Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet vill satsa miljard på klassrum

Miljöpartiets presskonferens under tisdagen.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Miljöpartiet lanserar i dag "Klassrumslyftet" för att förbättra inomhusklimatet i svenska skolor.

I sin höstbudget skjuter de till 1,5 miljarder i medfinansiering för att kommunerna ska börja renovera klassrummen.

Kommunerna själva väntas stå för resten - 4,5 miljarder.

- Man ska bli pigg när man kommer till skolan, inte trött, sade MP-språkröret Gustav Fridolin på pressträffen.

I dag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. MP-språkröret Gustav Fridolin samlade på förmiddagen journalisterna till pressträff på Säveskolan i Visby. Med på pressträffen var också Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund och två lärare från Säveskolan.

Beskedet var att Miljöpartiet satsar totalt 1,5 miljarder i sin budgetmotion i höst, pengar som skjuts till under åren 2014-2017, för att förbättra inomhusklimatet i svenska klassrum. Det är en medfinansiering för att skolans huvudmän, det vill säga oftast kommunerna, ska börja renovera klassrummen. Kommunerna själva räknas stå för 4,5 miljarder, vilket gör att hela kostnaden blir 6 miljarder.

- Detta innebär att alla Sveriges lärare och elever ska ha en bra arbetsmiljö till 2020, säger Gustav Fridolin.

Räknar upp problem

I pressmeddelandet hänvisar MP till en undersökning av inneklimatet i 130 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor som Energimyndigheten och Boverket genomfört. Undersökningen visar att inomhusklimatet i svenska skolor är allt annat än tillfredställande. Man räknar upp problem som till exempel dålig luft, bristfällig ljudisolering, flimmer i belysningen och fuktskador.

- Enligt statliga myndigheter har 3 av 4 skolor så dåligt inomhusklimat att det skapar hälsoproblem bland elever och lärare och gör det svårt att bedriva undervisning. Det är inte ett samhälle som har lagt sina resurser på rätt saker, säger Gustav Fridolin.

Under pressträffen fick han frågan om en fjärdedel i finansiering räcker för att få skolorna att börja renovera.

- Det är en motor för att få i gång investeringar. Det motsvarar det som en privat villaägare kan få i rotavdrag, så det är ett slags Skol-Rot. Vi är beredda att anslå mer om det behövs, svarade MP-språkröret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.