Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona Sahlin förföljd av nynazister i Visby

Utanför Wisby Hotel mötte Sahlin tre män som hon kände igen från det nynazistiska Svenskarnas parti. En av männen stirrade på henne och fräste "landsförrädare". Sahlin deltog i torsdags i en aktion som syftade till att blockera en demonstration som de högerextrema medlemmarna försökte hålla nära Hamnplan i Visby.

VISBY. Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin förföljdes sent i går kväll av tre män från det nynazistiska Svenskarnas parti.

En man kallade henne för "landsförrädare".

Därefter förföljdes hon hem till hotellet.

- De såg ut att hata mig så starkt, berättade Sahlin i natt för Expressen.

Mona Sahlin var på väg hem till sitt hotell sent i går kväll när tre män plötsligt dök upp på en gata nära Wisby Hotel i centrala Visby.

Mona Sahlin kände igen männen från nynazistiska Svenskarnas parti. Mona Sahlin deltog i torsdags i en aktion som syftade till att blockera en demonstration som de högerextrema medlemmarna försökte hålla nära Hamnplan i Visby.

"De var hotfulla"

Expressens politiska kommentator K-G Bergström blev vittne till händelsen i går kväll och beskriver den som mycket hotfull:

- Det var riktigt obehagligt. De var hotfulla, säger han.

Han uppfattade situationen som att männen försökte hämnas på den förre S-ledaren.

- En av nazisterna ställde sig och stirrade på Mona. Då vände hon sig om och frågade om han ville något, berättar K-G Bergström.

Mannen fräste då "landsförrädare" tillbaka, uppger K-G Bergström.

Expressen hade i natt kontakt med Mona Sahlin via sms.

- Min känsla är ilska. Bara det. Riktigt ilsken, säger hon.

- Efter det som hänt följde de efter mig. Men nu är det lugnt, konstaterade hon vid 23-tiden i går kväll. Mona Sahlin ville då inte närmare kommentera det som hänt.

- Jag vill inte prata mer om det. De såg ut att hata mig så starkt.

Mona Sahlin larmade sina gamla kontakter på Säkerhetspolisen som i sin tur kontaktade Visbypolisen.

Trots att Mona Sahlin vid flera tillfällen de senaste åren har hotats till livet saknar hon livvaktsskydd under årets Visbybesök.

Har inget polisskydd

Säkerhetspolisen hänvisade i natt till Visbypolisen och konstaterade att Mona Sahlin inte längre skyddas av dem.

- Hon är inte riksdagsledamot längre, så det är inte Säkerhetspolisens ansvar, sade Klas Lund vid Säkerhetspolisens kommunikationscentral i Stockholm i natt.

När Expressen vid midnatt talade med Visbypolisens ledningscentral bekräftade polisen att det finns ett pågående ärende och att det var säkerhetspolisens så kallade Almedalsstab som slog larm till de lokala kollegorna efter händelsen.

- Vi känner till händelsen, men jag kan inte gå in på vilka åtgärder som vidtagits, säger Tomas Bandholtz, vakthavande befäl vid ledningscentralen.

I nuläget finns ingen brottsrubricering, och ingen förundersökning har inletts, däremot en rapport om det inträffade från Säkerhetspolisen, uppger polisen på Gotland.

- Det har varit några slags trakasserier, men exakt vad det är som har hänt vet vi inte. Det råder fortfarande informationsbrist, säger Tomas Bandholtz.

- Detta är ett pågående ärende.

Tomas Bandholtz ville inte närmare kommentera händelsen utan hänvisade i sin tur tillbaka till Säkerhetspolisen.

Enligt flera experter som Expressen i går talade med kan det röra sig om olaga hot eller försök till misshandel:

- Det kan handla om olaga hot, men det beror lite på vilken avsikt personerna hade. Så det är svårt att säga vad det kan rubriceras som. Det kan kanske vara försök till misshandel också, det beror på vad de tänkte göra med personen, säger Josef Zila, professor i straffrätt vid Örebro Universitet.

Ingrid Helmius, universitetslektor i juridik på Uppsala Universitet säger:

- Det skulle kunna vara olaga hot, om man har fog för känslorna att det var ett olaga hot kan det rubriceras som det. Detta kan räknas som ett hatbrott i statistiken, men i brottsbalken finns det inget som heter det.

2011 försökte en maskerad man ta sig in i Mona Sahlins radhus i Nacka.

Säpos vaktkur utanför huset var då tom och det tog tio minuter innan polisen var på plats.

GW riktar stark kritik

Leif GW Persson riktade efter den händelsen stark kritik mot Säkerhetspolisen.

I onsdags talade Fredrik Reinfeldt i Almedalen. Han hyllade då Mona Sahlin för att hon så tydligt tagit avstånd från Sverigedemokraterna. Sedan gick han till angrepp på Stefan Löfven för att han inte gjort samma sak.

- Han är tyst i de här frågorna, och jag ska berätta vad det är, det är pinsamt! röt statsministern.

Tidigare hot mot Sahlin

31 mars 2011: Sahlin lämnar riksdagen och mister sitt livvakts- skydd.

11 februari 2011: Mona Sahlin slår larm till polisen när en maskerad man försöker bryta sig in hos den dåvarande partiledaren.

16 augusti 2010: Expressen avslöjar att Mona Sahlin skyddas av fyra livvakter från Säkerhetspolisen. Hoten mot dåvarande statsministerkandidaten har ökat dramatiskt.

4 augusti 2007: Sahlin berättar i sitt Sommarprogram i SR om att hon får ta emot mängder med hat- och hatmejl. I programmet läser Sahlin upp två hatmejl och signaturerna som skrev dem.

16 april 2004: Vid ett besök i Norrköping attackeras Sahlin av en man och får ta emot slag. Mannen ska ha frågat om hon är Mona Sahlin och därefter gått till attack.

21 februari 2004: Gruppen Antifascistiska kommittén för barnens rättigheter, AKBR, skriver i brev att de förföljer Sahlin och att de "har ögon (och öron) på er Mona Sahlin och vet mer om er än ni tror".

7 april 1996: Det avslöjas att Sahlin arbetat i ett skottsäkert rum efter att ha tagit emot mordhot efter kontokortsskandalen.

17 augusti 1994: Strax före ett valupptaktsmöte hotas Sahlin till livet. Framträdandet ställs in.

26 augusti 1992: En maskerad man tar sig fram till Sahlins bostad mitt i natten. Dagen efter upptäcks att någon ristat in hakkors i dörren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.