns alltid vd Anna-Karin Hatt."


5. Dagens Samhälle, @dagenssamhalle

"Fick pris för Bästa tidskriftssajt 2015 och har en debattsida som bidrar till starka åsikter som i sin tur får genomslag i Almedalen. Förra året hängde vi vid deras tält utanför Almedalsbiblioteket."


6. Bakjour, @Bakjour

"Vid ovan nämna tält hängde även Bakjour förra året. Ett spaningstips för alla nyfikna under den kommande veckan."


7. Svenska kyrkan, @svenskakyrkan

"Med vatten (det nattliga vattnet på Hamnplan) och samtal (Nikodemussamtalen i Domkyrkan) är Svenska kyrkan en part att räkna med i Almedalen."


8. IOGT-NTO och UNF, @IOGTNTO och @UNFtweet

"IOGT-NTO och UNF står tillsammans med flera organisationer bakom #Almedalsdrinken. Ett initiativ som har gjort Almedalen till en trevligare plats."


9. Westander, @Westander

"PR-byrå vars mingel uppskattades förra året. Westanders hjälper organisationer med PR-problem och kuppade Jimmie Åkessons tal genom ett förlängt mingel. I år följer vi byrån med spänning!"


10. UR Pedagogerna, @UR_Pedagogerna

"Förra året grillade UR-pedagogernas barnreportrar från Eskelhem skola politiker med svåra frågor. Ett välbehövligt inslag i flödet av journalistiskt ryggdunkande och utseendelistor. Vi hoppas att vi ses i år igen!"


11. Almedalen Just Nu, @Almedalenjustnu

"Officiell partner till Almedalsveckan och värd till ett Zlatanmingel. Även om Zlatan inte dyker upp kommer vi att vara där!"

Källa: Makthavare.se.

Varje år listar sajten Makthavare.se de 25 personer och 11 organisationer som tydligast sätter agendan under politikerveckan i Almedalen på Gotland. Kandidaterna ska "på ett eller annat sätt sätta agendan i Almedalen utifrån olika vinklar och erfarenheter".

Nu är årets Twitterlista presenterad, och det är inte vem som helst som toppar den:

Allra högst upp i Twittertoppen syns Expressens profilerade politikreporter Niklas Svensson, eller "kungen över Almedalen" som han kallas i motiveringen:

"Oavsett åsikt går det inte att förneka att det är Niklas Svensson som sätter agendan i Almedalen och där han är befinner sig alla. Det vill säga på Donners brunn eller sittandes omgiven av Expressengetingar i Skandias trädgård. Det är där det händer."

"Kvitto på att man uppskattas"

– Det var en väldigt fin och snäll motivering, och det är klart att det sporrar lite extra inför årets Almedalsvecka, samtidigt som jag ödmjukt måste konstatera att det är en väldigt, väldigt slitsam vecka. Men jag försöker alltid göra mitt bästa där, säger Niklas Svensson själv om topplaceringen.

Trots slitet som väntar är Niklas Svensson väldigt nöjd med motiveringen.

– Det är absolut ett kvitto på att människor uppskattar det jag gjort i Almedalen tidigare, och det är naturligtvis väldigt roligt.

Även Expressen-profilen Sakine Madon, ledarskribent, är med på listan. Hon kammar hem plats 24.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.