Nazister skapade tumult vid svensk-israelisk förening

Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
NMR-anhängare i Almedalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

ALMEDALEN. Medlemmar från nazistiska NMR samlades i dag utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen. 

Tumult uppstod när nazisterna försökte veckla upp en banderoll och en kvinna drogs ner på marken.

– Jag hamnar på marken och de släpar mig och river i mina händer, säger Christina Toledano Åsbrink. 

En person har ”gjort sig illa” enligt polisen.

På en film som Expressen tagit del av från platsen syns hur flera medlemmar ur nazistiska NMR försöker dra fram en banderoll. Egenföretagaren Christina Toledano Åsbrink, som är aktiv i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, tog tag i banderollen – och slets till marken.

Hon berättar att flera personer från Nordiska motståndsrörelsen NMR kom fram till tältet redan under gårdagen och ställde sig nära henne och ställde konstiga frågor. 

Ville att NMR skulle ta bort banderoll

Christina Toledano Åsbrink frågade senare under onsdagskvällen polisen om medlemmarna i NMR får ha med sig banderoller och uppfattade svaret som att de inte fick det. 

När medlemmar från nazistiska NMR kom tillbaka under torsdagen försökte hon därför få dem att ta bort banderollen från området vid deras tält. 

– Det hände så mycket sedan, kontentan är att en av dem puttade mig, jag håller i banderollen och släpper inte den eftersom jag inte vill ha den framför vårt tält. Jag hamnar på marken och de släpar mig och river i mina händer, säger Christina Toledano Åsbrink. 

Hon fortsätter: 

– Jag fick skador på händerna, men jag är mest irriterad över att de kan komma och göra något sådant.

En film från platsen visar hur kvinnan knuffas av NMR-anhängare.
Foto: Läsarbild
Christina Toledano Åsbrink berättar att flera personer hoppade på henne när hon låg på marken.
”NMR var här i går och ställde några frågor. De försökte nog skrämma oss, för de ställde sig nära och ställde konstiga frågor”, säger Christina Toledano Åsbrink – kvinnan som slets till marken.
Foto: Alex Ljungdahl

På filmen från platsen syns flera NMR-anhängare försöka knuffa bort kvinnan som håller fast i banderollen. Hon faller till slut till marken och flera personer böjer sig över henne, samtidigt som hon håller kvar i banderollen.

Flera försöker också skingra tumultet som uppstår. 

Stefan Dozzi, generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, skadades lätt i axeln i samband med händelsen vid tältet då han försökte hjälpa Christina Toledano Åsbrink. 

– Det var när jag försökte dra ut Christina, säger han.

Expressen har varit i kontakt med Pär Öberg, presstalesperson för Nordiska Motståndsrörelsen, som inte vill kommentera händelsen. 

– Jag har absolut inget att säga till Expressen. 

Polisen: ”Självklart ett misslyckande”

Larmet nådde polisen strax efter klockan 13, skriver de på sin hemsida

”Personer har försökt veckla ut en banderoll och någon har försökt hindra detta”, skriver de vidare. 

Polisen utreder händelsen utifrån vittnesuppgifter och filmer från vittnen. 

– Det var en allmän sammankomst där en person kom in och försökte veckla ut en banderoll. En annan person försökte stoppa det här och då uppstår tumult. En person ska ha ramlat och gjort sig illa, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i Almedalen.

Händelsen rubriceras som ofredande av polisen. Enligt Carina Skagerlind har polisen identifierat flera personer som var inblandade i tummultet, men ingen har frihetsberövats för tillfället.

Skagerlind säger till DN att hon ser tummultet som ett misslyckande:

– Det är självklart ett misslyckande. Något annat kan man inte säga. Vårt arbete går ut på att förhindra att de här sakerna sker. Men det är inte ett alldeles enkelt jobb, säger hon till DN. 

Stefan Löfven: ”Nej!”

Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk till nazisternas tydliga närvaro i Almedalen.

– Det är dags att göra något rejält åt detta. Endera räcker inte lagen till och då ska den skärpas eller så används den inte tillräckligt, säger Löfven till TT och fortsätter:

– Det här skulle vara ett demokratiforum, och så kommer sådana här. Nej!

Folkmassa skanderar mot NMR

Vid 15-tiden på torsdagen pågår Mångfaldsparaden i Almedalen. NMR har ställt upp sig och en folkmassa står framför och ropar "inga nazister på våra gator" mot deras ansikten. Polisen säger att det har varit lugnt under paraden.

Under natten mot torsdagen anhölls en person för misshandel med hatbrottsmotiv i Visby på Gotland.

NMR vid Mångfaldsparaden i Almedalen.
Foto: Karolina Skoglund

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.