Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nazisterna förlorar tvist om sitt eget varumärke

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förlorar nu i tvisten med ett tyskt företag. Foto: SVEN LINDWALL
Tidigare under Alemdalsveckan anordnade Make equal en skoprotest mot att nazistiska NMR fått plats. Foto: SVEN LINDWALL

VISBY. Nazistiska NMR – Nordiska motståndsrörelsen som deltar i Almedalsveckan – förlorar stora delar av sin varumärkesregistrering av Nordfront.

Patent- och registreringsverket har beslutat att ge ett tyskt företag rätt i tvisten med nazisterna.

Nordiska motståndsrörelsen har sökt och beviljats att hyra mark i Visby hamn under Almedalsveckans tre sista dagar, fredag till söndag. I sin ansökan till polisen framgår att nazisterna ska resa ett tält där de ska "arrangera debatter, seminarier, tal, allmän informationsspridning" och sälja böcker. Under de tre dagarna kommer de också att hålla tal från speakers´ corner nere i hamnen.

Nazisternas närvaro har lett till starka reaktioner där flera organisationer har valt att inte komma eller dra ned på sina arrangemang.

Tysk tvist

Men NMR har nu förlorat en tvist med ett tyskt bolag, Nordfrost, som anmärkt på att NMR:s varumärke Nordfront – som de bland annat använder för sin nättidning – är alldeles för närliggande. 

Patent- och registreringsverket, PRV, håller nu till stora delar med tyskarna. Myndigheten skriver i sitt beslut:

”I visuellt och fonetiskt hänseende föreligger en hög grad av likhet då märkesorden NORDFROST och NORDFRONT endast skiljer sig till stavningen genom bokstaven S respektive N.”

NMR tappar nu rätten att använda varumärket Nordfront i marknadsföring och för databaser. Däremot kan nazisterna fortsätta använda Nordfront i klädtryck.

Nazistpartiets ledning

Den som registrerat varumärket Nordfront är Jesper Andersson som sitter i styrelsen för nazistpartiet. Han har, enligt handlingarna hos PRV, inte svarat på det tyska företagets invändningar.

Expressen har sökt Jesper Andersson utan resultat. Inför Almedalsveckan sa NMR:s presstalesman Pär Öberg till Expressen:

– Vad gäller Almedalen har jag ingenting att säga till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!