Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Micael Bydén: ”Vi utesluter ingenting”

ÖB Micael Bydén: "Inflationen påverkar försvarets verksamhet – Risken uppenbar"
Micael Bydén, överbefälhavare, besöker ubåtsräddningsfartyget HMS Belos som kommer att ligga förtöjt i Visby hamn.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Det största hotet mot Sverige är inte rysk militär, enligt överbefälhavare Micael Bydén.

I stället är det cyberattacker och påverkanskampanjer.

– Vi utesluter ingenting, säger han.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén intervjuades av Helena Gissén på Expressens scen i Almedalen i går.

Där sa han att han känner sig trygg på Gotland – och att det är viktigt att samlas, diskutera och stå upp för svenska värden när det nu är krig i Europa.

På frågan om hur farlig situation vi befinner oss i svarar han:

– Vi har tryckt på en ökad risk och till det nya hot, och då är det i första hand inte ryska konventionella militära hot. När vi ser ett enat Europa i kombination med en ganska så liten framgång för Ryssland skakar det om och motreaktioner är en naturlig utkomst.

Risk för ryska cyberattacker

Enligt öb kan det röra sig om cyberattacker, informationsoperationer, påverkanskampanjer och smutskastning eller påverkan av beslutsfattare.

Det har, uppger Bydén, varit ”ganska sparsamt” med den typen av reaktioner, men han säger att det finns en hård retorik som kommer och går.

– Bara för att det har varit lugnt under en period ska man inte utesluta att det sker. Vi är redo att möta olika typer av scenarier. Vi utesluter ingenting, säger Micael Bydén.

”Fler gupp på Nato-resan”

Han säger också att det, utifrån hans militärstrategiska perspektiv, är helt rätt att Sverige ansökt om medlemskap i Nato och han tror att Sverige kan göra försvarsalliansen starkare.

– Men den som trodde att vägen mot svenskt medlemskap var en rak Autobahn utan gupp och kurvor tror jag hade lite för höga förväntningar. Det är 30 länder som nu ska ratificera det här. Det kommer att finnas ytterligare gupp på den här resan, tror jag.

”Svenskt militär ska bidra till Nato – dagligen”

Överbefälhavare Micael Bydén: Vi tar vårt ansvar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.