Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistiska NMR:s mål: Inrätta tvångsarbete

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har sökt och fått tillstånd att hyra mark under Almedalsveckans tre sista dagar.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Pär Öberg, 45, sitter i NMR:s så kallade riksråd och är presstalesman för nazistorganisationen. Sitter också i kommunfullmäktige i Ludvika, på ett SD-mandat. Friades 2015 från hets mot folkgrupp.
Våren 2015 registrerade NMR sitt parti hos valmyndigheten och samma år författades ett politiskt program, "Vår väg".

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens parti kommer till Almedalen.

I sitt partiprogram vill de - förutom att sparka ut "människor av främmande ras" ur landet och ställa "folkfientliga" journalister inför rätta - ta hårdare tag mot brottsligheten.

Men nazistpartiets ledning är själva dömda för dråp, misshandel, våldsamt upplopp, brott mot knivlagen, uppvigling, hets mot folkgrupp, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Bland annat.

– Ni är såna otroliga folkförrädare, säger Pär Öberg, presstalesman för NMR.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har sökt och fått tillstånd att hyra mark under Almedalsveckans tre sista dagar. Enligt ansökan kommer de att ställa upp ett tält nära hamnen där de kommer att "arrangera debatter, seminarier, tal, allmän informationsspridning" och sälja böcker.

Våren 2015 registrerade NMR sitt parti hos valmyndigheten och samma år författades ett politiskt program, "Vår väg". Expressen har läst programmet och sett att först i programmet står att de vill "stoppa massinvandringen" och med tvång repatriera, det vill säga skicka tillbaka, vad de kallar "rasfrämlingar".

För att avgöra vilka som är "rasfrämlingar" vill partiet inrätta ett rasbiologiskt institut för att med "moderna genetiska profileringar rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975 och deras efterkommande". De som kommit före 1975 kan också bli av med sina medborgarskap om de bedöms som "folkfientliga".

Ställa journalister inför rätta

NMR vill "sanera mediekåren" genom att skapa lagar mot "folkfientlig propaganda". NMR vill också "inleda rättsprocess mot dem som varit särskilt aktiva i den folkfientliga propagandan" eftersom samhället, i deras ögon, "kommer må bättre när dessa individer isolerats från folket."

NMR vill införa dödsstraff och hårdare tag mot brottslingar.

Fredrik Vejdeland, 39, är chefredaktör för nättidningen Nordfront och en av NMR:s veteraner. Han sitter sedan flera år i det så kallade riksrådet.

Just frågan om brott och NMR är central inte minst med tanke på de våldsdåd som följt i nazistorganisationens spår. I förra månaden hölls rättegång i Göteborgs tingsrätt mot tre män med koppling till NMR som misstänks för inblandning i tre bombdåd - två mot flyktingboenden och ett mot syndikalisternas lokal.

Expressen har tidigare skrivit om hur NMR gått till angrepp mot polisen under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016 och attackerat den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.

Dråpdömd

En genomgång av NMR:s parti visar att partiledningen har dragit på sig flera brottsdomar. Den som i ansökan till valmyndigheten står som ordförande för partiet är Klas Lund - en veteran inom svensk nazism. Han är dömd för dråp.

Vilken ställning som Lund har i NMR i dag är dock något oklart efter att organisationen hösten 2015 gick ut med att Simon Lindberg är ny ledare. Lindberg, som också ingår i ledningen för partiet och som skrivit efterordet till det politiska programmet, är straffad för att han 2006 deltog i ett angrepp på RFSL i Kristianstad.

Klas Lund, 49, är veteran inom svensk nazism. Han var länge ledare för NMR och dess föregångare SMR. Vilken status som Lund, som fortfarande syns på NMR:s nättidning Nordfront, har i dag är oklart efter att han hösten 2015 inte längre var kvar som NMR:s ledare.
Foto: JOHAN FRÄMST / TT NYHETSBYRÅN

"Jag uttalar mig inte till en folkfientlig tidning som Expressen", skriver Lindberg i ett mejl till Expressen.

Den i partiledningen med längst brottsregister är Emil Hagberg, som var en av dem som dömdes efter attacken i Kärrtorp. Han är bland annat dömd för hets mot folkgrupp, misshandel, vapenbrott, våldsamt upplopp och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

"Det hoppar jag över", skriver Hagberg i ett sms när Expressen vill ställa frågor till honom.

Hets mot folkgrupp

En viktig kanal för NMR att nå ut till sympatisörer är nättidningen Nordfront där Fredrik Vejdeland är chefredaktör. Under tiden som han också var ansvarig utgivare för tidningen dömdes han vid upprepade tillfällen för hets mot folkgrupp. Bland de artiklar som han fälldes för fanns en där Adolf Hitler beskrevs som "den störste folkhjälten i modern tid".

Emil Hagberg, 32, är den i ledningen för nazistpartiet med längst brottsregister. Hagberg, som också sitter i NMR:s så kallade riksråd, är bland annat dömd för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.
Foto: POLISEN / POLISEN

Pär Öberg är presstalesman för NMR och sitter i ledningen för nazistpartiet. Han vill inte svara på frågor om Almedalen och på telefon säger han att Expressen är "folkförrädare":

– Det är bara att titta på hur ni beskriver oss som försöker rädda ett folk som håller på att dö ut. Jag tycker ni är folkförrädare definitivt, dina ägare definitivt ja, du i synnerhet definitivt ja. Det borde du dömas för dessutom.

– Så det är bäst att du lyckas med din agenda för annars lyckas vi med vår och då ligger du pyrt till David.

Vad är det för agenda? Kan du utveckla?

– Vår agenda? Vi vill göra Norden fritt och fint igen. Och såna här agenter som jobbar för globalistiska intressen för att förinta vårt folk - de ska så klart inte få göra det.

Expressen har sökt Klas Lund och Fredrik Vejdeland.

NMR:s partiprogram

* Sparka ut "rasfrämlingar": NMR vill snarast inleda "återsändande av merparten av alla de som inte är etniska nordeuropéer eller av närbesläktade folkslag".

* Inrätta rasbiologiskt institut: NMR vill inrätta ett statligt institut som ska göra "genetiska profileringar".

* Ledarprincipen: En "senat", som utses av NMR:s ledning, ska välja en ledare som ska "ta beslut i stora och viktiga frågor som rör hela folkets, landets och statens framtid".

* Ställ journalister inför rätta: NMR vill inleda rättsprocesser mot journalister som enligt dem "varit särskilt aktiva i den folkfientliga propagandan".

* Tvångsarbete: Personer som vill läsa på universitet eller bli statsanställda måste under minst sex månader ägna sig åt "hårt arbete i folkets tjänst såsom vägbygge, gruvarbete, hemtjänst, skogsarbete, jordbruk osv."

Nazistpartiets ledning

Klas Lund, 49

Veteran inom svensk nazism. Var länge ledare för NMR och dess föregångare SMR. Vilken status som Lund, som fortfarande syns på NMR:s nättidning Nordfront, har i dag är oklart efter att han hösten 2015 inte längre var kvar som NMR:s ledare. Tidigare dömd för dråp.

Expressen har sökt Lund.


Simon Lindberg, 33

Ledare för NMR i Sverige som har skrivit efterordet till partiprogrammet Vår väg. Ostraffad de senaste åren men dömdes för en attack mot RFSL i Kristianstad 2006 när han var avdelningsledare för Nationalsocialistisk front.

Lindberg skriver i ett mejl till Expressen: "Jag uttalar mig inte till en folkfientlig tidning som Expressen".


Emil Hagberg, 32

Den i ledningen för nazistpartiet med längst brottsregister. Hagberg, som också sitter i NMR:s så kallade riksråd, är bland annat dömd för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.

"Det hoppar jag över", skriver Hagberg i sms när Expressen vill ställa frågor.


Fredrik Vejdeland, 39

Chefredaktör för nättidningen Nordfront och en av NMR:s veteraner. Sitter sedan flera år i det så kallade riksrådet. Dömd flera gånger för hets mot folkgrupp, senast 2015 för totalt 25 fall av hets mot folkgrupp och två fall av uppvigling.

Expressen har sökt Vejdeland.


Pär Öberg, 45

Sitter i NMR:s så kallade riksråd och är presstalesman för nazistorganisationen. Sitter också i kommunfullmäktige i Ludvika, på ett SD-mandat. Friades 2015 från hets mot folkgrupp.

– Vad gäller Almedalen har jag ingenting att säga till Expressen, säger han.


Jesper Andersson, 27

Kassör för nazistpartiet. Andersson, som är ostraffad, har deltagit i flera NMR-aktiviteter, bland annat var han nazisternas kameraman under demonstrationen som slutade med våldsamt upplopp på Medborgarplatsen i Stockholm i januari förra året.

– Jag vill inte prata med dig, säger Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.