Ylle Stigzelius Åkerblom var i Amnestys tält när mannen gjorde Hitlershälsningen Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENYlle Stigzelius Åkerblom var i Amnestys tält när mannen gjorde Hitlershälsningen Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ylle Stigzelius Åkerblom var i Amnestys tält när mannen gjorde Hitlershälsningen Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Alica Bah Kunke ser allvarligt på händelsen Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNAlica Bah Kunke ser allvarligt på händelsen Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alica Bah Kunke ser allvarligt på händelsen Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera Hitlerhälsningar under Almedalen

Publicerad

VISBY. Två personer har på kort tid utfört Hitlerhälsningar under pågående politikervecka i Almedalen.

Vid lunchtid på torsdagen besökte en man Amnestys tält och gjorde en Hitlerhälsning ovanför Ylle Stigzelius Åkermos huvud.

– Han pratade om politiska fångar, men det var svårt att hänga med i hans resonemang, säger hon.

Vid lunchtid på torsdagen misstänks en man ha gjort en Hitlerhälsning vid Hamnplan i Visby, mitt under pågående politikervecka i Almedalen. Expressen erfar att det skedde intill människorättsorganisationen Amnestys tält.

Polis tillkallades och en okänd man är nu misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Vittnen har berättat att en man har gjort en så kallad Hitlerhälsning och därigenom spridit missaktning mot folkgrupp. Vi har upprättat en anmälan om det, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Vad gör ni nu?

– Vi söker efter mannen. Än så länge är det en okänd man, vi vet inte vem det är.

Men ni har ett signalement?

– Vi har en beskrivning, men det är ingenting vi lämnar ut.

Ylle: "Provocerade mig"

Ylle Stigzelius Åkermo, som projektleder Amnesty Internationals medverkan under Almedalsveckan, stod vid Amnestytältet när en okänd man dök upp där vid 11.25-tiden i dag. 

– Han pratade om politiska fångar, men det var svårt att hänga med i hans resonemang. Han pratade fort och det han pratade om tror jag inte var så relevant egentligen. Men jag hade ingen chans att svara, vilket provocerade mig, berättar hon. 

Innan mannen lämnade gjorde han en nazisthälsning ovanför Ylle Stigzelius Åkermos huvud. 

– Jag har direktnummer till dialogpolisen som är på plats här, så jag ringde dem. 

En polispatrull kom snabbt till platsen och det upprättades en anmälan om hets mot folkgrupp. 

– Jag vet inte om de har hittat den här mannen ännu. Jag har inte hört något mer, säger Ylle Stigzelius Åkermo.

Även i onsdags greps en man misstänkt för att ha gjort en Hitlerhälsning på en restaurang. Han har gripits och är nu anhållen av åklagare.

– Det är en person som gjort någon form av tecken som rubriceras som hets mot folkgrupp. Ordningsvakter ska ta hand om mannen, då börjar han hota dem. När en patrull kommer till platsen gör han våldsamt motstånd, berättade Håkan Darwall, stationsbefäl i Visby, för Aftonbladet tidigare.

Enligt polisen skrevs en anmälan om hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd skrivits.

Bah Kuhnke: "Oerhört allvarligt"

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är upprörd över hatbrotten i Visby.

– Det är oerhört allvarligt. Det här är en av de grundläggande rättigheterna som vi har och som polisen ska skydda, det är våra friheter, säger hon till Expressen.

Är du rädd?

– Nej. men jag tycker att det är djupt obehagligt.

Vad gör du om du möter dessa personer?

 – Jag gör det som jag alltid gör. Står upp för mina rättigheter och de friheter som jag, du och alla har.

Alice Bah Kuhnke tar upp att Nordiska motståndsrörelsens (NMR) närvaro under Almedalsveckan har avskräckt flera organisationer och personer från att komma till Visby.

– Jag har träffat många HBTQ-personer som redogjort för mig att de inte orkar vara här samtidigt som de är här. De mäktar inte med den utsattheten och jag har full förståelse för det. Men mitt beslut som demokrati- och kulturminister är att vara här. Där de är, där är också jag, säger hon och fortsätteR:

– Det är 2017 och vi har nazister på våra gator. Låt oss stå upp och protestera.

Alice Bah Kuhnke om att NMR fått tillstånd att sätta upp ett tält under Almedalsveckan:

– Det som flera av mina ministerkolleger sagt är att det är fruktansvärt. Nu har polisen gett tillståndet, de är här. Det är vad vi har att förhålla oss till. Självklart måste vi säkerställa att polisen och andra myndigheter har de kompetens som behövs för att kunna göra de här bedömningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG