Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikael Jansson (SD) utfrågad om "Avpixlat"

Först ut på måndagen i Expressen TV:s "Raka svar" från Almedalen var Sverigedemokraternas Mikael Jansson.

Han grillades länge om Sveriges försvar och partiets försvarspolitik.

Men även om Aftonbladets granskning som visar partikamraten Kent Ekeroths samröre med den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

– Jag ser inte den frågan som speciellt kontroversiell, säger han.

Mikael Jansson sitter i riksdagens försvarsutskott. Han fick följaktligen frågor om Sveriges försvar och ÖB:s utspel om att Sverige endast kan försvara viktiga mål i en vecka.

– Att vi har en veckas försvar, det är ingen överraskning för oss försvarspolitiker, vi vet ju hur landet ligger. Men för allmänheten var det en överraskning, säger han och förklarar att den ryska kraftiga upprustningen är ett potentiellt hot.

– Det byggs upp förmågor som i en framtid kan vara farliga – men det finns ingen aktuell hotbild, säger han.

"Ta en strategisk paus"

Mikael Jansson säger att Sverige ska ha ett starkt försvar som kan försvara Sverige.

– Vi hade i ett antal år en militär förmåga som var noll, för de andra partierna sa "det finns inget hot och vi behöver inget försvar". Nu ska försvaret återuppta förmågan och då är det viktigt att man gör det till en nivå som är tillräcklig, säger han.

Han fick då frågor om Sveriges utlandsinsatser. Sverigedemokraterna vill att landet ska avvakta med militära utlandsinsatser – tvärtemot hur partiet ser på invandringspolitiken där man vill möta konflikterna innan det uppstår flyktingströmmar.

– Vi säger att vi nu måste vi ha en strategisk paus i internationella insatser för att bygga upp vårt eget försvar. Sen kan vi ge oss ut i internationella insatser, säger han.

Avpixlat: "Inte så kontroversiellt"

Mikael Jansson fick frågor om Aftonbladets uppgifter om att Kent Ekeroth gett ekonomiskt stöd till den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Han anser att sajten tar upp saker som "måste belysas då vanlig media inte gör det". Men han ställer dock inte upp på sajtens publicering där exempelvis en kvinnas ansikte under en gruppvåldtäkt och debattinlägg som hävdar att muslimer har ödeläggelse inprogrammerat i sitt DNA.

– Sverigedemokraterna tar inte ansvar för den sajten, säger han och berättar att sajten inte ligger inom partiets sfär. Han fortsätter:

– Men jag ser inte frågan som speciellt kontroversiell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.