Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister blockerade ingången till utställning om Förintelsen

David Baas: ”De skrek ”jävla mytomaner””.
Vid 12-tiden på tisdagen dök plötsligt upp en grupp nazister från Nordiska motståndsrörelsen upp vid entrén till utställningen.
Sju unika porträtt av fotografen Sanna Sjöswärd på överlevande visas just nu i Fotografiskas utställningslokal.

VISBY. En grupp nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, blockerade vid lunchtid på tisdagen ingången till Fotografiskas utställning med porträtt av överlevande från Förintelsen.

De tog sig också in i lokalerna. 

– Jävla mytomaner, skrek en av dem inne i vår lokal, berättar ett vittne för Expressen. 

Den kända fotografen Sanna Sjöswärd har porträtterat och intervjuat överlevande för utställningen ”Fading Stories – pass them on” i ett samarbete med Raoul Wallenberg Academy.

Sju unika porträtt av överlevande visas just nu i Fotografiskas utställningslokal på S:t Hansgatan 24 i centrala Visby. De utgör en del av en större utställning som visas på Fotografiska i Stockholm från och med den 27 augusti – på nationella dagen för civilkurage- och medmänsklighet. 

Vid 12-tiden på tisdagen dök plötsligt upp en grupp nazister från Nordiska motståndsrörelsen upp vid entrén.  

En kvinna som skulle besöka utställning berättar att de blockerade hela entrén. 

– Men jag gick förbi dem. Då följde tre nazister efter och gick också in i lokalen. 

Väl inne skrek en av dem ”jävla mytomaner”, enligt flera vittnen. 

”Det var obehagligt”

Poliser kom snabbt till platsen och då lämnade NMR-anhängarna. 

– Det var obehagligt. Det var ju väldigt tydligt att de var här för att skrämmas, säger en person som blev vittne till händelsen. 

Under tisdagseftermiddagen besökte ordföranden på Akademikerförbundet, SSR, Heike Erkers utställningen för att visa sitt stöd efter nazisternas blockering.

Heike Erkers, ordförande på Akademikerförbundet

– Akademikerförbundet SSR har alltid stått upp för öppenhet och mänskliga rättigheter. Demokratins värden är viktigare än någonsin, därför uppmanar jag alla goda demokratiska krafter på plats i Almedalen att besöka Raoul Wallenberg Academy och fotograf Sanna Sjöswärds utställning med Fotografiska om förintelsens överlevande och visa sitt stöd, säger hon till Expressen. 

Senare under tisdagen, vid 17-tiden, håller NMR ett tillståndsgivet torgmöte nära Kallbadhuset i Visby. 

Med anledning av organisationens närvaro under Almedalsveckan har RFSL i år ställt in sin medverkan. 

Organisationen uppmanar samtidigt så många som möjligt att delta i mångfaldsparaden på torsdag för alla människors lika rätt och värde och för demokratin.

Fler synliga poliser

Expressen berättar i dag om nazisterna som åtalats för attackerna i Almedalen. 

Carina Skagerlind på Stockholmspolisen säger att de gjort lite andra prioriteringar i år för att möta nazisterna.

– Vi har fler synliga poliser, eftersom vi hade en hel del civilklädda förra året. Ett sätt att öka tryggheten är att ha mer uniformerad polis. Sen har vi en lite större utredningsresurs med oss, med bland annat hatbrottskompetens, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.